15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τώρα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις – Είναι ζήτημα επιβίωσης

Ημερομηνία:

Σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία για τη στήριξη των πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων με το hashtag #supportyourlocal. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν καίριο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μέσω της φορολόγησης στα κρατικά έσοδα άρα και στη λειτουργία των δημοσιων υπηρεσιών, των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης, που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των κοινωνιών, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας.

Μία κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως είχαμε δει να συμβαίνει στα χρόνια των μνημονίων όπου έκλεισαν 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα είναι απλά κακό, θα είναι καταστροφικό για τις κοινωνίες μας.

Για να καταλάβουμε τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην ελληνική εμπορική μη χρηματοπιστωτική οικονομία, αρκεί να αναφέρουμε ότι παράγουν το 63,6% της προστιθέμενης αξίας και το 85,2% της απασχόλησης.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδα είναι επίσης αρκετά ψηλά (56,8% και 66,4% αντίστοιχα) όμως είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα ο ρόλος τους είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν από 2 έως 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα παρέχουν σχεδόν τις 6 από τις 10 θέσεις εργασίας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3 στις 10 θέσεις εργασίας.

Εστίαση και καταλύματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας ή πιο συγκεκριμένα το 29% στην Ελλάδα ενώ ακολουθούν με ένα ποσοστό 28% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Με τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση του κορωνοϊού, είναι αυτές οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Τα ήδη υπαρκτά προβλήματα χρηματοδότησης καθώς και τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη 10ετή περίοδο λιτότητας τώρα κινδυνεύουν να οδηγήσουν στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και να αφήσουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους.

Μαζί όμως θα χαθούν και τα χρήματα που κυκλοφορούν στην αγορά από τους ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά,  θα χαθούν χρήματα από τα προϊόντα που δεν διακινούνται, από τους φόρους που δεν πληρώνονται. Και όλα αυτά θα έχουν πραγματικές επιπτώσεις στις ζωές ολων μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να στηρίξουμε τις τοπικές πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αν οχι από μία ανάγκη να στηρίξουμε τον συμπολίτη, τον φίλο, τον συγγενή μας, τότε τουλάχιστον ας το κάνουμε για το καλό του εαυτού μας και των κοινωνιών μας.

Ας τους στηρίξουμε γιατί θέλουμε να περπατούμε σε δρόμους γεμάτους ζωή.

Γιατί τα λεφτά που ξοδεύουμε σε τοπικά καταστήματα μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας και μισθούς, γιατί τα χρήματα πάνε σε ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στον τόπο και δεν συσσωρεύονται σε τραπεζικά ταμεία. Γιατί οι τοπικές επιχειρήσεις γεμίζουν τα δημοτικά ταμεία με τους φόρους που πληρώνουν (σε αντίθεση με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές), που μετά μέσω αυτών βελτιώνεται η εικόνα της πόλης μας, του τόπου που ζούμε.

Και ας απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει ακόμη περισσότερο, με παύση πλειστηριασμών, με διαγραφή χρεών, με την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση.

"google ad"

Πριν να είναι πολύ αργά…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ