«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν προκειμένω, σύνεση σημαίνει αποδοχή σκληρών όρων ώστε να κατοχυρωθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης για την περίπτωση αποκλεισμού από τις αγορές, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη προκάλεσε με τους άτσαλους χειρισμούς της και τον τρόπο που εξήγγειλε απεμπλοκή από το ΔΝΤ.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο μηχανισμός της προληπτικής γραμμής πίστωσης θα έχει διάρκεια ενός έτους, θα προϋποθέτει δύο αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν από περίσσευμα των 11 δισ του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκτίμηση είναι ότι θα μείνουν αδιάθετα 10 περίπου δισ ευρώ μετά τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή. Το “κλειδί” βρίσκεται στην πρόνοια ότι η πιστωτική γραμμή θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η χώρα δεν έχει δυνατότητα δανεισμού στις αγορές χωρίς δική της υπαιτιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν επιδεικνύεται δημοσιονομική απειθαρχία και μεταρρυθμιστική χαλάρωση, σύμφωνα με την ορολογία του Βερολίνου, τότε η κάνουλα θα κρίνει ή πάντως θα χρησιμοποιείται η απειλή ότι μπορεί να κλείσει.
Η συμφωνία αυτή ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και την κυβέρνηση και τους πιστωτές. Το Μέγαρο Μαξίμου θα λέει ότι μνημόνιο τέλος και τρόικα τέλος, επειδή θα αλλάξει η διαδικασία ελέγχου και το περιτύλιγμα των όρων της οικονομικής στήριξης, ενώ οι εταίροι/δανειστές θα είναι ήσυχοι επειδή θα έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε “συνετή” διαχείριση προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής στήριξης. Το πρώτο στάδιο της σύνεσης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση σύντομα μιας συμφωνίας με την Τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης και τελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το μήνυμα των Βρυξελλών είναι σαφές, δεν γίνεται να μείνουν όλες οι εκκρεμότητες ανοιχτές, κάποια μέτωπα πρέπει να κλείσουν ακόμη και αν το θερμότερο όλων, το ασφαλιστικό, μετατατεθεί για το 2015. Όλα όμως τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα, εργασιακά ιδιωτικού τομέα, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί είναι δύσκολα και απαιτητικά γιατί έχουν ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο.
Η εικόνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου, όταν θα παρουσιαστεί και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως λέγεται, από ελληνικής πλευράς. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι βάσει αυτής της συμφωνίας θα ξεκινήσει η θα εξαγγελθεί συζήτηση για την απομείωση του χρέους, ώστε να την αξιοποιήσει ως εκλογικό δίλημμα εφόσον δεν διασφαλιστούν τα 180 ναι στην προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο, που είναι το επικρατέστερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
tvxs.gr