Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Τάσος Βάμβουκας στάθηκε στην αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αυτά που κρίνει αναγκαία ότι πρέπει να γίνουν στο Παλιό Λιμάνι για να βελτιωθεί η εικόνα του. Είπε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με προηγούμενες δημοτικές αρχές που εξαιτίας του φόβου των συνεπειών δεν προχώρησαν στις αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τη σημερινή άσχημη εικόνα. Όπως είπε, σε οποιαδήποτε περίπτωση τα “θερμοκήπια”, όπως χαρακτήρισε τις ιδιοκατασκευές στο Παλιό Λιμάνι, θα φύγουν μέσα στο έτος αφού έχουν κριθεί και παράνομες.
Διαβάστε τις δηλώσεις του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα:
Η παρούσα δημοτική αρχή – όπως έχει κάνει και σε άλλα ζητήματα – έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα και δύσκολα και χρονίζοντα ζητήματα που έχει αυτός ο Δήμος. Έτσι λοιπόν δε μπορούσε να αφήσει εκτός ένα από τα σημαντικοτερα, που είναι το κόσμημα της Κρήτης, δηλαδή, ο παλαιός λιμένας των Χανίων.
Με γνώση, αποφασιστικότητα και θάρρος έχουμε ανοίξει αυτό το διάλογο σχεδόν από την αρχή της θητείας μας και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας, δηλαδή, έχουμε λύσει ήδη το θέμα το ποιος είναι ο παραχωρούμενος χώρος. Πρόκειται για μία χρησή τομή μεταξύ αυτού που υπάρχει σήμερα και μεταξύ αυτού που προτείνει μία εγκεκριμμένη ήδη από τα παρελθόν μελέτη. Ερχόμαστε τώρα να επιλύσουμε οριστικά το θέμα των σκιαδίων τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα.
1ον: Θέλουμε να υπάρχει μία ευελιξία και μία δυνατότητα επιλογής εκ μέρους των επιχειρηματιών, να επιλέξουν τι ακριβώς θέλουν με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές
2ον: Αυτές οι κατασκευές να είναι λειτουργικές και να μην προσβάλλουν την αισθητική αυτού του υπέροχου μνημείου
3ον: Να εξασφαλίζουν όλα αυτά – ο παραχωρούμενος χώρος και οι κατασκευές – τον απαραίτητο ζωτικό χώρο που χρειάζονται οι κάτοικοι αυτής της πόλης και οι επισκέπτες μας
4ον: Αλλάξαμε τη λογική ότι ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα έπρεπε να κατασκευάσει αυτά τα στέγαστρα. Για ποιο λόγο να τα κατασκευάσει; Σε άλλα τα σημεία των Χανίων γιατί δεν τα κατασκευάζει; Δίνουμε τις προδιαγραφές και ζητάμε από τους επιχειρηματίες που αυτή τη στιγμή έχουν αυθαίρετες κατασκευές πάνω στο λιμάνι, να κατεδαφίσουν αυτές τις κατασκευές και να κατασκευάσουν αυτά που τους προτείνουμε
Στόχος μας είναι μετά και αυτόν τον διάλογο τον οποίο θα κάνουμε και θα παρουσιάσουμε να προχωρήσουμε – σε συνεργασία πάντα με την αρχαιολογική υπηρεσία – να προωθήσουμε την πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί οριστικά για το ποια θα είναι η μορφή των στεγάστρων που προτείνουμε και από εκεί και πέρα πλέον θα μπορεί να εφαρμοστεί και ο καθένας επαγγελματίας να το προσαρμόσει στο δικό του κατάστημα.
Δηλαδή επιδιώκουμε το 2018 να φύγουν αυτά τα θερμοκήπια που προσβάλλουν την αισθητική της πόλης και του δήμου μας αλλά ολόκληρης της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.
Βεβαίως επειδή προβλέπουμε τα πάντα στα όρια του δυνατού και κινούμαστε με λογική και σύνεση, ήδη, από τον περασμένο χρόνο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μείωσε αυτό το οποίο καταβάλλουν οι καταστηματάρχες κάθε χρόνο για τον κατειλλημένο χώρο στο μισό. Είναι μία μεγάλη οικονομική βοήθεια και ανάσα και το ίδιο προτίθεται να κάνει και τα δύο επόμενα χρόνια, όσο διαρκεί η θητεία μας. Αυτές είναι οι προθέσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Έτσι, οι επιχειρηματίες που θα προχωρήσουν στην κατασκευή των νέων σκιαδίων θα έχουν και μία σημαντική οικονομική ενίσχυση με αυτό τον τρόπο.
Δε μας ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος. Είμαστε εδώ ως δημοτική αρχή και το έχουμε αποδείξει για να κινούμαστε με βάση την ωφέλεια των ανθρώπων που ζουν και των επισκεπτών αυτής της πόλης. Αυτή είναι η μεγιστη ωφέλεια και το πολιτικό κόστος το αφήνουμε για άλλους. Κατά το παρελθόν το υπολόγισαν και έχουμε αυτά τα σημερινά αποτελέσμα τα που ζούμε. Γιατί το λιμάνι δεν είναι τυχαίο. Ουδείς πήρε όμως το πολιτικό κόστος και για αυτό σήμερα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Δε μας αφορά λοιπόν το πολιιτκό κόστος.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε σε όλους. Αυτές οι κατασκευές που υπάρχουν πρέπει όλες να ξηλωθούν. Είναι όλες παράνομες.
Έχουν κριθεί παράνομες με οριστικές πράξεις και υπάρχει διαδικασία αποβολής από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που στην πραγματικότητα είναι ο ιδιοκτήτης αυτού του χώρου και έχει παραχωρηθεί σε εμάς.
Και να πω επίσης κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε μετά από μία σειρά σχεδιασμών του παρελθόντος όπου καμία δε μπόρεσε να εφαρμοστεί, πήραμε τα πάντα υπόψη μας και καταλήξαμε στο να αναθέσουμε στην Αρχιτεκτονική Σχολείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στο οποίο προϊσταται ο κ. Νίκος Καλογήρου, ένας πολύπειρος αρχιτέκτωνας, ο οποίος είχε κάνει και τη μελέτη του 2006, να ξαναδει και να αναθεωρήσουμε από την αρχή την κατασκευή των σκιαδίων.
Είναι μία εξαιρετική δουλειά. Νομίζω ότι όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Δίνει πάρα πολλές λύσεις για όποιον επιχειρηματία θα εφαρμόσει αυτές τις λύσεις. Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι όλοι ευχαριατημένου. Εξάλλου όλα αυτά αποτιμώνται εκ των υστέρων.