14.8 C
Chania
Sunday, November 17, 2024

Τ. Κορωνάκης: “Οι κόκκινες γραμμές οικοδομήθηκαν στους αγώνες”

Ημερομηνία:

“Η στάση μας θα είναι συνολική και ενιαία βασισμένη σε συλλογικές αποφάσεις, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα στην Αριστερά”, τονίζει ο Τάσος Κορωνάκης, Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανού

–        Θα υπάρχει συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου; 

Μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομολόγους του στη Ρίγα αποτελεί κοινό τόπο να λέμε, ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα θετικά βήματα στις συνομιλίες και  ο διάλογος με τους δανειστές μας διεξάγεται σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την πολεμική πριν τις 20 Φλεβάρη, αλλά και το προηγούμενο διάστημα. Αυτό έχει συμβεί για δύο λόγους η ελληνική πλευρά και σε τεχνικό επίπεδο έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και μεταρρυθμίσεις σπάζοντας την καχυποψία και βάζοντας τη συζήτηση σ’ ένα πλαίσιο αξιοπιστίας για το αν προτίθεται να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμφωνίας. Ο δεύτερος λόγος είναι αμιγώς πολιτικός, η κυβέρνηση απέδειξε και τόνισε σε όλους τους τόνους, ότι σε προτεραιότητά της παραμένουν οι ανάγκες του λαού, οι μισθοί και οι συντάξεις. Και όσα λέει τα εννοεί. Έτσι όπως πια διαμορφώνεται η συζήτηση, είναι, ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία, τροχιοδρομούμε για συμφωνία άμεσα. Μια συμφωνία λύση, που δεν θα αντιμετωπίζει στιγμιαία τα θέματα, αλλά θα δίνει απαντήσεις και για το πώς θα εξελίσσονται οι συνομιλίες. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να κάνει βήματα.

–        Αν προκύψουν διαρροές από τις τάξεις της συμπολίτευσης στην ψηφοφορία τι θα γίνει; 

Θα υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις, στα όργανα του κόμματος, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα ψύχραιμης και νηφάλιας συζήτησης για όλες τις πτυχές της συμφωνίας. Όλο αυτό το διάστημα συζητάμε αναλυτικά και με ειλικρίνεια σε αλλεπάλληλες και συνεχόμενες συνεδριάσεις, σε καθημερινή επαφή. Έτσι και τώρα η στάση μας θα είναι συνολική και ενιαία βασισμένη σε συλλογικές αποφάσεις, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα στην Αριστερά.

–        Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας; 

Οι συλλογικές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συζήτησης και επεξεργασίας, άρα δεν τίθεται θέμα πειθαρχίας μάλιστα με όρους που ανήκουν στο παρελθόν. Η συναντίληψη και η δέσμευση είναι οι έννοιες που χρησιμοποιούμε όταν υλοποιούμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Έτσι θα γίνει και τώρα.

–        Θα έχει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ψηφοφορία για τη συμφωνία; 

Όλοι και όλες σήμερα βρισκόμαστε στη μία και μόνη ευθύνη να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να το πετύχει και έχει την εμπιστοσύνη τόσο του κόμματος όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι στιγμές είναι ιστορικές και ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αποτελούνται από πρόσωπα με υψηλή ευθύνη, την οποία και θα επιδείξουν. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.

–        Σε ποια περίπτωση θα γίνει δημοψήφισμα; 

Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται εντός της εντολής που έχει λάβει. Αν οι ενέργειες βγουν εκτός αυτών των ορίων, θα πρέπει στο ερώτημα ν’ απαντήσει ο λαός. Εμείς τη δημοκρατία στη χώρα δεν θα την καταργήσουμε, ούτε τη διαρκή αναφορά μας και ανοιχτή συνομιλία μας με το λαό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι θα πρωτοτυπήσουμε και θα υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή. Δεν είμαστε πολιτικοί αγύρτες, προεκλογικά να μιλάμε για Ζάππεια και μετεκλογικά να εφαρμόζουμε μνημόνια.

–        Σε ποια περίπτωση θα γίνουν εκλογές; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη στην πιο κρίσιμη περίοδο να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε γι’ αυτό, αλλά θα τα καταφέρουμε. Βλέπουμε όμως από την αρχή μια προσπάθεια υποβάθμισης της δημοκρατίας, που αντιμετωπίζεται από τους συνομιλητές μας ως λεπτομέρεια, παρεμπιπτόντως. Η δημοκρατία αποτελεί τη λυδία λίθο για να μπει η Ευρώπη σε μια νέα εποχή, κλείνοντας την πόρτα στη λιτότητα, την ύφεση και την κρίση που θρέφουν την ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε σημαία ευκαιρίας, ούτε το πολιτικό υποκείμενο που θα αποδεχθεί τα πάντα μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία. Αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι και μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή και το πολιτικό σύστημα σε βαθιά ανυποληψία. Για εμάς η δημοκρατία είναι ισχυρή και αν χρειαστεί να επιδείξει τη δύναμή της, την ισχύ και το πείσμα της, o λαός και θα μιλήσει και θα νικήσει.

–        Υπάρχει περίπτωση ρήξης με τους πιστωτές; 

Από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά επιθυμεί και εργάζεται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό. Γι’ αυτό έχει καταθέσει μια μεγάλη γκάμα από προτάσεις και μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αποδεχτεί, ότι η συμφωνία θα ενσωματώνει αρχές της Ε.Ε ακόμα κι αν διαφωνούμε και οι δανειστές μας θα αποδέχονται το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να αμφισβητήσει τη λιτότητα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε όμως, ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις και δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα που θα ξαναφορτώνουν τα βάρη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σ’ αυτούς που πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης και των μνημονίων πέντε χρόνια. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων γνωρίζαμε, ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι περίπατος στην εξοχή. Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση κι όχι, γιατί υπάρχουν τεχνικές διαφορές, αλλά, γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Από τη μια πλευρά έχουμε το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού, ότι μετά από πέντε χρόνια άγριας λιτότητας δεν αντέχει άλλο μιας και οδηγείται πιο βαθιά στην ύφεση η χώρα και από την άλλη μεριά υπάρχουν υπερσυντηρητικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης, που έχουν αναγορεύσει τη λιτότητα και την κοινωνική καταστροφή σε συνταγματική επιταγή. “Si vis pacem, para bellum” έλεγαν οι Ρωμαίοι. Το ενδεχόμενο της ρήξης δεν πιέζει μόνο την κυβέρνηση, πιέζει εξίσου και τους συνομιλητές μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες συντηρητικές φωνές, που επιθυμούν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης.

–        Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της ρήξης και άλλα (ο κ. Λαπαβίτσας πχ) υπέρ της δραχμής. Δεν σημαίνει κάτι αυτό;

Δεν είναι μια καινούρια συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το θέμα. Δεν μας εκπλήσσει και δεν εκπλήσσει την κοινωνία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν είναι οι προσωπικές απόψεις του καθενός μας, αλλά οι συλλογικές μας επεξεργασίες και αποφάσεις. Η επιστροφή στην δραχμή δεν αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές κατεβήκαμε μ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό υπερψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, που προβλέπει λύση εντός του ευρώ με τερματισμό της λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε και αυτή τη λαϊκή εντολή υπηρετούμε.

–        Έχουμε κάπως μπερδευτεί με τις κόκκινες γραμμές; Ποια είναι τα βέβαια “όχι” από την πλευρά της κυβέρνησης; 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο απαντά ξεκάθαρα και στο ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τι ζητά η ελληνική πλευρά. Θέλουμε μια λύση που θα διευθετεί το ελληνικό ζήτημα και θα απαντά στις ανάγκες του μέλλοντος για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Δεν θέλουμε συμφωνία, που αντιμετωπίζει τα χρηματοδοτικά κενά με το μήνα. Εξακολουθούμε να επιδιώκουμε λύση, που θα δίνει το δικαίωμα στον τόπο να επανέλθει σε παραγωγική διαδικασία και προκοπή. Αυτό έχει προϋπόθεση τεσσάρων σημείων: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι μια ταμπέλα σε άδειο μαγαζί, οικοδομήθηκαν στους αγώνες μέχρι να φτάσουμε σήμερα και έχουν τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων, που κουβάλησαν και υπέφεραν από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά κρατάνε την ελπίδα ζωντανή στα χέρια τους.

–        Δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ έδειξε ότι η κοινωνία δεν εγκρίνει πια τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευσης. Το λαμβάνετε υπόψη; 

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις, αλλά και όσα μας λέει οι κοινωνία σε ανοιχτές διαδικασίες και την καθημερινότητα. Αυτή η κυβέρνηση παρά τον πόλεμο φθοράς που έχει δεχθεί καταγράφει συντριπτικές διαφορές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για πρώτη φορά και σε τόσο δύσκολη περίοδο κόμμα αυξάνει την εκλογική επιρροή του μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος γνωρίζει, ότι η μάχη που δίνουμε από την αρχή είναι για τα συμφέροντά του και την προοπτική της χώρας. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεστε παρουσίαζε το συγκεκριμένο εύρημα χωρίς όμως να διευκρινίζει, διαφωνούν γιατί θα θέλανε η κυβέρνηση να υπογράψει μνημόνιο ή γιατί επιθυμούν τη ρήξη ή μήπως αθροιστικά και τα δύο;

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ