21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Υδρογονάνθρακες: «Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» Δημοσίου και αναδόχων

Ημερομηνία:

Στο 45-55 διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτό σημείωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανέφερε ακόμη πως μέσα στο 2015 θα έχουμε αναδόχους τόσο για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (για τις οποίες εκκρεμεί η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) όσο και για τις τρεις περιοχές (‘Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος) και το κρίσιμο στοίχημα είναι να υπάρξει η υποδομή για την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η αναλογία των εσόδων Δημοσίου – αναδόχων βρίσκεται στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Για το ίδιο θέμα ο διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, το Δημόσιο εισπράττει 40 – 50 δολ. ανά βαρέλι, από 22-40 δολ. διαμορφώνεται το κόστος της επένδυσης και λοιπά λειτουργικά, 1-2 δολ. είναι το κόστος της έρευνας και 20-25 τα κέρδη του αναδόχου. Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017-2018.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας.

Στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών περιέλαβε την κατάσταση στην Κύπρο, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των πετρελαϊκών εταιρειών, την άνοδο του spread για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ επεσήμανε ότι με το τρέχον επίπεδο παραγωγής (περί τα 2000 βαρέλια ημερησίως) η εκμετάλλευση του Πρίνου γίνεται ζημιογόνος αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν εμφανίστηκαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για έρευνες που προκήρυξαν η Κροατία και το Μαυροβούνιο και τόνισε την ανάγκη περιβάλλον στον τομέα των ερευνών να διευκολύνει κατά το μέγιστο την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...