13.8 C
Chania
Tuesday, January 7, 2025

“Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα” από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό 2019, το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνει εσπερίδα με θέμα “Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα”. Η εσπερίδα πραγματοποιείται την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Στην εσπερίδα συμμετέχουν τρεις εκλεκτοί ομιλητές:

Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Τίτλος ομιλίας: «Υδραυλικά έργα και αντλίες στην Αρχαία Ελλάδα»

Δημήτριος Κουτσογιάννης, Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ
Τίτλος ομιλίας: «Η εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας νερού στην αρχαία Αθήνα»
Συγγραφείς:
Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ
Νίκος Μαμάσης, Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ
Παναγιώτης Δευτεραίος, Πολιτικός Μηχανικός
 ΕΜΠ

Ανδρέας Ν. Αγγελάκης, Διεθνής Επιτροπή τoυ IWA για την Ιστορία του Νερού
Τίτλος ομιλίας: «Υδροτεχνολογίες στη Μινωική Κρήτη»

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα δοθεί χρόνος για παρεμβάσεις.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό:

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, ορίζοντας την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Leaving no one behind” είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό και αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης των υδάτων. Βιώσιμη Ανάπτυξη με ξεκάθαρο στόχο: Νερό για όλους έως το έτος 2030. Εξ ορισμού, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές, καθαρό νερό. Τα νοικοκυριά, τα σχολεία, οι χώροι εργασίας, τα αγροκτήματα και τα εργοστάσια βρίσκονται συνεχώς στον αγώνα για επιβίωση και ευδοκίμηση. Οι περιθωριοποιημένες ομάδες – γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, αυτόχθονες πληθυσμοί, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας – συχνά παραβλέπονται και αντιμετωπίζουν διακρίσεις όσον αφορά στην πρόσβαση και διαχείριση ασφαλούς νερού.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά στοιχεία των ομιλητών.

Θεοδόσης Τάσιος: Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d’Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College Internationaldes Sciences de Construction Paris (1979-1989). Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), τηςCEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986). Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Δημήτρης Κουτσογιάννης: Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης είναι Καθηγητής στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων στο ΕΜΠ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, και πρώην Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Επίσης ήταν Αρχισυντάκτης (Co-Editor) του Hydrological Sciences Journal για 12 χρόνια (2006-18), και μέλος της εκδοτικής επιτροπής των Hydrology and Earth System Sciences,Journal of Hydrology και Water Resources Research. Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Υδρολογίας– Μετάλλιο Dooge (2014) από την International Association of HydrologicalSciences (IAHS), την UNESCO και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), καθώς και με το Μετάλλιο Henry Darcy (2009) από την European Geosciences Union (EGU). Οι διακρίσεις του συμπεριλαμβάνουν την Lorenz Lecture της American Geophysical Union (AGU) (San Franscisco, ΗΠΑ, 2014) και την Union Plenary Lecture της InternationalUnion of Geodesy and Geophysics (IUGG) (Melbourne, Αυστραλία, 2011).

Ανδρέας Αγγελάκης: Ο Ανδρέας Αγγελάκης είναι Γεωπόνος και Πολιτικός Μηχανικός Υδατικών Πόρων. Είναι  κάτοχος Πτυχίου Γεωπονικών Επιστημών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Bachelor of Science (BS) Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, Master of Science (MS) Εδαφολογίας και ΜS Μηχανικού Υδατικών πόρων από τα Πανεπιστήμια Καλιφόρνιας Riverside και Davis, αντίστοιχα και Ph.D. Εδαφοφυσικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, ΗΠΑ.  ΄Ηταν Ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ και Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (EΔEYA). Είναι Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Διακεκριμένο και Επίτιμο Μέλος της  Διεθνούς Εταιρείας Νερού (IWA) και Επίτιμο μέλος του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου (HWA). Ακόμη, είναι Μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου της IWA, Πρόεδρος της IWA-Επιτροπής για τους Υδατικούς Πόρους και Υγρά Απόβλητα σε Αρχαίους Πολιτισμούς και πρώην Πρόεδρος της EUREAU (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υδατικών Πόρων και Υγρών Αποβλήτων). Είναι συγγραφέας / συν-συγγραφέας  περισσότερων από 450 δημοσιεύσεων και έχει περισσότερες από 4500 SCI-παραπομπές και 80 i10-index. Είναι Εκδότης ή μέλος της Συντακτικής Επιτροπής Περιοδικών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και συμμετείχε στην οργανωτική/ επιστημονική επιτροπή περισσότερων από 150 διεθνών  Συνεδρίων.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας:

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ