12.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Υεμένη: Τέταρτη επίθεση των Χούθι σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ μέσα σε 72 ώρες στην Ερυθρά Θάλασσα

Ημερομηνία:

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την τέταρτη επίθεση μέσα σε 72 ώρες εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αντίποινα για νέα σειρά αμερικανικών βομβαρδισμών σε περιοχές της χώρας που ελέγχουν.

Οι Χούθι «εντόπισαν εχθρικές στρατιωτικές κινήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ενόψει της εξαπόλυσης νέας αεροπορικής επίθεσης ευρείας κλίμακας εναντίον της χώρας μας», ανέφερε εκπρόσωπός τους μέσω Telegram.

Σε ανταπόδοση, συνέχισε, το κίνημα εκτόξευσε πυραύλους κρουζ και εξαπέλυσε drones εναντίον του αεροπλανοφόρου και άλλων πολεμικών πλοίων, κάτι που «επέτρεψε (…) να αποτύχει η επίθεση αυτή».

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει αντιδράσει στην ανάληψη ευθύνης ως αυτό το στάδιο.

Νέες αμερικανικές επιδρομές

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στους Χούθι έκαναν λόγο για νέες αμερικανικές επιδρομές εναντίον διαφόρων περιοχών υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Από την πλευρά του το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») έκανε λόγο μέσω X για «συνεχείς επιχειρήσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατών Χούθι», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Αμερικανικό πλήγμα» έβαλε στο στόχαστρο την επαρχία Σαάντα, ανέφεραν το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχεται από το κίνημα, και το επίσης προσκείμενο στους αντάρτες τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον τρεις βομβαρδισμούς στη Σαάντα. Το Αλ Μασίρα αναφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα σε τέσσερα ακόμη πλήγματα στο λίκνο των Χούθι.

Νωρίτερα χθες, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον «της βάσης Νεβατίμ», στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, λέγοντας πως χρησιμοποίησαν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο «Παλαιστίνη 2». Από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «αναχαίτισαν» πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη. Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε διάφορες πόλεις του νότιου Ισραήλ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ από το έδαφος της Υεμένης αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου. Ακολούθησε τη σειρά μαζικών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες με πάνω από 400 νεκρούς.

Οι Χούθι, που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, καταδίκασαν τους πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κι υποσχέθηκαν περαιτέρω κλιμάκωση. Απείλησαν πρόσφατα να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων κατ’ αυτούς συνδεόμενων με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε την επανέναρξη της επίθεσης του σιωνιστή εχθρού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και τη στοχοποίηση άοπλων αμάχων», ανέφερε το ανώτατο πολιτικό συμβούλιο του κινήματος σε ανακοίνωσή του.

Οι Χούθι «θα εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον του σιωνιστή εχθρού όσο η βάρβαρη επίθεση εναντίον της Γάζας δεν σταματά και δεν αίρεται ο αποκλεισμός» του θύλακα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπός τους μέσω Telegram.

Περίπου έναν μήνα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023, οι Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονταν μαζί του, τονίζοντας πως ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο αεροπορικά πλήγματα εναντίον προπυργίων των Χούθι στην Υεμένη.

Οι βομβαρδισμοί στη Σανάα και αλλού είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 98, ανέφεραν οι Χούθι.

Σκοτώθηκαν πολλοί ηγέτες των σιιτών ανταρτών, διαβεβαίωσε από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Ευχαριστήριο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις

Σε μια δημόσια παρέμβαση με σαφές πολιτικό και κοινωνικό...