20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Υπάρχει μόνο ένα Μεγάλο Κύμα” – Η προειδοποίηση του ΠΟΥ σε όσους μιλούν για “δεύτερο κύμα” πανδημίας κορονοϊού

Ημερομηνία:

Η πανδημία κορονοϊού εξελίσσεται ως ”ένα μεγάλο κύμα” χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως ότι ακολουθεί εποχιακές διακυμάνσεις που είναι συχνές στη γρίπη και άλλους κοροναϊούς, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το να περιμένουμε το αποκαλούμενο ”δεύτερο κύμα” μάλλον είναι λάθος, αφού η όποια μείωση στην εξάπλωση παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες δεν ήταν λόγω εποχής αλλά αποτέλεσμα των lockdowns και των μέτρων που ακόμη και με την άρση τους είναι σε ισχύ. Και η εξέλιξη της εξάπλωσης συνδέεται με την επαγρύπνηση των πολιτών και των αρχών. 

Εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με το τι συνιστά ένα δεύτερο κύμα, μια αναζωπύρωση ή εποχική επιστροφή της νόσου, η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, επέμεινε, όπως αναφέρει ο Guardian ότι αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ο ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε την εξάπλωση της νόσου. «Οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα τις εποχές. Αυτό που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και  συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε κατά την σχετική ενημέρωση από τη Γενεύη  ζητώντας από τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις αρχές να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση επιμένοντας στην εφαρμογή μέτρων που επιβραδύνει την μετάδοση του ιού – σε αντίθεση με τις μαζικές συγκεντρώσεις που την επιταχύνουν.

Επιμένοντας πως θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους εποχικότητας του ιού και ”κυμάτων” τόνισε: ”Θα είναι ένα μεγάλο κύμα. Θα ανέβει και θα μειωθεί λίγο”. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όπως είπε, είναι να επιτύχουμε να το επιπεδοποιήσουμε.

Τη στιγμή βέβαια που έρχεται αυτή η νέα κρίσιμη διευκρίνιση από τη Γενεύη που στοχεύει στην αλλαγή της αφήγησης κυρίως από πολιτικούς και ΜΜΕ, πολλές χώρες βλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, επαναφέρουν μέτρα και η αγωνία αυξάνει. Μόνο στην Ευρώπη βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στο Βέλγιο, ενώ οι αρχές στη Γερμανία κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Αύξηση παρατηρείται επίσης σε Γαλλία και Ισπανία ενώ σε συναγερμό είναι και χώρες της Ασίας. Η δε Κίνα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Μάιο, η πολιτεία της Βικτώρια είναι σε lockdown και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν την αρχική έξαρση, με πρώτες τις ΗΠΑ και Βραζιλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.899.316, οι νεκροί σε 663.540 ενώ έχουν αναρρώσει 10.462.274 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 66.449 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

ΗΠΑ (1) -152.320 νεκροί, 4.498.343 κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τους 1.245 που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαϊου. Την ίδια στιγμή τα ύψη παραμένει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με ακόμη 64.729.

Ινδία (3) – 34.240 νεκροί, 1.533.936 κρούσματα

Σε επίπεδα ρεκόρ ξανά ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού αφού έφθασαν τους 49.632 σε μια ημέρα ενώ αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των θανάτων καθώς αναφέρθηκαν ακόμη 776.

  • Οι μισοί και πλέον κάτοικοι των παραγκουπόλεων στο Μουμπάι, στη δυτική Ινδία, φαίνεται πως είχαν τον κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε ο δήμος της μητρόπολης και δημοσιοποιήθηκε χθες, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες όσον αφορά τους αριθμούς κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώνει επίσημα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Νέο Δελχί. Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν από τις αρχές του Μουμπάι σε 6.936 τυχαία επιλεγμένα πρόσωπα έδειξαν πως το 57% των κατοίκων των παραγκουπόλεων και το 16% των κατοίκων άλλων συνοικιών έχουν αντισώματα. Η μεγαλούπολη, όπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, έχει καταγράψει λίγα περισσότερα από 110.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 6.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως σήμερα. Στο Μουμπάι των 20 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ινδίας, η Νταράβι, όπου εκτιμάται πως ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ωστόσο οι θάνατοι σε αυτή τη δαιδαλώδη συνοικία δεν είναι πολλοί, με τοπικούς αξιωματούχους να διατείνονται πως τα μέτρα που πήραν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων όμως υποδεικνύουν πως οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων ενδέχεται να «αποτελούν μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων» και άρα ότι ο δείκτης θνητότητας πιθανόν είναι «πολύ πιο χαμηλός» στην Ινδία από ό,τι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα.

Βραζιλία (2) – 88.634 νεκροί, 2.484.649 κρούσματα 

Μεγάλη αύξηση και πάλι σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών με τις αρχές μετά από μερικά 24ωρα απότομη υποχώρησης, αναφέρουν 41.169 και 955.

"google ad"

Κολομβία (14) – 9.074 νεκροί, 267.385 κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα με 10.284 να προστίθενται σε ένα 24ωρο ενώ καταγράφηκε και αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων που ανήλθαν σε 297.

  • Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την παράταση «ως την 30ή Αυγούστου» της ισχύος των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών. «Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι δύσκολες (…) Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επόμενων εβδομάδων, πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να προστατευθούμε», τόνισε ο Ντούκε κατά τη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες. Η πρωτεύουσα, η Μπογοτά των 8 εκατ. κατοίκων, αποτελεί επίκεντρο της κρίσης καθώς σε αυτή συγκεντρώνεται το 34% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Η κυβέρνηση μολαταύτα διαβεβαιώνει ότι η πανδημία θα εισέλθει προσεχώς σε φάση «αποκλιμάκωσης».

Νότιος Αφρική (5) – 7.257 νεκροί, 459.761 κρούσματα

Στους 190 μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται σε 24ωρη βάση ενώ χωρίς σημαντικές μεταβολές ήταν ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού που έφτασαν τους 7.232.

Αργεντινή (20) – 3.179 νεκροί,  173.355 κρούσματα

Από την 9η στην 6η θέση βρίσκεται πλέον η Αργεντινή στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε 24ωρη βάση. Σε μια ημέρα κατέγραψε ακόμη 5.939 κρούσματα -καταγράφοντας σημαντική αύξηση- και 120 νεκρούς.

Ρωσία (4) -13.504 νεκροί, 823.515 κρούσματα

Συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 5.395. Ωστόσο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών που αναφέρονται σε ημερήσια βάση αφού οι αρχές ανακοίνωσαν 150 θανάτους.

Περού (7) – 18.612 νεκροί, 395.005 κρούσματα

Αύξηση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού που ανήλθαν σε 5.288 και χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός των νέων νεκρών που έφτασαν τους 194.

Μεξικό (6) – 44.876 νεκροί, 402.697 κρούσματα 

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 7.208 και υποδιπλασιασμός του αριθμού των νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο με ακόμη 854 θανάτους. 

Μπαγκλαντές (16) – 3.000 νεκροί, 229.185 κρούσματα

Οριακή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και μείωση στον αριθμό των νεκρών με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 2.960 και 35 αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Ανακοίνωσε 101 νέα κρούσματα, που είναι και ο υψηλότερος από τον περασμένο Μάιο. Τα 89 εντοπίστηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) επίκεντρο εξάπλωσης του ιού, τρία μόνο ήταν η εισαγώμεμα, ένα εντοπίστηκε το Πεκίνο και και τα υπόλοιπα στην επαρχία Λιαονίνγκ. Επίση εντοπίστηκαν 27 ασυμπτωματικοί φορείς. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ενώ στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 482 ασθενείς, οι 25 σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στον αντίποδα, συνολικά 78.944 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.060 κρουσμάτων μόλυνσης.

Γερμανία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.   Άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19  ενώ διαγνώστηκαν 684 νέα κρούσματα της ευρωζώνης να ανέρχεται σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Ισραήλ:  Ανακοίνωσε 2.308 κρούσματα αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ ενώ ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον σε 66.293 και οι νεκροί σε 486 στη χώρα, με 12 θανάτους μόλις το τελευταίο 24ωρο. Το θλιβερό ρεκόρ ανακοινώθηκε ώρες αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό προβλέπει ελάχιστους περιορισμούς αλλά αύξηση των μέτρων προστασίας, της επιτήρησης και της επιβολής τους. Δημιουργεί επίσης ένα σύστημα κατάταξης των πόλεων του Ισραήλ βάσει του δείκτη θνητότητας, με χρωματικό κώδικα: οι πόλεις όπου ο δείκτης είναι υψηλός θα χαρακτηρίζονται κόκκινες, εκείνες όπου η θνητότητα είναι στο μέσον κίτρινες και αυτές όπου ο δείκτης είναι χαμηλός πράσινες. Στις «κόκκινες» πόλεις θα εφαρμόζονται περιορισμοί στην επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα. Προβλέπεται επίσης η αύξηση των τεστ, η εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας και η δημιουργία συμβουλίου ειδικών.

Αυστραλία:  Η κυβέρνηση στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν λιγότερα από 300 νέα κρούσματα , για πρώτη φορά έπειτα από μία εβδομάδα. Ο αριθμός των μολύνσεων ανήλθε σε 295 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 384 την προηγουμένη. Η πολιτεία κατέγραψε άλλους εννέα θανάτους. Στη νοτιοανατολική πολιτεία — όπου επιβλήθηκε καραντίνα — σημειώνεται έξαρση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες και η κεντρική κυβέρνηση ανέπτυξε στην πολιτεία μια ειδική ομάδα γιατρών, εντεταλμένη να εξακριβώσει την κατάσταση και να προσφέρει φροντίδα σε ασθενείς στα γηροκομεία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας. Συνολικά, η Αυστραλία θρηνεί 176 νεκρούς επί συνόλου περίπου 15.000 κρουσμάτων.

Βιετνάμ: Ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν άλλα οκτώ κρούσματα μόλυνσης τα οποία συνδέονται με τρία νοσοκομεία στην πόλη Ντα Ναν, μαγνήτη για τους τουρίστες, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει τους 30 συνολικά αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, το Σαββατοκύριακο.  Ο πρωθυπουργός  προειδοποίησε όλες τις επαρχίες και τις πόλεις πως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. «Πρέπει να ενεργήσουμε ταχύτερα και πιο δυναμικά για να ελέγξουμε το ξέσπασμα», τόνισε. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τέθηκε ξανά σε συναγερμό το Σάββατο, αφού επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στη Ντα Ναν. Επρόκειτο για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα από τον Απρίλιο. Συνολικά, οι αρχές του Βιετνάμ έχουν καταγράψει 446 μολύνσεις και κανέναν θάνατο. Περί το 83% των ασθενών που μολύνθηκαν έχουν αποθεραπευθεί πλήρως.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...