Η πανδημία κορονοϊού εξελίσσεται ως ”ένα μεγάλο κύμα” χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως ότι ακολουθεί εποχιακές διακυμάνσεις που είναι συχνές στη γρίπη και άλλους κοροναϊούς, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το να περιμένουμε το αποκαλούμενο ”δεύτερο κύμα” μάλλον είναι λάθος, αφού η όποια μείωση στην εξάπλωση παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες δεν ήταν λόγω εποχής αλλά αποτέλεσμα των lockdowns και των μέτρων που ακόμη και με την άρση τους είναι σε ισχύ. Και η εξέλιξη της εξάπλωσης συνδέεται με την επαγρύπνηση των πολιτών και των αρχών.
Εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με το τι συνιστά ένα δεύτερο κύμα, μια αναζωπύρωση ή εποχική επιστροφή της νόσου, η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, επέμεινε, όπως αναφέρει ο Guardian ότι αυτές οι συζητήσεις δεν είναι ο ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε την εξάπλωση της νόσου. «Οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα τις εποχές. Αυτό που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε κατά την σχετική ενημέρωση από τη Γενεύη ζητώντας από τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις αρχές να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση επιμένοντας στην εφαρμογή μέτρων που επιβραδύνει την μετάδοση του ιού – σε αντίθεση με τις μαζικές συγκεντρώσεις που την επιταχύνουν.
Επιμένοντας πως θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους εποχικότητας του ιού και ”κυμάτων” τόνισε: ”Θα είναι ένα μεγάλο κύμα. Θα ανέβει και θα μειωθεί λίγο”. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, όπως είπε, είναι να επιτύχουμε να το επιπεδοποιήσουμε.
Τη στιγμή βέβαια που έρχεται αυτή η νέα κρίσιμη διευκρίνιση από τη Γενεύη που στοχεύει στην αλλαγή της αφήγησης κυρίως από πολιτικούς και ΜΜΕ, πολλές χώρες βλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, επαναφέρουν μέτρα και η αγωνία αυξάνει. Μόνο στην Ευρώπη βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στο Βέλγιο, ενώ οι αρχές στη Γερμανία κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Αύξηση παρατηρείται επίσης σε Γαλλία και Ισπανία ενώ σε συναγερμό είναι και χώρες της Ασίας. Η δε Κίνα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Μάιο, η πολιτεία της Βικτώρια είναι σε lockdown και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν την αρχική έξαρση, με πρώτες τις ΗΠΑ και Βραζιλία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.899.316, οι νεκροί σε 663.540 ενώ έχουν αναρρώσει 10.462.274 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 66.449 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων
(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).
ΗΠΑ (1) -152.320 νεκροί, 4.498.343 κρούσματα
Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τους 1.245 που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαϊου. Την ίδια στιγμή τα ύψη παραμένει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με ακόμη 64.729.
Ινδία (3) – 34.240 νεκροί, 1.533.936 κρούσματα
Σε επίπεδα ρεκόρ ξανά ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού αφού έφθασαν τους 49.632 σε μια ημέρα ενώ αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των θανάτων καθώς αναφέρθηκαν ακόμη 776.
Βραζιλία (2) – 88.634 νεκροί, 2.484.649 κρούσματα
Μεγάλη αύξηση και πάλι σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών με τις αρχές μετά από μερικά 24ωρα απότομη υποχώρησης, αναφέρουν 41.169 και 955.
Κολομβία (14) – 9.074 νεκροί, 267.385 κρούσματα
Ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα με 10.284 να προστίθενται σε ένα 24ωρο ενώ καταγράφηκε και αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων που ανήλθαν σε 297.
Νότιος Αφρική (5) – 7.257 νεκροί, 459.761 κρούσματα
Στους 190 μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται σε 24ωρη βάση ενώ χωρίς σημαντικές μεταβολές ήταν ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού που έφτασαν τους 7.232.
Αργεντινή (20) – 3.179 νεκροί, 173.355 κρούσματα
Από την 9η στην 6η θέση βρίσκεται πλέον η Αργεντινή στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε 24ωρη βάση. Σε μια ημέρα κατέγραψε ακόμη 5.939 κρούσματα -καταγράφοντας σημαντική αύξηση- και 120 νεκρούς.
Ρωσία (4) -13.504 νεκροί, 823.515 κρούσματα
Συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 5.395. Ωστόσο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών που αναφέρονται σε ημερήσια βάση αφού οι αρχές ανακοίνωσαν 150 θανάτους.
Περού (7) – 18.612 νεκροί, 395.005 κρούσματα
Αύξηση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού που ανήλθαν σε 5.288 και χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός των νέων νεκρών που έφτασαν τους 194.
Μεξικό (6) – 44.876 νεκροί, 402.697 κρούσματα
Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 7.208 και υποδιπλασιασμός του αριθμού των νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο με ακόμη 854 θανάτους.
Μπαγκλαντές (16) – 3.000 νεκροί, 229.185 κρούσματα
Οριακή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και μείωση στον αριθμό των νεκρών με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 2.960 και 35 αντίστοιχα.
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Κίνα: Ανακοίνωσε 101 νέα κρούσματα, που είναι και ο υψηλότερος από τον περασμένο Μάιο. Τα 89 εντοπίστηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) επίκεντρο εξάπλωσης του ιού, τρία μόνο ήταν η εισαγώμεμα, ένα εντοπίστηκε το Πεκίνο και και τα υπόλοιπα στην επαρχία Λιαονίνγκ. Επίση εντοπίστηκαν 27 ασυμπτωματικοί φορείς. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ενώ στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 482 ασθενείς, οι 25 σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στον αντίποδα, συνολικά 78.944 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.060 κρουσμάτων μόλυνσης.
Γερμανία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 ενώ διαγνώστηκαν 684 νέα κρούσματα της ευρωζώνης να ανέρχεται σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Ισραήλ: Ανακοίνωσε 2.308 κρούσματα αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ ενώ ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον σε 66.293 και οι νεκροί σε 486 στη χώρα, με 12 θανάτους μόλις το τελευταίο 24ωρο. Το θλιβερό ρεκόρ ανακοινώθηκε ώρες αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό προβλέπει ελάχιστους περιορισμούς αλλά αύξηση των μέτρων προστασίας, της επιτήρησης και της επιβολής τους. Δημιουργεί επίσης ένα σύστημα κατάταξης των πόλεων του Ισραήλ βάσει του δείκτη θνητότητας, με χρωματικό κώδικα: οι πόλεις όπου ο δείκτης είναι υψηλός θα χαρακτηρίζονται κόκκινες, εκείνες όπου η θνητότητα είναι στο μέσον κίτρινες και αυτές όπου ο δείκτης είναι χαμηλός πράσινες. Στις «κόκκινες» πόλεις θα εφαρμόζονται περιορισμοί στην επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα. Προβλέπεται επίσης η αύξηση των τεστ, η εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας και η δημιουργία συμβουλίου ειδικών.
Αυστραλία: Η κυβέρνηση στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν λιγότερα από 300 νέα κρούσματα , για πρώτη φορά έπειτα από μία εβδομάδα. Ο αριθμός των μολύνσεων ανήλθε σε 295 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 384 την προηγουμένη. Η πολιτεία κατέγραψε άλλους εννέα θανάτους. Στη νοτιοανατολική πολιτεία — όπου επιβλήθηκε καραντίνα — σημειώνεται έξαρση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες και η κεντρική κυβέρνηση ανέπτυξε στην πολιτεία μια ειδική ομάδα γιατρών, εντεταλμένη να εξακριβώσει την κατάσταση και να προσφέρει φροντίδα σε ασθενείς στα γηροκομεία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας. Συνολικά, η Αυστραλία θρηνεί 176 νεκρούς επί συνόλου περίπου 15.000 κρουσμάτων.
Βιετνάμ: Ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν άλλα οκτώ κρούσματα μόλυνσης τα οποία συνδέονται με τρία νοσοκομεία στην πόλη Ντα Ναν, μαγνήτη για τους τουρίστες, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει τους 30 συνολικά αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε όλες τις επαρχίες και τις πόλεις πως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. «Πρέπει να ενεργήσουμε ταχύτερα και πιο δυναμικά για να ελέγξουμε το ξέσπασμα», τόνισε. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τέθηκε ξανά σε συναγερμό το Σάββατο, αφού επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στη Ντα Ναν. Επρόκειτο για τις πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα από τον Απρίλιο. Συνολικά, οι αρχές του Βιετνάμ έχουν καταγράψει 446 μολύνσεις και κανέναν θάνατο. Περί το 83% των ασθενών που μολύνθηκαν έχουν αποθεραπευθεί πλήρως.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.