27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Υπογράφω και αθετώ: Προεκλογικές υποσχέσεις από όσους δεν τηρούν ούτε τις δικές τους αποφάσεις

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού | Στη μικροκοινωνία των Χανίων μπορεί κανείς να βρει όλες εκείνες τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας, απλώς σε τοπική κλίμακα.

Έτσι και προχτές, Πέμπτη 15 Μαΐου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ήταν στημένες καρέκλες και εξέδρα για την προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Χανίων, κ. Βάμβουκα. Τίποτα το περίεργο, εκ πρώτης όψεως. Τίποτα, αν φυσικά δεν γνωρίζει κανείς ότι λίγες μέρες πριν είχε υπογραφεί ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων που απαγόρευε ρητώς τη χρήση της Δημοτικής Αγοράς για προεκλογικούς σκοπούς. Μάλιστα, την εν λόγω απόφαση υπογράφει και ο κ. Βάμβουκας.nelly-4L

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόφαση 485/28-4-2014 (αρ. Πρακτ. 15) της ειδικής έκτακτης συνεδρίασης που έγινε ακριβώς με σκοπό τον “καθορισμό τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς…”. Σε αυτή την απόφαση αναφέρεται ρητώς το εξής: “Να μην χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σημεία και περιοχές ιστορικής σημασίας, καθώς και χώροι της πόλης που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού κάλλους όπως Δημοτική Αγορά, Παλιό Λιμάνι κλπ”.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Βάμβουκα και τον ρωτήσαμε αν υπήρχε άδεια για την εκδήλωση, και μας απάντησε ότι είχε ζητηθεί άδεια από την αστυνομία. Στη συνέχεια τον ρωτήσαμε γιατί ζήτησε άδεια από την αστυνομία γι’ αυτή την εκδήλωση εφόσον υπήρχει σχετική απαγόρευση από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτό ο κύριος Βάμβουκας μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την απόφαση.

Όταν του επισημάναμε ότι το όνομά του είναι στα πρακτικά της ομόφωνης απόφασης, τότε μας είπε πως ήταν στην αρχή και δήλωσε παρόν, αλλά στη συνέχεια έφυγε. Απ’ ότι φαίνεται, είτε το Δημοτικό Συμβούλιο παρέθεσε παρανόμως το όνομά του και στην αρχή και στο τέλος των πρακτικών, είτε υπήρχε δική του εξουσιοδότηση να συμφωνήσει, αλλά ποτέ δεν φρόντισε να ενημερωθεί για την τελική απόφαση, είτε απλώς πάρθηκε μια απόφαση για να παραβλεφτεί στο τέλος από όλους, και από τον ίδιον εν γνώση του.

nelly-1

Επικοινωνήσαμε με την Αστυνομική Δ/νση Χανίων και ο αξιωματικός υπηρεσίας (δεν μας είπε το όνομά του), όταν τον ρωτήσαμε αν υπήρχε άδεια για την εν λόγω εκδήλωση, μας ρώτησε αντί άλλης απάντησης: “Γιατί ρωτάτε μόνο για τον συγκεκριμένο ενώ υπήρχαν άλλες δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις εκείνη τη μέρα;”.

Επιμείναμε ότι ζητάμε μια επίσημη απάντηση, και ο κύριος είπε ότι κάνει προσωπική κουβέντα, και αν θέλουμε επίσημη απάντηση να καλέσουμε στο… τμήμα. Καλέσαμε ξανά στον αριθμό που μας παρέπεμψε, από κει μας στείλαν αλλού, και τελικά πήραμε την… επίσημη απάντηση ότι άδεια είχε ζητηθεί και δοθεί για την εν λόγω προεκλογική ομιλία και πως αγνοούν το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση απαγόρευσης από το ΔΣ Χανίων. Όπως το αγνοούσε και ο υπογράφων την απόφαση, κύριος Βάμβουκας.

Είναι αλήθεια ότι την ίδια μέρα και ώρα γίνονταν άλλες δύο προεκλογικές ομιλίες, των υποψηφίων Σαρρή και Σκουλάκη, έξω από τα εκλογικά τους κέντρα με αποτέλεσμα να είναι κλειστοί οι δρόμοι γύρω από την πλατεία 1866 και κομμάτι της Κυδωνίας. Γι’ αυτούς τους χώρους όμως δεν υπάρχει η ρητή απαγόρευση, όπως υπάρχει για την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, οπότε το ζήτημα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο. Στη σύντομη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Βάμβουκα για το θέμα μας είπε πως επέλεξε τον χώρο της Αγοράς για να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία, μιας και αν την έκανε έξω από το εκλογικό του κέντρο θα έκλεινε ο δρόμος μπροστά από την Αγορά προκαλώντας πρόβλημα στην πόλη, και πως εκείνη την ώρα τα μαγαζιά ήταν κλειστά και δεν υπήρχε πρόβλημα. Φυσικά, κάτι τέτοιο ίσως να ακούγεται λογικό.

Μάλιστα και ο ίδιος επικαλέστηκε την κοινή λογική και το τι είθισται στην πόλη. Εμείς απλώς απορούμε: αυτή την κοινή λογική γιατί δεν την επικαλέστηκε κατά τη διάρκεια της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που απαγορεύει τη χρήση αυτού του χώρου; Μήπως η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου έγινε ακριβώς επειδή θα όριζε τη χρήση αυτών των χώρων που συνήθως χρησιμοποιούνται αφειδώς; Πώς γίνεται να συναινεί κάποιος σε μία απόφαση που αμέσως μετά παραβιάζει, έχοντας μάλιστα και ένα σωρό επιχειρήματα γι’ αυτό; Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από έναν υποψήφιο για τη δημαρχία της πόλης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ