Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε το πρωί της Κυριακής 07/06 ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης αποτύπωσε την ομόθυμη εναντίωση του δήμου και των τοπικών φορέων απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης του πρώην ΚΤΕΟ για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών. Ταυτόχρονα αποτύπωσε και ένα κλίμα έντονης δυσφορίας και αγανάκτησης για τον αιφνιδιασμό που επιχειρεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Δοξαστάκης άφησε αιχμές για τη στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης και απόπειρα αιφνιδιασμού.
Την ίδια ώρα όμως προβληματισμό και αγωνία προκαλεί η είδηση που ουσιαστικά βγαίνει από πλευράς κυβέρνησης και σκιαγραφεί ένα..τελεσίγραφο με χρονική λήξη την αυριανή ημέρα! Όπως αλίευσε το cretaone.gr, στο πλαίσιο του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης φέρεται να έχει ζητήσει από τους τοπικούς φορείς να υποδείξουν προτεινόμενο χώρο για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών μέχρι αύριο Δευτέρα 08/06!
Κι αυτό, γιατί το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει πιέσει το Υπουργείο για άμεση δρομολόγηση λύσεων υπό την έντονη, πια, πίεση, των μεταναστευτικών ροών. Το μήνυμα που έχει δοθεί προς τους τοπικούς φορείς φέρεται να είναι: «Υποδείξτε μας συγκεκριμένο χώρο μέχρι αύριο Δευτέρα, ή αλλιώς θα ακολουθήσει επίταξη χώρου»!
Μιλάμε, όπως γίνεται αντιληπτό, για ένα πολύ ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που βάζει το «μαχαίρι» στους αυτοδιοικητικούς. Και μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν.
Ήδη κατά το σημερινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πάντως δόθηκαν σαφή μηνύματα πως δεν μπορεί να περάσει και να γίνει αποδεκτή μια λύση μέσω επίταξης χώρου με το «έτσι θέλω». Κάτι που τόνισε με έμφαση μάλιστα καιο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος!
Σε κάθε περίπτωση, η λύση του πρώην ΚΤΕΟ, όπως προέκυψε τα τελευταία 24ωρα στην επιφάνεια μετά από κινήσεις και αυτοψίες του υπουργείου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους τοπικούς φορείς.
Το «όχι» ήταν ομόφωνο τόσο από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και από τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες, τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.α.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, οι οποίοι χαρακτήρισαν παράλογη και αστεία οποιαδήποτε πρόταση χωροθέτησης μιας τέτοιας προσωρινής δομής σε τουριστική περιοχή.
Την αντίθεση της περιφέρειας Κρήτης μετέφερε προφορικά στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ενώ θεσμικά η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που θα συγκαλεστεί εντός των ημερών.
Πάντως ο Νίκος Συριγωνάκης, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης, προχώρησε σε μια ηχηρή αποκάλυψη που εντείνει τον όλο διάχυτο προβληματισμό. Όπως είπε, με βάση την ενημέρωση που έχει η χώρα μας, χιλιάδες μεταναστών έχουν πληρώσει ήδη κόμιστρα και περιμένουν στις ακτές της Λιβύης, συγκεκριμένα στην περιοχή του Τομπρούκ για να ταξιδέψουν παράνομα προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης!
Η εξέλιξη αυτή, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και κινητοποίηση στις τάξεις της κυβέρνησης, η οποία όπως αναφέρθηκε, ετοιμάζει ήδη κινήσεις και μέτρα ανάσχεσης. Ακόμα και με την αποστολή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού νοτίως της Κρήτης προς το Τομπρούκ!



