16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Υποδοχή ηρώων επιφύλαξαν στα μέλη της «πρωτόγνωρης» αποστολής του Cape Ray – Βρήκαν νέα χημικά στη Συρία

Ημερομηνία:

Κι ενώ φίλοι και συνεργάτες επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων στα μέλη του πληρώματος του CapeRayπου επέστρεψαν στις ΗΠΑ χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας αλλά και του πρωτόγνωρου της όλης επιχείρησης, η αλήθεια είναι ότι στη Συρία ακόμα συζητούν πόσα από τα χημικά έχουν πραγματικά καταστραφεί αφού σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις, υπάρχει και αλλού εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων που δεν είχαν αρχικά δηλωθεί από το καθεστώς Ασάντ. Την ίδια στιγμή, επαληθεύονται οι αναφορές για χρήση βομβών χλωρίου.

Στις 5 Σεπεμβρίου, οι ειδικοί του Κέντρου Aberdeenπου συμμετείχαν στην αποστολή του CapeRayεπέστρεψαν στην Ουάσιγκτον. Εκείτουςυποδέχτηκανσαήρωεςφίλοικαισυνεργάτεςτους.

«Πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη»

Ο επικεφαλής του Κέντρου Βιοχημικού Πολέμου στο Edgewoodήταν και αυτός εκεί για να τους υποδεχτεί και με δηλώσεις του έκανε για άλλη μία φορά ξεκάθαρο την επικινδυνότητα αλλά και το πρωτόγνωρο της όλης επιχείρησης που εξελίχθηκε στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης και Ελλάδας.

«Ένα πολύ σημαντικό φορτίο με χημικά καταστράφηκε με έναν τρόπο πρωτόγνωρο», είπε συγκεκριμένα ο κ. JosephWienand.Και συνέχισε «Είναι ιστορικό επίτευγμα και ο καθένας που κατόρθωσε να επιστρέψει σπίτι του είναι ένας ήρωας. Η επιχείρηση ήταν επικίνδυνη και την ολοκληρώσανε με ασφάλεια. Είμαιπερήφανοςγι’ αυτούς».

Εξίσου εμφατικές ήταν οι δηλώσεις εκ μέρους και της CarmenSpencer του ίδιου Κέντρου, η οποία σημείωσει ότι αποτελεί ένα επιστημονικό επίτευγμα ιστορικής αξίας:

«Για πρώτη φορά συνέβη κάτι τέτοιο σε ένα πλοίο. Αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα κατέβηκαν το αεροπλάνο είναι πραγματικοί ήρωες.»

Το «πείραμα» θα επαναληφθεί

Ο BrianFeeney, εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων του Edgewoodέκανε εμφανές ότι αυτό που συνέβη στη Μεσόγειο, θα επαναληφθεί και αλλού:

«Η σημασία αυτού που έγινε είναι μεγάλη αφού αποδεικνύει ότι είμαστε ικανοί να βοηθήσουμε το έθνος μας να συμβάλει αποτελεσματικά στην καταστροφή οπλοστασίων στον κόσμο. Έχουμε σχεδόν τελειώσει με την καταστροφή των δικών μας χημικών όπλων και τώρα συνεισφέρουμε στην καταστροφή σε άλλες χώρες. Ήτανμίαιστορικήπρώτηπροσπάθεια».

ΟAmyDean, έναςμηχανικόςπεριβάλλοντοςτηςJPME(JointProgramManagerforElimination) είπεσχετικά με τις πραγματικές δυσκολίες ένος τέτοιου πειράματος σε τόσο λίγο χρόνο. Απλά, το σύστημα, δεν είχε φτιαχθεί για να χρησιμοποιηθεί σε πλοίο, παραδέχεται:

«Όταν σχεδιάσαμε το σύστημα ποτέ δε φαντασθήκαμε ότι θα το χρησιμοποιούσαν σε ένα πλοίο. Ήμασταν βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθεί σε σταθερό έδαφος!»

Εργαστήριο ενεργού άνθρακα στη Συρία

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο στη Συρία. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Συρία αποκάλυψε ένα έως πρόσφατα μη δηλωμένο κέντρο έρευνας και κατασκευής του χημικού όπλου ενεργού άνθρακα.

"google ad"

Πιο συγκεκριμένα, η Συρία αποκάλυψε στον ΟΑΧΟ την ύπαρξη τριών επιπλέον εγκαταστάσεων. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να υποστηρίξει τις υποθέσεις που έκαναν κυβερνήσεις της Δύσης ότι το καθεστώς Ασάντ δεν ήταν απολύτως διαφανές στον κόσμο σχετικά με τα χημικά όπλα.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά παραλήψεων εκ μέρους της Συρίας, που πολλοί σε Βρετανία και ΗΠΑ φοβούνται ότι μέσα σε αυτές τις παραλήψεις ίσως υπάρχουν και ποσότητες χημικών, μεταξύ αυτών και αέριο Σαρίν.

Φόβος ότι χημικά μπορούν να φθάσουν στα χέρια ισλαμιστών

Ο φόβος ότι τα συγκεκριμένα χημικά μπορεί να φτάσουν στα χέρια φανατικών ισλαμιστών έχει μεγαλώσει με την έλευση στο προσκήνιο των δυνάμεων του Ισλαμιστικού Κράτους που έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία.

Ένα από τα εργαστήρια που αποκάλυψε την ύπαρξή τους παρασκευάζει το εξαιρετικά τοξικό ενεργό άνθρακα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν είναι προσβάσιμο εξαιτίας των συγκρούσεων που κυμαίνονται στην περιοχή μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Μία άλλη πηγή αναφέρει ότι πιθανότατα το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει καταστραφεί ενώ μία άλλη διπλωματική πηγή αναφέρει ότι σε μία τρίτη τοποθεσία πραγματοποιούνταν πειράματα στην ανάπτυξη χημικών όπλων.

Οι αρχές του ΟΑΧΟ δε μπόρεσαν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες αναφορές.

Τέλος, σύμφωνα και με επίσημη αναφορά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, φαίνεται να επαληθεύεται η χρήση βομβών χλωρίου από το καθεστώς Ασάντ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...