11.8 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Υποκλοπές: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η απόφαση του ΕΔΔΑ – Δριμεία ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων

Ημερομηνία:

Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα των υποκλοπών, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) να εξετάσει κατά προτεραιότητα την προσφυγή του Νίκου Ανδρουλάκη. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χανίων, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για πλήρη δικαίωση του προέδρου του κόμματος και εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για «θεσμική εκτροπή».

Η απόφαση του Στρασβούργου να θέσει σε καθεστώς προτεραιότητας την υπόθεση, θέτοντας μάλιστα προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση για απαντήσεις, ερμηνεύεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά ως μια ηχηρή αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών. Η τοπική οργάνωση χαρακτηρίζει την εξέλιξη «κόλαφο» για το κυβερνών κόμμα, υποστηρίζοντας ότι καταρρίπτεται το αφήγημα της συγκάλυψης.

Η προθεσμία της 16ης Φεβρουαρίου και το ΣτΕ

Στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της Ν.Ε. Χανίων βρίσκεται η νομική διάσταση του ζητήματος. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έθεσε στην Ελληνική Κυβέρνηση προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου, γεγονός που, κατά το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί και πως «η αλήθεια έρχεται στο φως».

Παράλληλα, γίνεται ειδική μνεία στη στάση της κυβέρνησης έναντι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρανομεί συνειδητά» επί ένα ολόκληρο έτος, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, η οποία υποχρέωνε την ΕΥΠ να ενημερώσει επισήμως τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του.

Καταγγελίες για «κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator»

Η ανακοίνωση προχωρά σε βαρύτατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών και τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου. Γίνεται λόγος για «ένοχη σιωπή» του Πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τελούσε υπό την άμεση εποπτεία του.

Επιπλέον, το τοπικό όργανο του ΠΑΣΟΚ συνδέει τις αποκαλύψεις στη δίκη των υποκλοπών με τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής του 2023, την οποία χαρακτηρίζει χειραγωγημένη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά σε «ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator», στοιχείο που σύμφωνα με την ανακοίνωση καταδεικνύει το βάθος της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου από ένα «σύστημα εξουσίας».

Μήνυμα για τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων αναγάγει το ζήτημα σε μείζον θέμα δημοκρατίας. Η δικαστική εξέλιξη στο Στρασβούργο παρουσιάζεται ως δικαίωση της επιλογής του Νίκου Ανδρουλάκη να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο της νομιμότητας και της διαφάνειας, αντί να εμπλακεί σε παρασκηνιακές διαδικασίες.

Το κείμενο καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε πρακτικές παρακράτους και παραβίασης των θεσμών, διαμηνύοντας με έμφαση: «Η Δημοκρατία δεν παρακολουθείται, θα αποκατασταθεί».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...