20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Υποστηρικτικός ο ρόλος της Σούδας στις συγκεντρωμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο

Ημερομηνία:

Ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ: Με όχημα την Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει εναέριες περιπολίες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τον εναέριο έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα εμπλέκεται στις ΝΑΤΟικές κινήσεις Άμυνας και Ασφάλειας των συμμαχικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Ήδη από χτες τα ελληνικά μαχητικά πετούν πάνω από την Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ιπτάμενα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης περιπολούν στην Μαύρη θάλασσα στα παράλια της Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ η βάση της Σούδας παρέχει υποστήριξη (τροφοδοσία καυσίμων – πολεμοφοδίων – τροφίμων) στις αεροναυτικές δυνάμεις της Συμμαχίας που έχουν συγκεντρωθεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στον απόηχο του χτεσινού ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα και της έκτακτης σύγκλησης του ΝΑΤΟικού Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (ΝΑC) στις Βρυξέλλες στο επίπεδο των μόνιμων αντιπροσώπων (διπλωμάτες), ανώτατες στρατιωτικές πηγές, δίνοντας τη στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει «συμβατικές υποχρεώσεις» και «συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντίδρασης» τα οποία και τηρεί.

Αποτυπώνοντας την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που είναι ήδη σε εξέλιξη παρά και τις προσπάθειες εφησυχασμού του λαού, σημείωναν ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν ήδη στη συγκέντρωση πληροφοριών και στο σχηματισμό εικόνας επί του πεδίου, π.χ. με τη φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ που επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ανεπτυγμένης ως είναι στη Μεσόγειο, όπως και το υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» που επιχειρεί στην ίδια ζώνη στο πλαίσιο της γιγαντιαίας ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MANTA, στο πλαίσιο της οποίας εικόνα αναμεταδίδει στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και αεροσκάφος θαλασσίων επιχειρήσεων P3 που σηκώνεται από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Ο Στρατός Ξηράς θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος των νομών Εβρου και Ροδόπης το επόμενο διάστημα. Εκδόθηκε, μάλιστα, και σχετική ΝΟΤΑΜ, η Α0525/22, με την οποία δεσμεύεται όλη αυτή η περιοχή στο διάστημα 1-28/3. Σύμφωνα με το υψόμετρο που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ, ο εναέριος χώρος σε αυτές τις δύο περιοχές θα είναι κλειστός τις ώρες των ασκήσεων μέχρι το ύψος των 10.000 ποδών (περίπου 3.000 μέτρα), ύψος που αφορά κατά βάση ελικόπτερα.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δίνουν ως υπόβαθρο της κίνησης αυτής ότι πρέπει να δειχτεί στο ΝΑΤΟ η ικανότητα των ελληνικών ΕΔ ότι μπορούν να διασφαλίσουν την Αλεξανδρούπολη ως βατήρα των Αμερικανών προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία!

Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας τεράστιας συγκέντρωσης δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο, που βρωμοκοπάει μπαρούτι από τη μια άκρη έως την άλλη. Π.χ. στην Αδριατική πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», κοντά στην Κύπρο το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ στην ίδια ζώνη έχει αναπτυχθεί και το πανίσχυρο ρωσικό καταδρομικό «Ουστίνοφ» με πλοία συνοδείας. Αλλωστε, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ρώσοι έχουν τουλάχιστον 10 πλοία τους «στο νερό», χώρια όσες μονάδες τους σταθμεύουν στη Ναυτική τους Βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων – Ομιλητής στο 1ο Hellenic Water Forum

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 19/04/2024, ο Δήμαρχος Χανίων,...

«Δεν είμαστε σαν τους Ναζί» – «Θερμό επεισόδιο» Νετανιάχου – Μπέρμποκ για τον λιμό στη Γάζα

Μια συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και...

Politico: Γιατί ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία

“O Ντόναλντ Τραμπ δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά εύκολα”....