16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας: Το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί το 1991

Ημερομηνία:

Η Κίνα πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, για τον έλεγχο της οποίας είχε δημιουργηθεί, είπε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνς την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Zhao Lijian τόνισε το γεγονός ότι αντ’ αυτού το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επεκτάθηκε και στρίμωξε στη γωνια τη Ρωσία, οδηγώντας τελικά στο σημερινό αιματοκύλισμα στην Ουκρανία.

“Ως προϊον της Ψυχροπολεμικής Περιόδου το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε γίνει μέρος της ιστορίας όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε”, είπε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης την Παρασκευή, όταν και ρωτήθηκε για τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως γεωπολιτικό εργαλείο από την εκπρόσωπο της Ρωσίας κ. Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Ζhao είπε ότι το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν ανατολικά της Ευρώπη εδώ και δεκαετίες κατά παράβαση των υποσχέσεων που είχαν δοθεί στη Σοβιετική ηγεσία. Αυτό έσπρωξε την Ρωσία “σε μία γωνιά, βήμα το βήμα”, οπότε τελικά, το ΝΑΤΟ ήταν “o κύριος λόγος για την κρίση στην Ουκρανία” εκ μέρους των ΗΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να επανεκτιμήσει τι πραγματικά προσφέρει στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Μόσχα είχε τονίσει τον κίνδυνο που έθετε η διαρκή επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως τον κύριο λόγο για την επίθεση που εξαπέλυση τον Φεβρουάριο στη χώρα. Η Κίνα συμφωνεί με την αιτιολόγηση, αν και άσκησε κριτική για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος ως τη μέθοδο για να λυθεί το πρόβλημα.

Η Κίνα έχει επανειλλημμένως κατηγορήσε τις χώρες της Δύσης για την αύξηση της έντασης στη σχέση με τη Ρωσία λέγοντας ότι η άρνηση της αντιμετώπισης των νόμιμων ζητημάτων ασφαλείας που έθετε διαρκώς η Μόσχα αποτελεσε τον κύριο παράγοντα της κρίσης. Η Κίνα αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τις παράνομες και ανίκανες να επιφέρουν μια λύση στα προβλήματα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν την Κίνα ότι βρίσκεται στην “λάθος πλευρά της ιστορία” στο ζήτημα της Ουκρανίας, απειλώντας την Κίνα με τιμωρητικά μετρα αν στηριζει την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...