26.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Υπόμνημα 10 θέσεων από τον Δήμαρχο Χανίων προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή

Ημερομηνία:

Αναλυτικό υπόμνημα θέσεων σχετικά με αναγκαίες αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία των ΟΤΑ είχε την ευκαιρία να καταθέσει στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κατά τη σημερινή συνάντηση στο Δημαρχείο Χανίων. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα του Δημάρχου Χανίων περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

1. Προσωπικό ανταποδοτικών υπηρεσιών ΟΤΑ -Ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων- Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4368/2016 (Α’21) (Άρθρο 7):επισημάνσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες προσλήψεων σε σχέση με τις οργανικές θέσεις.

2. Γενικότερα, υπάρχει ανάγκη θεσμοθέτησης πλήρους και πάγιας απελευθέρωσης των προσλήψεων στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα για τους ΟΤΑ. Σήμερα ισχύει μόνο για ΔΕ και ΥΕ και μόνο για το τρέχον έτος. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, δεν υφίσταται κίνδυνος εκτροπής σε ελλειμματική σχέση της δημοσιονομικής εικόνας της γενικής κυβέρνησης.

3.Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους για πρόσληψη μικρού αριθμού επιστημονικού προσωπικού ανάλογα με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, κάτι που καθίσταται επιτακτικό εν όψει της νέας Προγραμματικής περιόδου

4. Υπηρεσιακά Συμβούλια ΟΤΑ – Το γεγονός ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμα Υπηρεσιακά Συμβούλια ΟΤΑ είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη λειτουργία των Δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και του προσωπικού που υπηρετεί σ΄ αυτά.

5. Διορισμός των επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ αλλά κι εκείνων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες του Α.Σ.Ε.Π . και δεν είναι τελικά διοριστέοι : Οι εργαζόμενοι αυτοί στο Δήμο Χανίων είναι από 2 έως 4 και μετά από επτά χρόνια εργασίας έχουν αποκτήσει δικαιώματα , καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προγραμματίσει με αυτά τα δεδομένα τη ζωή τους.

6. Αναίρεση της διάταξης περί μη καταβολής τελών προς τους ΟΤΑ όπως ρυθμίστηκε με το άρθρο 13 του 4337/2015. Από τη ρύθμιση αυτή προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων για τους Δήμους η οποία σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναπληρωθεί, π.χ. με ετήσια καταβολή αναλογικού ποσοστού επί των εσόδων του Δημοσίου από τις σχετικές συμβάσεις (π.χ. αεροδρόμιο Χανίων) στους Δήμους, υποχρέωση των οποίων είναι η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

7. Η είσπραξη του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων να γίνεται μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και να αποδίδεται στους ΟΤΑ της έδρας της επιχείρησης. Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα και διευκολύνεται η συλλογή τους.

8. Πλήρης εναρμόνιση του προμηθευτικού δικαίου που διέπει τους ΟΤΑ με το ισχύον για τις λοιπές προμήθειες του Δημοσίου με ενσωμάτωση και κατάργηση του ΕΚΠΟΤΑ.

9. Τροποποίηση του άρθρου 5 του ΠΔ 270/1981 με συμπλήρωση του όρου περί προφορικής δημοπρασίας και με ηλεκτρονική. Οι νέες τεχνολογίες διασφαλίζουν πλέον τη διαφάνεια και την αμεσότητα σε τέτοιες διαδικασίες και άρα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί προς αυτή την κατεύθυνση το ισχύον δίκαιο. Η αλλαγή αυτή θα συμβάλει στην ομαλοποίηση αυτών των διαδικασιών οι οποίες τώρα διεξάγονται υποχρεωτικά με την παρουσία αστυνομικής δύναμης προς αποφυγή εκτρόπων.

10. Πάγιες παραχωρήσεις προς χρήση σε περιπτώσεις όπως παραλίες, παιδικές κατασκηνώσεις ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις με την παραχώρηση τους τελευταία στιγμή, γεγονός που δεν επιτρέπει τη σωστή προετοιμασία των σχετικών ενεργειών από τους Δήμους. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται παραχώρηση μακράς διάρκειας, ίσης τουλάχιστον με τη πενταετή θητεία των δημοτικών αρχών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ