20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Υπό κοινωνική διαβούλευση σε περιφερειακές διασκέψεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ειδικό Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Κρήτης

Ημερομηνία:

Σήμερα Δευτέρα, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα την εξειδίκευση και διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα Χανιά και για το τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με τον Γιώργο Σταθάκη Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Αγοραστάκη, Περιφερειακό Σύμβουλο και υπεύθυνο της Επιτροπής Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον Ανδρέα Παπανδρέου, Συντονιστή της Γραμματείας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανακοινώθηκαν τα εξής:

 

Ο Γιώργος Σταθάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του τόνισε, ότι η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περιλαμβάνει την ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη στροφή σε ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβρη, ανακοινώσαμε τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα και δεσμευτήκαμε για ένα πρόγραμμα με 4 πυλώνες:

Α. Η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης εκτιμώμενου κόστους περίπου 2 δις ευρώ, προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Β. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει μέτρα που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.

Γ. Ως νέος μεγάλος εθνικός στόχος προβάλλει η ανάγκη να ξανακερδίσουμε την εργασία στη πατρίδα μας. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους που μαζικά εγκαταλείπουν τη χώρα, να μείνουν εδώ. Να σηκώσουμε μαζί στις γερές μας πλάτες το άχθος της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.

Δ. Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος αφορά τις μεγάλες αλλαγές, τους μετασχηματισμούς που θα φέρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους θεσμούς και στην κρατική λειτουργία.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η έξοδος από την κρίση θα έλθει απ’ έξω και από τις αγορές. Γι’ αυτό προετοιμάζει ένα καθεστώς διάρκειας, λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης.

Εμείς θεωρούμε πως η έξοδος από την κρίση θα έλθει από την κοινωνία και την εξυπηρέτηση των αναγκών της. Γι’ αυτό αναδιανέμουμε, ενισχύουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αίρουμε τα κατασταλτικά μέτρα για την οικονομία, ενισχύουμε την εργασία, προστατεύουμε τους ανέργους.

Την επόμενη περίοδο πρόκειται να γίνουν περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες θα θέσομε υπό κοινωνική διαβούλευση από κοινού το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το ειδικό Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Κρήτης.

Στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, η οργάνωση των Χανίων με την επιτροπή προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων έχει να ανοίξει ένα κύκλο διαλόγου με φορείς και πολίτες των Χανίων, για μια αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων με ζητούμενο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την «παραγωγική ανασυγκρότηση». Ένα θέμα για το οποίο θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο Γιώργος Αγοραστάκης.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε:

Η Επιτροπή Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων με την συνεργασία της Κεντρικής Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνει κύκλο ανοιχτών συζητήσεων – συναντήσεων με τους πολίτες και τους φορείς των Χανίων με αντικείμενο την εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Νομού Χανίων με ορίζοντα το 2020 και με τίτλο «Χανιά – αναπτυξιακός χάρτης 2020».

"google ad"

Θέλουμε να έχουμε μια αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων σε θέματα προγραμματικών κατευθύνσεων σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο με ζητούμενο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την «παραγωγική ανασυγκρότηση».

Η διαβούλευση θα γίνει σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, με πρώτο σταθμό την συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο γενικός στόχος της δραστηριότητας είναι να συζητηθούν και να συνδιαμορφωθούν συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων οι προγραμματικές κατευθύνσεις. Να εξαχθούν και να συμφωνηθούν κοινά αποδεκτοί στόχοι και ενέργειες, ώστε να επιτυγχάνεται η αναγκαία κοινωνική συμφωνία και δράση για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση.

Δεν μας ενδιαφέρει -και δεν έχει και νόημα- να συντάξομε ένα πίνακα μικρών και μεγάλων έργων και αιτημάτων. Το ενδιαφέρον όλων μας πρέπει να συγκεντρωθεί, στο βρούμε και να ιεραρχήσουμε εκείνα τα μέτρα και τις κατευθύνσεις που θα ανασυγκροτήσουν την παραγωγική βάση της οικονομίας του τόπου μας στο άμεσο μέλλον και να την βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Επιτροπή Προγράμματος της Ν.Ε. Χανίων ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:

  • Γιώργος Αγοραστάκης, επικεφαλής
  • Γιώργος Καλιτεράκης
  • Αντώνης Παπαδεράκης
  • Δημήτρης Μπουντρογιάννης
  • Πέτρος Λυμπεράκης
  • Μιλτιάδης Κλωνιζάκης
  • Ανδρέας Παπανδρέου

Την επιτροπή πλαισιώνουν Ομάδες Εργασίας και Επιστημονικοί Συνεργάτες

Οι αρχικοί θεματικοί τομείς του προγράμματος είναι:

  1. 1. Αγροδιατροφικό σύμπλεγμα
  2. Τουρισμός
  3. Μεταποίηση & ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις
  4. Διαχείριση και Ανάπτυξη Βασικών Υποδομών (Υποδομές μεταφορών, Ενέργεια, Υδατικοί Πόροι, Υγρά & Στερεά απορρίμματα)
  5. Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον (Χωροταξία, Διαχειριστικά Σχέδια, Φορείς Διαχείρισης)
  6. Δομές Υγείας –Πρόνοιας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  7. Τοπική και αστική Ανάπτυξη (Δήμοι Νομού Χανίων).

Χρονοδιάγραμμα: το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί το Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2014. Οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται στον τύπο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...