22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Υπό πολιορκία η Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός εντός της πόλης – «Περάσαμε τα περίχωρα, προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου

Ημερομηνία:

Αδιάκοπα και σχεδόν αδιακρίτως βομβαρδίζεται η Λωρίδα της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία, την ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης και την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις, αλλά συναντούν λυσσαλέα αντίσταση από τους μαχητές της Χαμάς οι οποίοι χρησμοποιούν όλμους και εξαπολύοντας επιθέσεις μέσα από τις σήραγγες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας, στην επιχείρησή του εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση», τόνισε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς καυσίμων αποκλειστικά και μόνο για τα νοσοκομεία, «όταν αυτά ξεμείνουν».

Σφαγή… «στο όνομα της ιερότητας της ζωής»

«Έχουμε προχωρήσει σε ένα άλλο σημαντικό στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περιβάλλουν και εμβαθύνουν [την επίγεια επίθεση] και τα επιτεύγματα», ανέφερε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

«Οι δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος», λέει και προσθέτει ότι τα στρατεύματα συμμετέχουν σε μάχες σε κοντινή απόσταση. «Οι επίγειες δυνάμεις συνοδεύονται από ακριβείς πληροφορίες, με πυρά από αέρος και θάλασσα. Αυτή η συνεργασία κάνει τη μάχη πολύ πιο αποτελεσματική», συνεχίζει ο Χαλέβι.

«Οι πολεμιστές μας, που πολεμούν σε κοντινή απόσταση ενάντια σε έναν σκληρό εχθρό, έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Η συντροφικότητα και το πνεύμα μάχης ρέουν στις φλέβες τους», λέει. «Το πνεύμα της ισραηλινής κοινωνίας και η δικαιοσύνη της υπόθεσης μας συνοδεύουν ανά πάσα στιγμή».

Ο Χαλέβι υποστηρίζει ότι αυτός ο πόλεμος έχει «ένα οδυνηρό και δύσκολο τίμημα», με 18 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επιχείρηση μέχρι στιγμής. «Χάσαμε τον καλύτερο από τους γιους μας στον πόλεμο, αγκαλιάζουμε τις οικογένειές τους… θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε».

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει «υποχρέωση» να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δραστηριοποιείται στη Γάζα «με σημαντική δύναμη». Αλλά τονίζει ότι «λιγότερο από το μισό» της δύναμης της IAF χρησιμοποιείται στη Γάζα. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του είναι έτοιμο, με γεμάτες βόμβες, «σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη επίθεσης σε άλλα μέτωπα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός μάχεται «στο όνομα της ιερότητας της ζωής, ενάντια σε έναν εχθρό που έχει χαράξει τον θάνατο στη σημαία του. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε με ασφάλεια και να ευημερούμε στην πατρίδα μας». «Δεν έχουμε άλλη χώρα μπροστά στο απόλυτο κακό. Ενεργούμε με ψυχραιμία, ευφυΐα και αποφασιστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό

Νέα αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε την Πέμπτη, αυτή τη φορά στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι. Ο αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού δηλώνει ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις.

Ο μικρός σε σχέση με άλλους, προσφυγικός καταυλισμός της Γάζας στεγάζει περίπου 46.000 Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα του UNRWA. Ο καταυλισμός αυτός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 50, ενώ πριν οι πρόφυγες ζούσαν σε αυτοσχέδια καταλύματα και σκηνές των Βρετανών.

Τα πτώματα 27 μαρτύρων περισυνελέγησαν, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Ασράφ αλ-Κίντρεχ. Στις εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου, διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα που κείτονται στο έδαφος, μπροστά από το σχολείο, μέσα στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι του πολέμου που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μάχες στήθος με στήθος

«Βρισκόμαστε στις πύλες της πόλης της Γάζας», δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής, ταξίαρχος Ιτζίκ Κοέν.

Μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έβγαιναν από τις σήραγγες για να πυροβολήσουν τανκς και μετά εξαφανίζονταν πίσω στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Reuters.

«Δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας όλη τη νύχτα, το σπίτι δεν σταμάτησε ποτέ να τρέμει», είπε ένας άνδρας που ζούσε εκεί, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Αλλά το πρωί ανακαλύπτουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα έξω από την πόλη, στα περίχωρα και αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση είναι μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν».

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών της μάχης σε ένα αστικό περιβάλλον, η στρατηγική των Ισραηλινών αξιωματικών φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αντί να εξαπολύει χερσαία επίθεση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το τελευταίο επεισόδιο σε μια σύγκρουση δεκαετιών ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν περισσότερους από 200 ομήρους στην πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης ιστορίας της χώρας.

Ο βομβαρδισμός που ακολούθησε από το Ισραήλ στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει σκοτώσει τουλάχιστον 8.796 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Αν και τα δυτικά έθνη και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν παραδοσιακά το Ισραήλ, οι οδυνηρές εικόνες πτωμάτων στα ερείπια και οι κολασμένες συνθήκες μέσα στη Γάζα έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων και συλλήψεων στη Δυτική Όχθη

Η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται
καθώς όπως ανακοίνωσε συνέλαβε 49 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι 21 από αυτούς είναι μαχητές της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών στη Χεβρώνα, συνελήφθησαν επίσης 12 μέλη ένοπλων ομάδων, ανέφερε ο στρατός.

Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 1.220 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την κατεχόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων 740 μαχητών της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό.

Σε ένα νέο περιστατικό βίας, έποικοι φέρεται να έβαλαν φωτιά σε καταστήματα, αυτοκίνητα, ελαιώνες και περιουσιακά στοιχεία Παλαιστινίων στο χωριό Ντέιρ Σαρφ στη βόρεια Δυτική Όχθη, μετά τον θάνατο από πυροβολισμό ενός Ισραηλινού στην ίδια περιοχή νωρίτερα σήμερα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης B’Tselem καθώς και Ισραηλινών και Παλαιστίνιων ακτιβιστών, δείχνουν στήλες καπνού να αναδύονται από πολλά σημεία της πόλης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...