12.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη τη βδομάδα που έρχεται

Ημερομηνία:

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν στο νησί μας στην εβδομάδα που ακολουθεί, χωρίς όμως να προβλέπονται ακρότητες μιας και τα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση δεν δικαιολογούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μπορεί σε τοπικό επίπεδο να καταγραφούν ως μέγιστες θερμοκρασίες στους 36 και 38 βαθμούς κελσίου, γεγονός που οφείλετε ως επι το πλέιστον στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες των περιοχών αυτών. Πάντως οι θερμοκρασίες σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας θα αγγίξουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, ο μετεωρολόγος Εμμανουήλ Λέκκας επισημαίνει τα εξής:

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, λογικές όμως για την εποχή, αναμένεται να σημειωθούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν προς τα τέλη της εβδομάδας και ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι οι τιμές των θερμοκρασιών που ακούγονται για περιοχές της Πελοποννήσου, της ΑττικοΒοιωτίας  και  τη Θεσσαλία, οι οποίες θα είναι κατά πολύ υψηλότερες,  δεν αντικατοπτρίζουν στον ίδιο βαθμό τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στο νησί μας και θα είναι πολύ ηπιότερες.  Τα αίτια για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η αποκατάσταση μιας θερμότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης η οποία ενισχύεται λίγο περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο, η μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας και οι εξασθενημένοι άνεμοι οι οποίοι μάλιστα εμφανίζουν και μία Νότια τάση, από αύριο Τρίτη, ευνοώντας έτσι και τις βόρειες περιοχές του νησιού να ανεβάζουν υψηλότερα τις θερμοκρασίες τους. Το καλό όμως στην όλη αυτή κατάσταση θα είναι οι καλές  έως και  γαλήνιες  θάλασσες  (ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες) οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα ελκυστικές . Απαιτείται όμως και μεγάλη προσοχή στην έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία μιας και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι για την περίοδο αυτή πολύ υψηλός για τις ώρες από 11.00 έως και 17.00.

Η μέση διακύμανση των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι έως και τους 32⁰C για την Δευτέρα και την Τρίτη, στους 32 έως 34⁰C για την Τετάρτη και Πέμπτη ενώ για την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές , περίπου στους 34 έως και 36⁰C. Φυσικά κατά τόπους, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του νησιού, θα καταγραφούν υψηλότερες τιμές των μέγιστων θερμοκρασιών,  αλλά η επιστροφή της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα στις βραδινές ώρες θα λειτουργεί ανακουφιστικά για τις περιοχές αυτές. Οι άνεμοι θα αποκτήσουν μία Νότια – ΝοτιοΔυτική τάση (ΝοτιοΑνατολικοί θα είναι στα Ανατολικά τμήματα της Κρήτης για την Πέμπτη) με την ένταση τους να είναι εξασθενημένη τις νυκτερινές και πρωινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η ένταση τους θα φθάνει στα 3 κατά τόπους έως και τα 4 Μποφώρ.

Αλλαγή στο σκηνικό των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται πιθανά από την Κυριακή όπου αποχωρεί η θερμή αέρια μάζα και αποκαθίσταται ένα Δυτικό ρεύμα το οποίο ενδεχομένως να ενισχυθεί στις επόμενες ημέρες.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι δεν λένε κυβέρνηση και ΜΜΕ για τους αγρότες και τα Pet Scan στο ΠΑΓΝΗ

Το «σενάριο» είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο: Όταν δημιουργούνται συνθήκες...

’Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!

Του Γιώργου Ουρανού Ο Λαοοκόντας και τα φίδια Σήμερα, όπου η...