13.8 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Φάρμακα για τον κορωνοϊό: Πότε αναμένονται στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Πολλές ελπίδες, ώστε σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς να γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τιθάσευση της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνουν τα φάρμακα της Merck και της Pfizer, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έγκρισή τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που αναμένεται να ακολουθήσουν από άλλες εταιρείες.

Πότε έρχεται το φάρμακο

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΦαρμακολογίαςΒαγγέλης Μανωλόπουλος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα μέσα στον επόμενο μήνα να λάβει την έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το φάρμακο της Merck και να αρχίσει άμεσα να χορηγείται στη χώρα. Αν κινηθεί γρήγορα η Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Λίγο – πολύ αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ακολουθήσει η έγκριση και του φαρμάκου της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Αν τελικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις μέχρι το τέλος του 2021, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεσοπρόθεσμα, μέσα στην ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 και πάντοτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια, να τιθασευτεί σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του κορωνοϊού.

«Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία σωστή σειρά. Τα φάρμακα που περιμένουμε, έρχονται να συμπληρώσουν τα εμβόλια στην προσέγγισή μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Φάρμακα και σήμερα έχουμε και χρησιμοποιούνται σε ασθενείς στα νοσοκομεία. Μάλιστα, μειώνουν τους θανάτους σε ποσοστό 20%-30%. Ωστόσο, πρέπει να χορηγηθεί το καθένα σε συγκεκριμένη φάση και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Τα φάρμακα που ψάχνουμε, είναι αυτά που θέλουμε να χορηγούνται νωρίς, σε διάστημα μέχρι 3-4 ημερών από τη στιγμή που κάποιος ασθένησε από τη νόσο», λέει ο κ. Μανωλόπουλος.

Μείωση κατά 50% του κινδύνου νοσηλείας

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΔΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, η μολνοπυραβίρη (συστατικό του φαρμάκου της Merck) θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθεί κατά 50% ή και περισσότερο ο κίνδυνος του ασθενούς να καταλήξει στο νοσοκομείο. Αυτό κυρίως διότι θα χορηγείται μέσα σε τέσσερις ημέρες από τη στιγμή του εντοπισμού της νόσησης, οπότε θα προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή της.

«Τέτοια φάρμακα είναι και τα μονοκλωνικά, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ και κάποιους μήνες, αφού έχει συμφωνήσει για την προμήθειά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε ήδη 5.000-6.000 δόσεις. Ωστόσο, αυτά χορηγούνται ενδοφλέβια, για τη χορήγησή τους απαιτείται μία ώρα και αυτή γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς η αιμοδοσία. Όλα αυτά περιορίζουν σημαντικά τη χρήση, διότι, αν κάποιος στην αρχή της νόσου έχει ελαφρά συμπτώματα, δεν πηγαίνει στο νοσοκομείο. Επίσης, τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακριβά. Κοστίζουν μεταξύ 1.500-2.000 ευρώ. Φάρμακα από το στόμα θέλουμε, όπως αυτό της Merck με τη μολνοπυραβίρη, το οποίο δοκιμάστηκε σε ασθενείς και αποδείχτηκε ότι μειώνει τη μόλυνση κατά 50% ή και περισσότερο, ώστε να μην καταλήξουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος.

Κατά τον ίδιο, τόσο το συγκεκριμένο φάρμακο όσο και αυτό της Pfizer είναι ελπιδοφόρα και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο το ένα ή και τα δύο να πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και να αρχίσουν χορηγούνται στις ΗΠΑ. 

«Αν κινηθεί γρήγορα η Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα τα συγκεκριμένα φάρμακα να φτάσουν ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα φάρμακα σε προχωρημένη φάση της κλινικής τους μελέτης. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι με όλα αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο της νόσησης μπορεί κατά 50% να αποφευχθεί και το long covid σύνδρομο και βέβαια τα βαριά συμπτώματα από τη νόσο», τονίζει ο καθηγητής του ΔΠΘ.

Μεσοπρόθεσμα μπορεί να τιθασευτεί ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, ο συνδυασμός εμβολίων και φαρμάκων που χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε μεσοπρόθεσμα, μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 να τιθασευτεί σε σημαντικό βαθμό ο κορωνοϊός.

«Τα φάρμακα δεν είναι μαγικά, δεν μπορούν να εξαφανίσουν τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μαζί με τα εμβόλια θα μειώσουν αισθητά τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσηλευτούν στα νοσοκομεία. Ο Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και να ανησυχεί, επειδή υπάρχουν δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστοι στη χώρα μας, άτομα που μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν το κάνουν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

ethnos.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...