12.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Φαμοτιδίνη: Οι μυστικές δοκιμές και η ελπίδα ότι θα σταματήσει τον κορονοϊό

Ημερομηνία:

Μια αθόρυβη κλινική δοκιμή ξεκίνησε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού της φαμοτιδίνης, ενός γνωστού αντιόξινου φαρμάκου για τις καούρες στο στομάχι. Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Η διπλά «τυφλή» και τυχαιοποιημένη δοκιμή γίνεται, σε συνδυασμό με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, σε 187 ασθενείς με Covid-19 (πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), οι οποίοι στην πορεία θα αυξηθούν σε 1.174. Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που δοκιμάζεται η φαμοτιδίνη σε σχέση με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η μελέτη που ξεκίνησε εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το Science, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein σε νοσοκομειακές μονάδες του συστήματος υγείας Nortwell Health, του μεγαλύτερου στη Ν.Υόρκη, καθώς περιλαμβάνει 23 νοσοκομεία. Το Northwell δεν αποκάλυψε την έναρξη της μελέτης, επειδή ήθελε να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες της φαμοτιδίνης, προτού άλλα νοσοκομεία ή η αμερικανική κυβέρνηση αρχίσουν να την αγοράζουν.

Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φαμοτιδίνη, που χορηγείται ενδοφλέβια σε δοσολογία εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται ως αντιόξινο, «φρενάρει» τον κορονοϊό. Έχουν υπάρξει ήδη ενδείξεις από την Κίνα, αλλά και από την ανάλυση μοντέλων σε μοριακό επίπεδο, ότι η εν λόγω δραστική ουσία που «δένεται» πάνω σε ένα ένζυμο-κλειδί του νέου κορονοϊού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Ο συνδυασμός με την υδροξυχλωροκίνη

Οι γιατροί αρχικά ήθελαν να δοκιμάσουν μόνη της τη φαμοτιδίνη, αλλά με τόσους ασθενείς να παίρνουν υδροξυχλωροκίνη στα νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να τη δοκιμάσουν σε συνδυασμένο φαρμακευτικό σχήμα. Όσοι ασθενείς παίρνουν τα δύο φάρμακα από κοινού, θα συγκριθούν με μία ομάδα που παίρνει μόνο υδροξυχλωροκίνη, καθώς και με μια τρίτη ομάδα ελέγχου που δεν έχει πάρει κανένα από αυτά τα δύο φάρμακα.

Ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους γιατρός Μάικλ Κάλαχαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος πρόσφατα βρισκόταν στη Γουχάν της Κίνας, είναι ο πρώτος στις ΗΠΑ που υποστήριξε ότι η φαμοτιδίνη πρέπει να δοκιμαστεί στην Covid-19. Ο Κάλαχαν και οι Κινέζοι συνάδελφοί του πρόσεξαν στην κορύφωση της επιδημίας στη Γουχάν κάτι παράξενο: ο ιός σκότωνε πολλούς ασθενείς άνω των 80 ετών, αλλά μεταξύ όσων επιζούσαν, υπήρχαν δυσανάλογα πολλοί φτωχοί αγρότες.

Η ανάλυση των ιατρικών ιστορικών 6.212 ασθενών έφερε στο φως ότι πολλοί επιζήσαντες υπέφεραν προηγουμένως από χρόνιες στομαχικές καούρες και έπαιρναν το φθηνότερο φάρμακο φαμοτιδίνη, αντί το ακριβότερο ομεπραζόλη που προτιμούσαν οι πλουσιότεροι Κινέζοι (και Αμερικανοί). Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 που είχαν πάρει για καιρό φαμοτιδίνη, είχαν ποσοστό θνητότητας 14%, έναντι 27% όσων δεν είχαν πάρει αυτό το φάρμακο πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Επιστρέφοντας από τη Γουχάν στις ΗΠΑ, ο Κάλαχαν έπεισε άλλους Αμερικανούς επιστήμονες να μελετήσουν τη φαμοτιδίνη σε μοριακό επίπεδο σε σχέση με τον κορονοϊό και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση να γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή της ουσίας σε ασθενείς με Covid-19. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες ετοιμάζουν την πρώτη σχετική επιστημονική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...