12.8 C
Chania
Saturday, December 20, 2025

Φασίστες ζωγράφισαν σβάστιγγες κατά τη διάρκεια της 84ης επέτειου από τη Μάχη της Κρήτης – Σύγκρουση με αντιφασίστες στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Ημερομηνία:

Αντιφασιστικές συλλογικότητες των Χανίων με ανάρτησή τους στο indymedia.org κατήγγειλαν δημόσια δράση μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΝΕΚ (Εθνικιστική Νεολαία Κρήτης), υποστηρίζοντας ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Ιουνίου τέσσερα μέλη της ΕΝΕΚ πραγματοποίησαν βανδαλισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ομάδα των τεσσάρων ατόμων ζωγράφισε σβάστικες, αναφορές στην Άρια φυλή και άλλα ναζιστικά σύμβολα στο κέντρο των Χανίων, φτάνοντας μέχρι τον λόφο Καστέλι, όπου προχώρησαν σε σχετική επιγραφή και στην πρόσοψη της Κατειλημμένης Πρυτανείας.

Αντιδρώντας, όπως αναφέρουν, “αντανακλαστικά”, άτομα από τον αντιφασιστικό χώρο κινήθηκαν στην περιοχή και επιτέθηκαν στην ομάδα. Όπως σημειώνεται, τρία από τα τέσσερα άτομα τράπηκαν σε φυγή, ενώ το τέταρτο φέρεται να δέχτηκε επίθεση πριν απομακρυνθεί και αυτό.

Στην ίδια ανάρτηση καταγράφεται και δεύτερο περιστατικό, την επόμενη ημέρα, όταν – όπως αναφέρεται – άτομα που φέρονται να ανήκουν στην ίδια ομάδα επέστρεψαν στην κατάληψη και εκτόξευσαν πέτρες στο κτίριο, σε ώρα που δεν υπήρχε παρουσία ανθρώπων ή σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία. Οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν ότι επανεξέτασαν «τα επίπεδα συγκράτησης» που επέδειξαν απέναντι στους δράστες λόγω της νεαρής ηλικίας τους.

Το ίδιο βράδυ, οργανώθηκε περιπολία από αντιφασίστες σε δρόμους της πόλης με στόχο την αφαίρεση των φασιστικών συμβόλων από το δημόσιο χώρο, αλλά και την αναζήτηση των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, η ΕΝΕΚ περιγράφεται ως παρακλάδι της οργάνωσης «ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ», και κατηγορείται για απόπειρα στρατολόγησης νέων σε ιδεολογικές και πολιτικές ακροδεξιές πρακτικές. Η δράση τους, κατά το κείμενο, σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την 3η Πορεία Ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Χανίων, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύχρωμη και μαζική.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χρονική συγκυρία, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση 84 ετών από την έναρξη της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, με τη σβάστικα να περιγράφεται ως «σύμβολο που έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη», συνδεόμενο με τα ναζιστικά εγκλήματα σε μαρτυρικά χωριά του νησιού.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ντόμινο εξελίξεων – Στο στόχαστρο των Αρχών εκατοντάδες άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες Αρχών σε διάφορες περιοχές...

ΟΗΕ: “Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού”

Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού, όπως...

Στη δημοσιότητα βγαίνουν τα αρχεία Έπσταϊν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αρχείων...