26.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά, και παρά τη μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, το ζήτημα “Ευρώπη” απασχολεί έντονα όλους τους Ευρωπαίους. Ίσως είναι και αυτό ένα σημάδι ότι υπάρχει πράγματι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα» λέει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, μιας διοργάνωσης που, σεβόμενη πρωτίστως τον εαυτό της αλλά και το κοινό της, κοιτάζει κατάματα την εποχή μας και τα μεγάλα διακυβεύματά της. Γι’ αυτό ακριβώς η φετινή τρίτη διοργάνωση, από την Τετάρτη 26 έως την Κυριακή 30 Ιουνίου, αφιερώνει στη Γηραιά Ήπειρο το κεντρικό θέμα της με τίτλο «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική».

Για τον γνωστό δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου «είναι σαφές πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα. Ο οικονομισμός, που μετατρέπεται de facto σε μόνιμη πολιτική επιλογή, ενοποιεί μεν θεσμούς πανευρωπαϊκά, αλλά δεν δίνει διέξοδο στις ποικίλες κοινωνικές επιδιώξεις να εκπροσωπηθούν και να εκφραστούν ισότιμα. Αυτό είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην ακροδεξιά επιλογή, η κανονικοποίηση της οποίας οδηγεί με τη σειρά της σε γενικευμένη κοινωνική οπισθοδρόμηση. Το ευρωπαϊκό σύστημα, έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει, είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει γραφειοκρατικοποιηθεί και έχει φτάσει στα ακρότατα όριά του. Είναι ένα τεντωμένο σχοινί και είτε, μεταφορικά μιλώντας, θα βρεθεί κάποιου είδους προέκταση ώστε να χαλαρώσει είτε θα σπάσει». Καταθέτοντας τη δική του θέση, παραπέμπει ταυτόχρονα στις απόψεις ποικίλων ομιλητών που θα συζητήσουν στο φεστιβάλ και υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη, όπως προκύπτει και από τα βιβλία που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ, απασχολεί πλέον έντονα όχι μόνο ειδικούς επιστήμονες, αλλά και τη λογοτεχνία. Τέτοιες είναι, λ.χ., οι περιπτώσεις των μυθιστορημάτων του Ολλανδού Λέοναρντ Πφέιφερ και του Γάλλου Ματιάς Ενάρ».

Με διανυμένα ήδη δύο χρόνια στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χανίων αλλά και με την πολυετή προηγούμενη εμπειρία του στη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Μ. Πιμπλής επισημαίνει ότι «ένα σύγχρονο φεστιβάλ οφείλει να συζητά για τη λογοτεχνία της εποχής του, αλλά και για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη βιβλιοπαραγωγή ακριβώς γιατί απασχολούν την κοινωνία. Οφείλει, επίσης, να φέρνει σε επαφή σημαντικούς συγγραφείς με το αναγνωστικό κοινό και όλες του οι προσπάθειες να κατευθύνονται προς μια υψηλότερη αξιοδότηση του βιβλίου και της ανάγνωσης, με στόχο τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι, επίσης, η διασύνδεση με ξένα φεστιβάλ, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες συγγραφείς και στους ξένους συναδέλφους τους, όπως και προς ένα διεθνές κοινό. Αυτά είναι στόχοι που το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων έχει ήδη θέσει, ορισμένους τους έχει επιτύχει γρήγορα και άλλους επιχειρεί να τους επιτύχει σε βάθος χρόνου».

Κι αν αυτή τη στιγμή το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων δείχνει να εδραιώνεται στη συνείδηση του κόσμου του βιβλίου «ως ένας νέος, σημαντικός θεσμός για το βιβλίο» και στη συνείδηση των Χανιωτών ως «ένα πολύ σημαντικό ετήσιο γεγονός για την πόλη», οι στόχοι δεν εξαντλούνται εδώ. «Νέος στόχος είναι η προσέλκυση ενός διευθυμένου κοινού, ακόμη και εκτός Κρήτης, και υπάρχει η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αισθητό ότι συμβαίνει ήδη από τη φετινή χρονιά» επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου.

Οσοι βρεθούν στα Χανιά από την Τετάρτη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, επίσης, για τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα, αλλά και για βιβλία και τα σημαντικά ζητήματα που αυτά πραγματεύονται, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με γνωστούς συγγραφείς, διανοούμενους και πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γευτούν μια πληθώρα εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουν το Αρσενάλι, το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο λιμάνι και άλλοι χώροι στα Χανιά. Και φέτος το Φεστιβάλ στηρίζουν οι τοπικές Αρχές, ο διοργανωτής Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Εξάλλου, φέτος στο ενετικό λιμάνι των Χανίων «Συνδέουμε λέξεις, ενώνουμε αφηγήσεις», όπως προτάσσει το μότο του Φεστιβάλ.

avgi.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ