24.8 C
Chania
Wednesday, September 18, 2024

Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Χανιά: Επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για τον σοσιαλισμό, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης

Ημερομηνία:

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν, χθες Παρασκευή, στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στα Χανιά.

Το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από τους «ΛΑΓΚΑΝΤΟΥΣΙΕΣ», μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Χανίων.

Ξεχώρισε η συζήτηση στο Στέκι εργαζομένων με τίτλο: «Η εργατική τάξη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη! Με το ΚΚΕ για την ανατροπή!», ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσε και η θεατρική παράσταση «Το κανόνι της Ειρήνης» της Φρόσως Χατόγλου από το ΚΟΥ-ΚΛΟ θέατρο Κρήτης, με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι εκθέσεις για τα 50χρονα του Φεστιβάλ και η έκθεση της «Σύγχρονης Εποχής».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τo φετινό ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” έφτασε στην Κρήτη, στην πόλη των Χανίων, πιο νέο και όμορφο από ποτέ παρότι συμπλήρωσε 50 χρόνια δημιουργίας και έμπνευσης, γεμάτο με τις ανατρεπτικές επαναστατικές ιδέες του ΚΚΕ. Από τις σκηνές του Φεστιβάλ πέρασαν γίγαντες του Πολιτισμού, καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τους ανθρώπους του μόχθου και τους τίμησαν με το έργο τους. Από αυτή τη γιορτή της νεολαίας, από το 1ο Φεστιβάλ το 1975 μέχρι σήμερα πέρασαν όλες οι γενιές αγωνιστών και συνεχίζουν. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να ενεργοποιεί, να κινητοποιεί τόσες χιλιάδες νέους και νέες. Είναι η πιο σαφής απόδειξη ότι είναι επίκαιρες, όσο ποτέ άλλοτε, οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό» τόνισε ο Γ. Πρωτούλης.

Σημείωσε ότι «Βλέποντας γύρω μας τις εξελίξεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι αυτός ο κόσμος, ναι πρέπει να αλλάξει, κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς για αυτό. Η σήψη του καπιταλιστικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται παγκοσμίως σε εξέλιξη 56 πολεμικά μέτωπα, τα περισσότερα απ’ το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η βάση της Σούδας εδώ στα Χανιά έχει γίνει το μεγαλύτερο ορμητήριο και συνάμα ο μεγαλύτερος μαγνήτης αντιποίνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα. Το αίτημα να κλείσει η βάση του θανάτου πρέπει να δυναμώσει. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο».

Ακόμη επεσήμανε ότι «Σε εγχώριο επίπεδο μια σειρά εξελίξεις, αρνητικές για την εργατική τάξη και τη νεολαία δείχνουν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και διά στόματος Πρωθυπουργού από τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε. Οι 28 από τις 45 εξαγγελίες στη ΔΕΘ, στρώνουν το έδαφος για νέα ρεκόρ κερδοφορίας σε κατασκευαστικούς και τουριστικούς ομίλους, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχάνους και μεγαλοεξαγωγείς. Τα… ρέστα που μένουν, είναι τα ψίχουλα της κοροϊδίας που διαφημίζουν απ’ το πρωί έως το βράδυ τα κυβερνητικά επιτελεία. Τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία, η εργατική τάξη βλέπουν το εισόδημά τους χρόνο με τον χρόνο να συρρικνώνεται.

Η κοροϊδία δεν έχει πάτο… Πετσοκόβει τα επιδόματα ανεργίας, γιατί θέλει να δώσει και “κίνητρα”, λέει, στους ανέργους, ώστε να μη βολεύονται με τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας που έτσι κι αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης. Γυρνάει τους συνταξιούχους με τις συντάξεις πείνας στη δουλειά, γιατί θέλει, λέει, να στηρίξει το εισόδημά τους…

Βάφτισε “επανάσταση” τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, οι λίστες αναμονής για χειρουργεία φτάνουν ακόμα και τα δύο χρόνια, ολόκληρες κλινικές παραμένουν κλειστές και μηχανήματα σαπίζουν. Στόχος, λέει, της κυβέρνησης είναι “να μετατρέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε ατομική προκοπή, με την επόμενη γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη” και αυτό τη στιγμή που ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών έφτασε τα έτη 2022 – 2023 τα 21 δισ. ο λαός στενάζει…».

«Κι αυτό, σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες, το ξέρετε εσείς εδώ, που η πλειοψηφία σας δουλεύει στον κλάδο – ατμομηχανή, όπως αποκαλείται ο Τουρισμός, πολύ καλύτερα» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «παρουσιάζουν τον Τουρισμό ως “υπόδειγμα” ανάπτυξης, ως τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, ως “την ελπίδα” κάθε ανέργου να βρει δουλειά. Και μπορεί για τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operators πράγματι να αποτελεί παράδεισο κερδοφορίας ο κλάδος, οι εργαζόμενοι όμως ζουν την κόλαση του σμπαραλιάσματος των εργατικών τους δικαιωμάτων, την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς κι αμοιβής.

Από την πίτα αυτή των εκατοντάδων εκατομμυρίων οι κάτοικοι των νησιών, παίρνουν την υπερτιμολόγηση ακόμα και των βασικών ειδών. Παίρνουν το δυσβάσταχτο κόστος των ακτοπλοϊκών. Παίρνουν την έλλειψη στέγης, είτε γιατί τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε Airbnb, είτε γιατί για μια γκαρσονιέρα ζητείται ένα μηνιάτικο, με αποτέλεσμα δάσκαλοι, καθηγητές και γιατροί που διορίζονται εδώ να μην μπορούν να βρουν σπίτι και να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, ή να παραιτούνται και να παραμένουν αστελέχωτες οι θέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή είναι βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Αυτά βιώνουν η νεολαία και λαός και έχουν μπουχτίσει από λόγια».

Ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε πως «αυτό που έχει ανάγκη η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, είναι η ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης, της οργάνωσης της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και της νέας γενιάς. Για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα το ζητούμενο είναι να δυναμώσουν κι άλλο τα σωματεία, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φορείς οργάνωσης της εργατικής λαϊκή πάλης, να συνενωθούν οι εστίες αντίστασης σε ένα πανελλαδικό κίνημα, να δυναμώσει κι άλλο ο προσανατολισμός της σύγκρουσης, να προβάλει όλο και πιο καθαρά και να δυναμώσει η συζήτηση γύρω από την πρόταση πάλης και διεξόδου του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

«Η διέξοδος για τον λαό δεν υπάρχει στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Το έργο αυτό το έχουμε δει πάρα πολλές φορές με πολλά και διαφορετικά κόμματα και χρώματα. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα δεν γιατρεύεται. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Οι ανάγκες της ζωής μας και το μέλλον της νέας γενιάς δεν περιμένουν» τόνισε.

Μετά την πολιτική ομιλία ανέβηκε η ομάδα του «Κόκκινου Αερόστατου» που τραγούδησε το τραγούδι “Τίποτα δεν πάει χαμένο”, αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ.

Η ημέρα έκλεισε στη σκηνή του Φεστιβάλ με συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

902.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόγραμμα «Gigabit Voucher» που δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ξεκινάει η επιδότηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω της νέας πλατφόρμας του Gigabit Voucher,...

Στις εγκαταστάσεις της έδρας του Ο.Α.Κ. στα Χανιά, ο C.E.O. της Ολλανδικής HVA για τη διαχείριση του νερού της Κρήτης

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της έδρας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην Αγυιά Χανίων, πραγματοποίησε...

Ξεπεράσει τις 10.000 αναφορές ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σωτήριος Ιωαννίδης

Ο Καθηγητής Σωτήριος Ιωαννίδης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου...