20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα: Είμαστε οργισμένοι από τον βιασμό στα Ανώγεια

Ημερομηνία:

Το ελευθεριακό Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα έχει συνδεθεί με την περιοχή των Ανωγείων. Μετά και τον υπό εξέταση βιασμό της 32χρονης επισκέπτριας του φεστιβάλ, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα μία σύντομη δήλωση υποσχομενοι ότι σύντομα θα επανέλθουν με αναλυτική ανακοίνωση.

Στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιοτητα αναφέρουν τα εξής:

Είμαστε συγκλονισμένες/οι και οργισμένες/οι από το περιστατικό βιασμού, που μάθαμε σήμερα το πρωί ότι συνέβη στο χωριό μας.

Ως ομάδα του φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, αλλά και ως άνθρωποι, καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός και τασσόμαστε υπέρ κάθε ατόμου που δέχεται έμφυλη βία και παραβιαστικές συμπεριφορές.

Στεκόμαστε δίπλα στην αδερφή μας και δεν δείχνουμε ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ.

Θα επανέλθουμε με αναλυτική ανακοίνωση.

Σημειώνουμε ότι στη σχετική ανάρτηση πολλοί σπεύδουν να σχολιάσουν υπερασπίζοντας το φεστιβάλ αλλά και τα Ανώγεια, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον βιασμό.

Χαρακτηριστικά και τα παρακάτω σχόλια:

  • Lefteris Savouidakis Αναρωτιέμαι από χθες το πρωί, όσες και όσοι κατηγορούν τα παιδιά από τη Χαϊμαλίνα (μεγαλύτεροι σε ηλικία “κινηματικοί” που κατηγορούμε συλλήβδην 20χρονα παιδιά για ένα γεγονός που απέχει ελαφρώς από το πεδίο ευθύνης τους) για την αντίδραση, ή για κάποιους μη αντίδραση, στο γεγονός που συνέβη και τους καταλογίζουν την (συλλογική) ευθύνη για τη συμπεριφορά καθενός κατοίκου του χωριού από το χωριό καταγωγής τους, με ποια αντίδραση θα ήταν ευχαριστημένοι; Τους ψέγουμε ας πούμε επειδή δεν έβγαλαν κάποιο κάλεσμα για δημόσιο λιντσάρισμα πχ ή για κρέμασμα του δράστη στη κεντρική πλατεία; Μήπως επειδή ως Ανωγειανοί δεν εκπαίδευσαν όλους τους συγχωριανούς τους να μη συμπεριφέρονται σαν ζώα; Επίσης αναρωτιέμαι, πώς το “cancel Anogeia” και το “cancel Χαϊμαλίνα” που προωθούνται θα βοηθήσουν στο να αμβλυνθούν οι υπαρκτές παθογένειες της περιοχής αλλά και κατά πόσο όντως ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό ή μήπως είναι πιο εύκολο τελικά ένα “cancel” ποτισμένο με ελιτισμό και έπαρση για το ποιος την έχει πιο μεγάλη την αλληλεγγύη του; Ξεχνάτε ότι τις παθογένειες αυτές, που είναι πολλές, υπαρκτές και πιστεύω γνωστές, τα παιδιά αυτά τις αντιμετωπίζουν καθημερινά, όλο τον χρόνο, όχι μόνο το τριήμερο του φεστιβάλ, και όταν οι αλληλέγγυοι φύγουν από το χωριό για να συνεχίσουν να διαφημίζουν το πόσο αλληλέγγυοι είναι από τα αστικά κέντρα που ζουν, αυτοί μένουν εκεί και συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι τους με τα σκατά που τους κατηγορείτε ότι δεν μάζεψαν, χωρίς αλληλεγγύη από τους αλληλέγγυους γιατί “είναι ανωγειανοί και οι πατεράδες τους είναι βοσκοί και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ”.
  • Γιάννης Χατζηγιάννης  μια γυναίκα στο νοσοκομείο, δύο συλλήψεις, ένας κατηγορούμενος, φεμινίστριες απειλούνται έξω από τα δικαστήρια κι εμείς βρήκαμε τον ένοχο. Είναι τα παιδιά της Χαϊμαλίνας. Που έχουν βάλει το ζήτημα της έμφυλης βίας και της τοξικής αρρενωπότητας ανοιχτά στην τοπική κοινωνία μέσα από αυτό το Φεστιβάλ. Αυτές οι νέες και αυτοί οι νέοι των Ανωγείων που έχουν καταφέρει να ανοίξουν τη συζήτηση σε δύσκολα θέματα για την τοπική κοινωνία, εκεί που δεν τόλμησε να τα βάλει κανείς νωρίτερα. Λιγάκι άδικο και ντροπή δεν είναι να στήνεις στον τοίχο αυτά τα παιδιά με ειρωνείες και έμμεσες κατηγορίες για αδιαφορία και “άκρα του τάφου σιωπή” στο συγκεκριμένο γεγονός; το κείμενο της διοργάνωσης είναι ξεκάθαρο και φαντάζομαι δεν βγήκε για να κλείσει το θέμα, αλλά για να το ανοίξει ακόμα περισσότερο χωρίς να χαϊδεύει αυτιά. Θα περίμενα απ’ όλο τον κόσμο που στηρίζει και συμμετέχει στα Φεστιβάλ της Χαϊμαλίνας όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει αυτήν τη στιγμή μια στάση αλληλεγγύης με τα παιδιά που το διοργανώνουν και όχι να ξεπέφτει σε εύκολους και βιαστικούς χαρακτηρισμούς και να συντάσσεται με όλους εκείνους που θέλουν με νύχια και με δόντια να σταματήσει η Χαϊμαλίνα γιατί ενοχλεί προτείνοντας και δημιουργώντας συνευρέσεις και γιορτές για έναν κόσμο Ισότητας, ανιδιοτέλειας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και ελευθερίας. Να στηρίξουμε λοιπόν το θύμα της επίθεσης και να είμαστε στη διάθεση των ανθρώπων της Χαϊμαλίνας για να συνδράμουμε σε ότι αποφασιστεί να γίνει ως απάντηση σε αυτό το φριχτό περιστατικό σεξιστικής και πατριαρχικής βίας. Να βοηθήσουμε να κρατηθούν τα Ανώγεια τόπος που δεν ανέχεται τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές. Τίποτα λιγότερο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...