19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Φιέστα στο Κόσοβο για την εισβολή του ΝΑΤΟ με Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ

Ημερομηνία:

Το Κόσοβο γιορτάζει σήμερα την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Στις εκδηλώσεις εορτασμού, που πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Είκοσι χρόνια ελευθερίας», θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Κλίντον έφτασε χθες στην Πρίστινα όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές. Ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι υποδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με την φράση: «Καλωσορίσατε πρόεδρε Κλίντον. Το Κόσοβο αποτελεί την δική σας ιστορία επιτυχίας. Υπό την ηγεσία σας, πριν από είκοσι χρόνια, κερδήθηκε ο αγώνας εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος και υπέρ της ελευθερίας και γράφτηκε μία νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Την άφιξη του Κλίντον χαιρέτισαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσόβου, ενώ χιλιάδες πολίτες με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο, παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το «παράσημο της ελευθερίας» που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε υπερήφανος που ως πρόεδρος των ΗΠΑ αντιστάθηκε «στην πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων, τους διωγμούς και την δολοφονία αμάχων». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται δικαιωμένος επισημαίνοντας ότι « σήμερα το Κόσοβο αποτελεί πρότυπο δημοκρατικού κράτους και αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται το Κόσοβο για τέταρτη φορά από το 1999 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό. Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινας φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 ανεγέρθη ανδριάντας του σε πλατεία της πόλης. Σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Οι νατοϊκές δυνάμεις εισήλθαν στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου του 1999, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Κουμάνοβο (Βόρεια Μακεδονία) με την ηγεσία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ βασίστηκε επίσης στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999. Η συγκεκριμένη διακήρυξη προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων και την είσοδο νατοϊκών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή τη διασφάλιση της ειρήνης. Η διακήρυξη 1244, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, αναφέρει επίσης ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας ενώ προέβλεπε και τη σταδιακή επιστροφή στο Κόσοβο, 999 Σέρβων στρατιωτών ή αστυνομικών, που θα έφεραν ελαφρύ οπλισμό. Η διακήρυξη εφαρμόστηκε πλήρως μόνο ως προς το πρώτο μέρος, που αφορά την ανάπτυξη των νατοϊκών στρατιωτών. Η επιστροφή της προβλεπόμενης σερβικής στρατιωτικής δύναμης δεν επετράπη ποτέ ενώ, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, καταπατήθηκε και η αρχή που ορίζει την περιοχή ως τμήμα της Σερβίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...