Το Κόσοβο γιορτάζει σήμερα την επέτειο των είκοσι ετών από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Στις εκδηλώσεις εορτασμού, που πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Είκοσι χρόνια ελευθερίας», θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Κλίντον έφτασε χθες στην Πρίστινα όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές. Ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι υποδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με την φράση: «Καλωσορίσατε πρόεδρε Κλίντον. Το Κόσοβο αποτελεί την δική σας ιστορία επιτυχίας. Υπό την ηγεσία σας, πριν από είκοσι χρόνια, κερδήθηκε ο αγώνας εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος και υπέρ της ελευθερίας και γράφτηκε μία νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Την άφιξη του Κλίντον χαιρέτισαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσόβου, ενώ χιλιάδες πολίτες με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο, παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το «παράσημο της ελευθερίας» που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες. Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε υπερήφανος που ως πρόεδρος των ΗΠΑ αντιστάθηκε «στην πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων, τους διωγμούς και την δολοφονία αμάχων». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται δικαιωμένος επισημαίνοντας ότι « σήμερα το Κόσοβο αποτελεί πρότυπο δημοκρατικού κράτους και αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται το Κόσοβο για τέταρτη φορά από το 1999 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό. Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινας φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 ανεγέρθη ανδριάντας του σε πλατεία της πόλης. Σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.
Οι νατοϊκές δυνάμεις εισήλθαν στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου του 1999, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Κουμάνοβο (Βόρεια Μακεδονία) με την ηγεσία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ βασίστηκε επίσης στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999. Η συγκεκριμένη διακήρυξη προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων και την είσοδο νατοϊκών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή τη διασφάλιση της ειρήνης. Η διακήρυξη 1244, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, αναφέρει επίσης ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας ενώ προέβλεπε και τη σταδιακή επιστροφή στο Κόσοβο, 999 Σέρβων στρατιωτών ή αστυνομικών, που θα έφεραν ελαφρύ οπλισμό. Η διακήρυξη εφαρμόστηκε πλήρως μόνο ως προς το πρώτο μέρος, που αφορά την ανάπτυξη των νατοϊκών στρατιωτών. Η επιστροφή της προβλεπόμενης σερβικής στρατιωτικής δύναμης δεν επετράπη ποτέ ενώ, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, καταπατήθηκε και η αρχή που ορίζει την περιοχή ως τμήμα της Σερβίας.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.