13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Φοβούνται για ύπαρξη “sleeping cells” τρομοκρατών στη Σούδα οι Αμερικάνοι – Συνέδριο για προστασία πολεμικών πλοίων από hacking και το πρόγραμμα “RHIMES” στο ΚΕΝΑΠ υπό την παρουσία του Διοικητή του ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti, στην Κρήτη.

Ο κ. Scaparroti συναντήθηκε αρχικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και εθιμοτυπικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όμως το πιο σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης ήταν στα Χανιά και στις Βάσεις της Σούδας. Εκεί, ο Ανώτατος Διοικητής επιθεώρησε τις νατοϊκές μονάδες και συμμετείχε σε συνέδριο για την  κυβερνητική ασφάλεια υπό τον τίτλο ‘’Cyber Defence Conference in the Maritime Environment’’ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝΑΠ από 4 έως 5 Οκτωβρίου 2016, τονίζοντας την κρίσιμη επιχειρησιακή λειτουργία του κυβερνοπολέμου στο σύγχρονο ενοποιημένο πεδίο των επιχειρήσεων.

Τον ανώτατο νατοϊκό διοικητή συνόδευε στις επισκέψεις του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Στο συνέδριο συζητήθηκε ένα νέο σύστημα προστασίας στον κυβερνοχώρο με την κωδική ονομασία RHIMES (Resilient Hull, Mechanical, and Electrical Security), με στόχο την προστασία των πολεμικών πλοίων από το hacking μέσω Διαδικτύου.

Μάλιστα, έγινε συζήτηση για τον κίνδυνο να υπάρχουν “sleeping cells” του Ισλαμικού Στρατού, ακόμα και εντός του στρατού των ΗΠΑ αλλά και στις μονάδες του ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με τον Dr. Ryan Craven, σύμβουλο προγράμματος στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στα πολύπλοκα συστήματα λογισμικού στις Μαθηματικά Επιστήμες Πληροφορικής στο τμήμα Πληροφορίας του Γραφείου Ναυτικών Ερευνών, το RHIMES έχει σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία των βασικών hardware συστημάτων του πλοίου ώστε να μην μπορεί να πάρει κάποιος τρίτος τον έλεγχο ή ακόμη να μην μπορεί να απενεργοποιηθεί από εξωτερικές πηγές.

Το RHIMES βρίσκεται σήμερα σε φάση δοκιμών, και οι πιθανότητες είναι υψηλές ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί για την προστασία του ηλεκτρικού συστήματος του πλοίου, των εσωτερικών συστημάτων πυρόσβεσης, των κινητήρων, το σύστημα διεύθυνσης του πλοίου, τα υδραυλικά συστήματα, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσαν να εμποδίσουν το πλήρωμα ενός πλοίου από το να φέρει εις πέρας την αποστολή του σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Craven είπε ότι το RHIMES λειτουργεί με τη χρήση ενσωματωμένων συστημάτων αντιγράφων ασφαλείας του πλοίου. Δεδομένου ότι όλα τα βασικά συστατικά του πλοίου έχουν ένα αντίγραφο ασφαλείας για την αποτροπή βλάβης σε κρίσιμες στιγμές, το RHIMES λειτουργεί εφαρμόζοντας την διαφορετικότητα στον προγραμματισμό αυτών των συστατικών.

Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν ένας εισβολέας αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κύριο συστατικό, το αντίγραφο ασφαλείας δεν επηρεάζεται και θα μπορούσε να πάρει εύκολα τη θέση του. Αυτό θα δώσει χρόνο στο προσωπικό του πλοίου ώστε να μετριάσει την επίθεση, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί ότι τα βασικά συστήματα κλείνουν γύρω του.

Ενώ ο μετριασμός επιθέσεων για τα συστήματα που δημιουργήθηκαν μια και έξω, συνήθως επικεντρώνονται στην πρόληψη, η πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική του ναυτικού θα προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για να επανεκκινηθούν τα στοιχεία hardware, με ασφάλεια να επιστρέψουν όλοι στο λιμάνι, ακόμα και να δημιουργήσουν και να εγκαταστήσουν patches για τα πληγέντα συστήματα.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ΗΠΑ κατέθεσαν αίτημα για παράδοση των κωδικών ασφαλείας των ελληνικών πολεμικών πλοίων ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν ότι δε θα υποκλαπούν από τρομοκράτες του Ισλαμικού Στρατού.

Άγνωστο παραμένει αν το αίτημά τους εγκρίθηκε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αποδεικνύεται άλλη μια φορά όχι μόνο ο κεντρικός ρόλος που παίζει η Σούδα αλλά κι ότι η ύπαρξη των βάσεων μας βάζει στο επίκεντρο πολύ επικίνδυνων εξελίξεων.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή του ΝΑΤΟ και των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη Στρατηγού Curtis M. Scaparroti συμβαίνει σε μια κρίσιμη συγκυρία με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών επηρεάζοντας τις εξελίξεις και στη Συρία.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι σύμφωνα με παλιότερο τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας που είχε διαρρεύσει μέσω wikileaks οι Βάσεις της Σούδας ήταν μέσα στους “αναμενόμενους στόχους” πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας κάτι που φαίνεται ότι ευσταθεί, σύμφωνα και με αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων που έκαναν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Περισσότερα για το σύστημα RHIMES εδώ και εδώ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...