28.2 C
Chania
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2026

Φοιτητές Πανεπιστημίου Κρήτης: “Γιατί κάνουμε κατάληψη…”

Ημερομηνία:

Mε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Συντονιστικού Κατάληψης Πανεπιστημίου Κρήτης εξηγούν γιατί κάνουν κατάληψη και καλούν ταυτόχρονα στο Παγκρήτιο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 14.30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:

Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη σύμπραξη με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις μας παρουσιάζουν απέναντι στην κρίση τον μονόδρομο της εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων. Αυτά τα μέτρα υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνουν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί παράλληλα τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και έπειτα πνίγει τα θύματα του πολέμου στη Μεσόγειο.

Σε αυτά τα πλαίσια και η εκπαίδευση συνολικά μπαίνει στο στόχαστρο .Τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του με το ενδεχόμενο της διακοπής του να είναι πλέον πραγματικό. Με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου μια τεράστια μερίδα φοιτητών βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση !) και στέγαση καθώς αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για την μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν ,η συνέχιση των σπουδών μας και η παραμονή μας στην πόλη καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον το πανεπιστήμιο νομιμοποιεί την μαύρη και απλήρωτη εργασία μέσω των μη αμειβόμενων πρακτικών για τους φοιτητές δείχνοντάς μας ξεκάθαρα πως θα είναι και το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση ,αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι οι φοιτητές όταν αγωνίζονται μπορούν να νικούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σ’ αυτήν την προοπτικής νίκης καλούμε όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας να δώσουμε μαζί τη μάχη της προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου διεκδικεί :

Αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση

Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας από τα ΚΤΕΛ για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του δήμου και της περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους.

Να παραχωρηθούν δημόσια κτίρια για φοιτητικές εστίες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10 ΣΤΙΣ 14.30 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορτασμός Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη

Εορτασμός Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 7 Ιουνίου 2026 στην Κρήτη. Δοξολογίες σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Επίσκεψη Στεργίου στον ΜΥΗΣ Αγυιάς: Έναρξη συνεργασίας για την ανάδειξη της λίμνης

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Ανδρέας Στεργίου επισκέφθηκε τον ΜΥΗΣ Αγυιάς, σηματοδοτώντας την έναρξη συνεργασίας για την ανάδειξη της λίμνης ως πρότυπου χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για διακίνηση κάνναβης στο Λασίθι – Κατασχέθηκαν σχεδόν 950 γραμμάρια

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί 20 και 22 ετών στο Λασίθι για διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν 949,5 γραμμάρια κάνναβης και 3.265 ευρώ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το ΤΑΕ Λασιθίου.

Μνημόνιο Συνεργασίας για τον θρησκευτικό τουρισμό υπέγραψαν Δήμος Χανίων, Ιερά Μητρόπολη και Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήμος Χανίων, Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.