20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Φοιτητές Πανεπιστημίου Κρήτης: “Γιατί κάνουμε κατάληψη…”

Ημερομηνία:

Mε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του Συντονιστικού Κατάληψης Πανεπιστημίου Κρήτης εξηγούν γιατί κάνουν κατάληψη και καλούν ταυτόχρονα στο Παγκρήτιο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 14.30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:

Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη σύμπραξη με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις μας παρουσιάζουν απέναντι στην κρίση τον μονόδρομο της εφαρμογής των νέων σκληρών μέτρων. Αυτά τα μέτρα υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνουν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί παράλληλα τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και έπειτα πνίγει τα θύματα του πολέμου στη Μεσόγειο.

Σε αυτά τα πλαίσια και η εκπαίδευση συνολικά μπαίνει στο στόχαστρο .Τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του με το ενδεχόμενο της διακοπής του να είναι πλέον πραγματικό. Με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου μια τεράστια μερίδα φοιτητών βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση !) και στέγαση καθώς αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για την μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Έτσι λοιπόν ,η συνέχιση των σπουδών μας και η παραμονή μας στην πόλη καθίσταται αδύνατη. Επιπλέον το πανεπιστήμιο νομιμοποιεί την μαύρη και απλήρωτη εργασία μέσω των μη αμειβόμενων πρακτικών για τους φοιτητές δείχνοντάς μας ξεκάθαρα πως θα είναι και το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση ,αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι οι φοιτητές όταν αγωνίζονται μπορούν να νικούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σ’ αυτήν την προοπτικής νίκης καλούμε όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας να δώσουμε μαζί τη μάχη της προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου διεκδικεί :

Αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση

Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας από τα ΚΤΕΛ για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του δήμου και της περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους.

Να παραχωρηθούν δημόσια κτίρια για φοιτητικές εστίες.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/10 ΣΤΙΣ 14.30 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...