21.8 C
Chania
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026

Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: «Γολγοθάς» η στέγαση – Ξεπερνά τα 1.000€ το μηνιαίο κόστος διαβίωσης στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων Εστιών, ΧΗΜΗΠΕΡ και ΜΗΧΟΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι φοιτητές των Χανίων βγαίνουν στο προσκήνιο αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης και του κόστους διαβίωσης, ενώ καταγγέλλουν την πολιτική της διοίκησης του ιδρύματος και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τους φοιτητές να δίνουν τη μάχη της επιτυχίας στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ενώ οι πρωτοετείς συνάδελφοί τους αναζητούν πυρετωδώς στέγη για το ξεκίνημα των σπουδών τους. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αρχική χαρά της επιτυχίας δίνει τη θέση της σε έναν «γολγοθά» αναζήτησης στέγης και στην αγωνία των οικογενειών για το πώς θα ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, για να μείνει ένας φοιτητής στα Χανιά απαιτούνται κατά μέσο όρο από 800€ έως 1.000€ τον μήνα. Το ενοίκιο για μια απλή γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 350€ έως 500€, όμως με απλή αναζήτηση στην αγορά, για διαμέρισμα 30 έως 45 τ.μ. οι ζητούμενες τιμές για το 2026 κινούνται περίπου από 520 έως 650 ευρώ τον μήνα, ενώ για μεγαλύτερο σπίτι 50 έως 60 τ.μ. το κόστος διαμορφώνεται από 600 έως και 800 ευρώ. Οι λογαριασμοί και η ενέργεια προσθέτουν άλλα 100€ – 150€ μηνιαίως, με το ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα και το internet, ενώ η διατροφή κοστίζει 200€ – 250€ για βασικά είδη σούπερ μάρκετ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κόστος μετακίνησης, που ανέρχεται σε 19€ μηνιαίως, καθώς τα δρομολόγια προς το Πολυτεχνείο και το ΕΛΜΕΠΑ δεν είναι δωρεάν. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η συχνότητα των δρομολογίων παραμένει απαράδεκτη και το φοιτητικό εισιτήριο παραμένει «χαράτσι». Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες λήγει η σύμβαση του Πολυτεχνείου με το αστικό ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πληρώνουν 40 ευρώ τον μήνα για να μετακινηθούν στην πόλη των Χανίων. Για τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει καν μειωμένη κάρτα μεταφορών και οι φοιτητές του ιδρύματος πληρώνουν 1,6€ την ημέρα για τη μετακίνησή τους από και προς τη σχολή τους.

Το συνολικό μηνιαίο κόστος σπουδών, όπως υπολογίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει ακόμη και τον βασικό μισθό. Τα στοιχεία για τη στέγαση στα Χανιά είναι αποκαλυπτικά: μόνο το 4,8% των φοιτητών καλύπτονται από τις φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ υπάρχουν μόλις 304 διαθέσιμες κλίνες σε εστίες στα Χανιά. Οι επιπλέον 168 θέσεις της Δ’ φάσης εστιών καθυστερούν, καθώς φέτος δόθηκε παράταση στον εργολάβο και οι νέες θέσεις θα είναι διαθέσιμες την ακαδημαϊκή χρονιά 2027-2028.

Για το ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, ένα τμήμα που σύμφωνα με στοιχεία του 2024 έχει πάνω από 2.000 φοιτητές, δεν υπάρχουν εστίες αλλά μόνο 8 δωμάτια σε ξενοδοχείο. Οι φοιτητές αναγκάζονται μάλιστα να ξεσπιτώνονται όταν ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν ότι η τακτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί τα τελευταία 16 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις κατά 66%, ενώ 1 στους 2 φοιτητές πανελλαδικά αναγκάζεται να εργαστεί παράλληλα με τις σπουδές του.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλεται, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με τη σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Πολυτεχνείου με το Υπερταμείο, προωθείται η κατασκευή εστιών μέσω ΣΔΙΤ με ενοίκιο και ευέλικτες συνθήκες ενοικίασης. Η ΕΑΔΙΠ (Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης) διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως τα ακίνητα από το κληροδότημα Φρατζεσκάκη, τα ακίνητα στην Ι. Σφακιανάκη και η οικία Σαριδάκη.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν επίσης ότι εδώ και 4 μήνες οι φοιτητές των εστιών «συγκατοικούν με τις κατσαρίδες» και η διοίκηση του Πολυτεχνείου επικαλείται γραφειοκρατικά ζητήματα για την απεντόμωση. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται, αλλάζεται ο εσωτερικός κανονισμός της Εστίας αυξάνοντας το ποσό που καταβάλλει ένας φοιτητής που γίνεται δεκτός στις εστίες από 50€ σε 100€. Εντείνεται η καταστολή, με απειλές εξώσεων και εξώδικων για εστιακούς φοιτητές που θα κριθούν «μη δικαιούχοι», την ίδια στιγμή που κρατούνται τουλάχιστον 9 δωμάτια κλειστά για τη φιλοξενία επισκεπτών του Πολυτεχνείου που συμμετέχουν σε summer school, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν την κάλυψη των αναγκών στέγασης των πρωτοετών με ευθύνη του κράτους, την αξιοποίηση των εσόδων από την ακίνητη περιουσία του Πολυτεχνείου για τις ανάγκες των φοιτητών, τη δημοσίευση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων και των ποσών από την εμπορική αξιοποίησή τους, καθώς και τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης. Ζητούν ακόμη την αξιοποίηση ακινήτων όπως το συγκρότημα του Παλιού Ψυχιατρείου Χανίων για τη δημιουργία ξενώνων, την άμεση ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης και την άμεση ανέγερση εστιών για τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.

Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνονται επίδομα ενοικίου 500 ευρώ τον μήνα, κατάργηση του χαρατσιού των 100 ευρώ για τους δικαιούχους της εστίας, άμεσες απεντομώσεις στις εστίες και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού που εντείνει την καταστολή, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές, άμεση επαναφορά της μειωμένης κάρτας μεταφορών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια, καθώς και κατασκευή εστιών με ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και εμπλοκή εργολάβων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου για να απαιτηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων, καθώς και σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: «Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο Μάρκο Ρούμπιο»

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο τον Μάρκο Ρούμπιο ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στο εδώλιο 62 αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης για την εισβολή στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στην τελική της ευθεία εισέρχεται η δικαστική διερεύνηση των...