21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αναπτύσσουν βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! – Τι είναι τα βρώσιμα εμβόλια

Ημερομηνία:

H επιστημονική ομάδα του iGem Crete ανακοινωσε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για ανάπτυξη βρώσιμου εμβολίου ενάντια στον SARS-Cov-2.

Στην ανακοίνωσή της η Ομάδα αναφέρει:

“Ζώντας την εμπειρία της πανδημίας καθώς επίσης βλέποντας πως έχει αλλάξει ο SARS- CoV-2 την καθημερινότητά μας,  αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την παρούσα κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, όταν διαβάσαμε πολλά άρθρα που έδειχναν τα χαμηλά ποσοστά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, ξαφνιαστήκαμε αρκετά! Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που πιθανόν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούν να διαθέσουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον.

Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2.”

Τι είναι τα βρώσιμα εμβόλια

Σύμφωνα με το ypaithros.gr,  παρόλο που τα συμβατικά εμβόλια κατά των μολυσματικών ασθενειών έχουν χορηγηθεί για χρόνια, η ανακάλυψη βρώσιμων εμβολίων με βάση τα φυτά μπορεί ενδεχομένως να τα αντικαταστήσει εντελώς στο μέλλον. Οι πιθανοί περιορισμοί στη χρήση των συμβατικών εμβολίων διαπιστώθηκε ότι ξεπερνιούνται από τα διά του στόματος εμβόλια. Οι άνθρωποι και τα ζώα δεν θα εξαρτώνται πλέον από την τυπική ή τη συστηματική χορήγηση των εμβολίων, αλλά θα λαμβάνουν απλώς τα εμβόλια ως συνήθη τροφή.

Για τον σκοπό αυτόν, το γονίδιο ενδιαφέροντος εισάγεται στο φυτό μέσω μετασχηματισμού και η έκφραση συγκεκριμένου αντιγόνου λαμβάνεται σε φυτικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται από ανθρώπους ή ζώα. Ως εκ τούτου, τα φυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιο-αντιδραστήρες ή βιο-εργοστάσια για την παραγωγή βρώσιμων εμβολίων.

Οι φυτικές καλλιέργειες και τα φρούτα είναι ιδανικά συστήματα ξενιστών για παραγωγή εμβολίων από το στόμα. Τα πιθανά είδη φυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμακευτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν μηδική, καρότο, μαρούλι, ντομάτα, πατάτα, αραβόσιτο, σόγια, ρύζι και μπανάνα. Επί του παρόντος, όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, το βρώσιμο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί για κτηνιατρική και ανθρώπινη χρήση. Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι η αποδοχή του από τον πληθυσμό, ώστε να είναι αναγκαία η συνειδητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη χρήση και τα οφέλη του.

Σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά εμβόλια, τα βρώσιμα εμβόλια είναι οικονομικά αποδοτικά, αποτελεσματικά και ασφαλή. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, υπάρχουν σήμερα προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές σε πρώιμη φάση και δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Μεταξύ αυτών είναι εμβόλια βλεννογόνου για διαρροϊκές παθήσεις, ηπατίτιδα Β και λύσσα, ενέσιμα εμβόλια για λέμφωμα μη Hodgkin, στελέχη H1N1 και H5N1 του ιού της γρίπης Α, νόσος Newcastle σε πουλερικά και τοπικά αντισώματα για τη θεραπεία της τερηδόνας και του HIV.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...