15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Φοιτητική οργή στα Χανιά για μετακινήσεις: 108 ευρώ για φαγητό και μάθημα – Καμία πρόοδος για τη φοιτητική κάρτα

Ημερομηνία:

Έντονη καταγγελία από τον Σύλλογο Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης – Νέα κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου

Πέρασε ήδη ένας μήνας από τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων προς τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση μειωμένης φοιτητικής κάρτας μετακινήσεων. Όπως είχε δηλώσει δημόσια στις 27 Σεπτεμβρίου, επρόκειτο να συγκληθεί άμεσα συνάντηση ανάμεσα στην Περιφέρεια, την Πρυτανεία και το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων, προκειμένου να επικυρωθεί η σχετική σύμβαση.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες, «τίποτα δεν έχει προχωρήσει», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι φοιτητές, αντί για μειωμένο εισιτήριο, συνεχίζουν να «χρυσοπληρώνουν» τις καθημερινές τους μετακινήσεις, με το κόστος να εκτοξεύεται έως και τα 108 ευρώ τον μήνα, μόνο και μόνο για να πηγαινοέρχονται δύο φορές την ημέρα στη λέσχη σίτισης και στα μαθήματα τους.

Από τα 15 στα 108 ευρώ: Η «σιγή νεκροταφείου» και το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της υπόσχεσης για μειωμένο εισιτήριο, την οποία οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούσαν επίμονα, προκαλεί την αγανάκτηση της φοιτητικής κοινότητας. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίας κάνει λόγο για «σιγή νεκροταφείου» και επικαλείται την επίμονη αδράνεια τόσο της Περιφέρειας όσο και της Πρυτανείας, οι οποίες, όπως τονίζεται, «ξαναζεσταίνουν το επιχείρημα της γραφειοκρατίας για να καλύψουν την απραξία τους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Σύλλογος καταγγέλλει πως η φοιτητική μέριμνα, όταν παραχωρείται σε ιδιώτες, αντιμετωπίζεται με «λογική κόστους–οφέλους» και καταλήγει να μετατρέπεται σε πηγή κερδοφορίας εις βάρος των φοιτητών.

«Η μετακίνηση, η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά είναι εξαιρετικά ικανό όταν πρόκειται να ενισχύσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους Ανώνυμης Εταιρείας, κοιτώντας τους φοιτητές στην τσέπη».

Η συλλογική διεκδίκηση στο προσκήνιο

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι φοιτητές έχουν καταφέρει στο παρελθόν σημαντικές νίκες, και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς μπροστά στην αδιαφορία των αρμοδίων. Θυμίζει ότι η φοιτητική κάρτα μεταφορών επιβλήθηκε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

«Όπως επιβάλαμε παλαιότερα την έκδοση της φοιτητικής κάρτας μεταφορών, έτσι και τώρα, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε σύγχρονες δωρεάν σπουδές για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νέα κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης προχωρούν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 12:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, απαιτώντας:

  • Την άμεση επαναφορά της μειωμένης φοιτητικής κάρτας μεταφορών στα 15 ευρώ, με πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...