23.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης κατά τη δίκη των 8 φοιτητών την Παρασκευή 4 Οκτώβρη

Ημερομηνία:

Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ φοιτητών και κυβέρνησης, οκτώ φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Οι κατηγορίες εναντίον τους αφορούν τη συνδικαλιστική τους δράση και την υπεράσπιση των φοιτητικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων.

Οι φοιτητές, μεταξύ των οποίων και πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και δράσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε κυβερνητικές πολιτικές που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διώξεις αυτές ξεκίνησαν μετά από μήνυση της πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία κατηγόρησε τους φοιτητές για «ομάδες μειοψηφιών» και τους κατηγόρησε για «ομηρία» των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια «άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης» εναντίον των φοιτητών. Υποστηρίζουν ότι οι διώξεις αποτελούν προσπάθεια φίμωσης της φωνής των φοιτητών και αποθάρρυνσης της συμμετοχής τους σε συλλογικές δράσεις.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα. Καθηγητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και άλλοι φορείς έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους κατηγορούμενους φοιτητές και έχουν καταγγείλει την κυβερνητική παρέμβαση.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν όλους τους φοιτητές, καθηγητές και την κοινωνία των πολιτών να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αθώωσης των 8 φοιτητών. Προς αυτού θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στις 9 το πρωί, κατά τη διάρκεια της δίκης των 8 φοιτητών και φοιτητριών.

Πιο αναλυτικά σε κοινή ανακοίνωση Φοιτητικών Συλλόγων Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρονται τα εξής:

Δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πρώην Υπουργό Παιδείας (και νυν Υπουργό Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης) Κεραμέως, στις 4 Οκτώβρη ξεκινάει η δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης. 8 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες, εκ των οποίων και πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής, αλλά και εκλεγμένα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την συνδικαλιστική τους δράση και την υπεράσπιση των αυτονόητων φοιτητικών δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κυβέρνηση και την Υπουργό Κεραμέως σε συνεργασία με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές και διάφορους “καλοθελητές” συκοφάντες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Τον Οκτώβρη του 2021 η κοσμητεία του ΗΜΜΥ επιδίωξε την πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή του τμήματος και τότε Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ. Το «αδίκημα» που διαπράχτηκε ήταν η ανάρτηση μιας αφίσας του φοιτητικού συλλόγου που καλούσε τους φοιτητές σε ορισμένη δράση του Φοιτητικού Συλλόγου (φερόμενη ως «αφισορύπανση»). Οι ενέργειες αυτές συνάντησαν τις άμεσες, μαζικές διαμαρτυρίες των Φοιτητικών Συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου ΚΧ. Η συνέχεια ήταν μια άκρως συκοφαντική ανακοίνωση η οποία λασπολογούσε σε βάρος των Φοιτητικών Συλλόγων αποκαλώντας τους «ομάδες μειοψηφιών» και την κινητοποίησή τους και τη συνδικαλιστική παράσταση διαμαρτυρίας ως δήθεν «ομηρία». Οχτώ μήνες αργότερα, αιφνιδιαστικά, στάλθηκαν οι 8 κλητεύσεις στους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίες τους καλούσαν για υπόθεσή τους» στην αστυνομία Χανίων έπειτα από την πρωτοφανή κίνηση της τότε Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να υποβάλει μήνυση ζητώντας την ποινική δίωξη των φοιτητών, παρεμβαίνοντας χοντροκομμένα στις πανεπιστημιακές υποθέσεις με μόνο σκοπό τοι στήσιμο μιας αδιανόητης σκευωρίας σε βάρος του φοιτητικού κινήματος!

Από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι Πανελλαδικά, σωματεία και φορείς, αλλά και οι ακαδημαϊκοί καθηγητές τόσο στα Χανιά αλλά και όχι μόνο, έδειξαν την έμπρακτη στήριξη τους και καταδίκασαν την στημένη αυτή σκευωρία.

Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι κάθε κατηγορία να καταπέσει!

Η πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος των 8 φοιτητών και φοιτητριών, είναι πρωτοφανής μετά τη Χούντα, όπου φοιτητές και αγωνιστές διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα και συνδικαλιστική τους δράση. Η ποινικοποίηση και κατασυκοφάντηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν πρέπει να περάσει! Αρκεί να δει κανείς το μένος συγκεκριμένων διοικήσεων που αξιοποιούν τα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων, με στόχο την ποινικοποίηση των αγώνων και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Μια τέτοια κίνηση αναβαθμισμένου αυταρχισμού, έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με το αφήγημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας περί «ασύλου-ανομίας» και την προσπάθεια της να απονομιμοποιήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, γιατί με τους αγώνες τους καταφέρνουν να αποτελούν απειλή για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης. Αλλά και με την επίθεση της ΝΔ στο συνδικαλισμό και τη συλλογική δράση με τις αντεργατικές ρυθμίσεις και τους νόμους ποινικοποίησης των αγώνων εργαζόμενων, νεολαίας, κοινωνίας.

Όσο η κυβέρνηση περιέγραφε «μειοψηφίες» και «εγκληματίες» που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της προοπτικής τους, οι εικόνες των πολύ μαζικών φοιτητικών κινημάτων των τελευταίων χρόνων την διέψευσαν. Η πρωτοφανής επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και τρομοκρατίας σε βάρος αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης με εντολή Κεραμέως δεν κατάφερε να κάμψει τους αγωνιζόμενους φοιτητικούς συλλόγους όπως περίτρανα απέδειξε και το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης βρέθηκε σε αγωνιστική τροχιά επί 10 συνεχόμενες εβδομάδες, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια,  κάθε καθηγητή και καθηγήτρια, όλους τους εργαζόμενους του Πολυτεχνείου Κρήτης, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, αλλά και κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να σταθεί στο πλευρό των 8 φοιτητών και φοιτητριών. Να υψώσουμε ανάχωμα απέναντι στην όξυνση της καταστολής και η βιομηχανία διώξεων που εξαπολύεται από της πλευράς της κυβέρνησης με σκοπό την τρομοκράτηση της νεολαίας που αγωνίζεται!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!

Καλούμε όλους και όλες στη δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών την Παρασκευή 4/10 στις 9:00 , στα Δικαστήρια των Χανίων

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 8 ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...