13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Φράγμα Σεμπρωνιώτη: Με 30 χρόνια καθυστέρηση ….

Ημερομηνία:

Οι μελέτες για το σύστημα φραγμάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ταυρωνίτη (φράγμα Σεμπρωνιώτη) ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του 1990 από το τότε Υπουργείο Γεωργίας με πρωτοβουλία του Γ.Γ. αείμνηστου Νίκου Ψυλλάκη. Την αναγκαιότητα του για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νερό της περιοχής και της επαρχίας Κισάμου είχε τεκμηριώσει μεταξύ των άλλων και ο αείμνηστος γεωπόνος της τότε ΥΕΒ Γιάννης Κατσανεβάκης. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα και προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση και εκμετάλλευση της επιφανειακής απορροής σε ένα μεγάλο φράγμα αποθήκευσης και δύο μικρότερα φράγματα εκτροπής χωρητικότητας 45 εκατομμυρίων κυβικών νερού με δύο σήραγγες που θα συνέδεαν τους τρεις ταμιευτήρες.

Παρενέβησαν και επικράτησαν πολιτικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες και προκρίθηκε η κατασκευή του φράγματος ΄Βαλσαμιώτη’ έναντι του φράγματος ‘Σεμπρωνιώτη’ με τη γνωστή μέχρι σήμερα πορεία. Ο Ν. Ψυλλάκης αντικαταστάθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας  και οι μελέτες παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου και τις θυμούνταν κατά καιρούς οι δήμαρχοι της επαρχίας Κισάμου (Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Κισάμου) ζητώντας την επικαιροποίηση, εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εφαρμογή τους για να λυθεί το θέμα της άρδευσης της περιοχής και όχι μόνο.

Σήμερα, με 30 χρόνια καθυστέρηση, αυτοί που ήταν αντίθετοι στο έργο αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του για την ανάπτυξη της περιοχής. Τότε θα κατασκευαζόταν με χρηματοδότηση από την Ε.Ε και τις δημόσιες επενδύσεις, όπως το φράγμα του ‘Βαλσαμιώτη’, που ακόμα δεν λειτούργησε. Σήμερα, όπως τουλάχιστον εξαγγέλθηκε θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή το νερό της περιοχής βαίνει προς ‘ιδιωτικοποίηση’. Και το νερό είναι αγαθό, δεν είναι ΒΟΑΚ!

Κ. Σ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ

kchartz@otenet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...