21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Φρένο στις φοροελαφρύνσεις βάζει η τρόικα

Ημερομηνία:

Αν και η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον προϋπολογισμό του 2015 σε «χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση», φρούδες αποδεικνύονται οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα τις ΔΕΘ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατέληξαν σε «φρένο» για ακόμη έναν χρόνο.

Στη Βουλή παρουσιάζεται αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2015, ο οποίος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 0,2% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στα 316 δισ. ευρώ το 2015 στο 168% του ΑΕΠ και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ.ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Αν και τα στατιστικά εμφανίζονται αισιόδοξα, το κλίμα αισιοδοξία δεν μπορούν να συμμεριστούν και οι φορολογούμενοι έπειτα από την εντολή της τρόικας να παγώσουν οι ρυθμίσεις αποσυμφόρησης του φορολογικού βάρους που κουβαλάνε στις πλάτες τους.

Πιο συγκεκριμένα στο πλάνο της κυβέρνησης φέρονταν να ήταν  οι μειώσεις στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων από το 42% στο 40% (σ.σ. και των υπολοίπων της ίδιας κλίμακας από το 32% στο 30% και από το 22% στο 20%) αλλά και των επιχειρηματικών κερδών που σήμερα φτάνουν στο 26%, από το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον, η κυβερνητική πρόταση στους δανειστές προέβλεπε «κούρεμα» στο 2,3% του στόχου για το πλεόνασμα του 2015 από 3% ή 5,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα οι μόνες ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο οικονομικό σχέδιο για το 2015 να είναι η μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων διευκόλυνσης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία,μέσω πολλών δόσεων, ενώ προβλέπει και την αποκατάσταση των μισθών δικαστικών και ενστόλων με κονδύλια 541 εκατ.ευρώ και τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2014.

Στο μεταξύ, τα κόκκινα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα με την τρόικα οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...