14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Φρένο» στον Σολτς για τους εξοπλισμούς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, «γκάζι» για αγορές γερμανικών όπλων στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Η «Handelsblatt» και η «Καθημερινή» καταδεικνύουν τον βαθμό παράκρουσης της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Αθήνα θέλει να δώσει 4 δισ. στην Γερμανία για ένα αχρείαστο πρόγραμμα. Μέχρι και η «Καθημερινή» ομολογεί ότι «εκφράζεται προβληματισμός για τον ρόλο των αρμάτων μάχης στον σύγχρονο πόλεμο».

Ο υψηλός πληθωρισμός «ψαλιδίζει» το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.

Συγκεκριμένα η Handelsblatt – επικαλούμενη πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας και της πολιτικής – αναφέρει πως πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, πιθανότατα θα ακυρωθούν, ενώ άλλα θα περικοπούν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σόλτς ενώ είναι έτοιμος να παρακάμψει τα ευρωπαϊκά μαχητικά (Eurofighter και Rafael) για να αγοράζει αεροπλάνα και ελικόπτερα από τις ΗΠΑ, έρχεται στην Ελλάδα για να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την ελληνική πίτα εξοπλισμών ύψους 2 έως 4 δισ!

Παραμονές της επίσκεψης Σόλτς στην Ελλάδα η Handelsblatt αποκαλύπτει ότι στην Γερμανία προκαλεί τριγμούς η εξαγγελία του καγκελαρίου για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 100 δις καθώς η υλοποίηση του θα τινάξει στον αέρα τα δημοσιονομικά της χώρας. Συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πληροφορίες αλλά και από την γερμανική αμυντική βιομηχανία προαναγγέλει «πάγωμα» βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως:

  • Κορβέτες K130
  • Μαχητικά Eurofighter
  • Φρεγάτες
  • Αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Howitzers

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με Handelsblatt, η καγκελαρία θεωρεί «ώριμη» την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35 και ελικοπτέρων Chinook.

Όπως ανέφερε στην Handelsblatt γνώστης των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που γίνονται, «ο δρόμος για τα F-35 είναι χωρίς γυρισμό» καθώς το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι απαραίτητο στην Γερμανική Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την προστασία από πυρηνική απειλή. Επιπλέον, έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά του αεροσκάφους από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Ωστόσο, ο προγραμματισμένος αριθμός των 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35 τελεί υπό εξέταση.

Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος έγινε στη βάση της ισοτιμίας 1,1 του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, ισοτιμία η οποία εντωμεταξύ έχει ανατραπεί, καθώς το ισχυρό δολάριο κάνει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ πιο ακριβές.

Επίσης φαίνεται να μειώνεται δραστικά ο αριθμός των νέων οχημάτων μάχης Puma IFV (Infantry Fighting Vehicle), για το οποίο προϋπολογίστηκαν φέτος 304 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό το κονδύλι βαίνει μειούμενο βδομάδα την βδομάδα, είπε στην Handelsblatt πολιτικός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους της γερμανικής αμυντικής πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας. Επίσης στην έκθεσή του για το προσχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε και το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για εξοπλισμούς συνολική δαπάνη ξεπέρασε το δημοσιονομικό πλαίσιο των 100 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προσφέρει στην Καγκελαρία εξοπλιστικό πακέτο απο 2 έως 4 δισ.

Και ενώ εντός της Γερμανίας έχει ξεκινήσει ζωηρή συζήτηση για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας , η Ελληνική κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και σπαρακάμπτοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζεται να προσφέρει στην Καγκελαρία εξοπλιστικό πακέτο απο 2 έως 4 δισ.

Και το χειρότερο: Το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πακέτου αγορών (άρματα Leopard) κρίνεται αχρείαστο και αμφιβόλου επιχειρησιακής αξιοπιστίας από τα αρμόδια επιτελεία ! Μέχρι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διατυπώνουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για την επιχειρησιακή αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των αρμάτων LEO. Πιο ενδεικτικό το χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» που έρχεται να επιβεβαιώσει προγενέστερα δημοσιεύματα του iEidiseis αναφέροντας ότι: « Πηγές (ΥΕΘΑ) εκφράζουν προβληματισμό για τον ρόλο των αρμάτων μάχης στον σύγχρονο πόλεμο».

"google ad"

Πάρω όλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η κυβέρνηση προτίθεται, τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει σχέδιο για γραμμή παραγωγής των γερμανικής τεχνολογίας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ Lynx και συντήρησης των κυρίων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα!

Το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει εάν η «γραμμή παραγωγής» θα αναπτυχθεί σε κάποια εκ των υφιστάμενων βιομηχανικών μονάδων (ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΟ ή ΕΑΣ) ή στο “μηχανουργείο” που έχει στήσει πρώην νομικός σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου που τα τελευταία χρόνια εργάζεται για λογαριασμό γερμανικών συμφερόντων.

Η «Καθημερινή» υποστηρίζει ότι τους σχεδιασμούς της Αθήνας θα παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Νίκος Παναγιοτόπουλος για αναπλήρωση της εκφρασμένης ανάγκης του ΓΕΣ για ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) προκειμένου να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα Μ-1 13. Η εφημερίδα υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος μιας τέτοιας συμφωνίας αναβάθμισης των Leopard και προμήθειας των Lynx θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ των 3,1 και 3,4 δισ ευρώ δίχως να υπολογίζεται σε αυτά το κόστος πιθανού συμψηφισμού ή συμβιβασμού με τις δικαστικές διαφορές που έχει ήδη το ελληνικό Δημόσιο με την KMW Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει επίσης ότι από την ελληνική πλευρά ζητήθηκαν ευκολίες αποπληρωμής, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την «γεωπολιτική διάσταση» που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης η Καθημερινή θεωρεί «εξαιρετικάπιθανό» να ανακοινωθεί η πρόθεση της Γερμανίας να προμηθεύσει 100 ακόμα ΤΟΜΑ τύπου Marder την Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» δεν παραλείπει να αναφέρει και το ακανθώδες θέμα των αγωγών του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημιώσεις κατά KMW και Rheinmetall για καθυστερήσεις και μη τήρηση προδιαγραφών και για ενεργητικό δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων εγκληματικός δραστηριότητας με βάση τις καταδικαστικός αποφάσεις στη Γερμανία αλλά και αντιστρόφως προσφυγές των Γερμανών σε διαιτητικό δικαστήριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...