21.8 C
Chania
Wednesday, September 18, 2024

Φρέντη Μπελέρης: Ένα βήμα πριν την πρόωρη αποφυλάκιση – Η ευρωπαϊκή πίεση, οι χειρισμοί Γεραπετρίτη και οι εκλογές στη Χειμάρρα

Ημερομηνία:

Τα χαμόγελα περίσσευαν στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρέντη Μπελέρη στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν αυτός μεταβεί στο Στρασβούργο για την ορκωμοσία του ως ευρωβουλευτής.

Ο στόχος που είχε η ελληνική κυβέρνηση να διεθνοποιήσει την παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας από το καθεστώς Ράμα έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, καθώς όλοι συμφωνούν πως η απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού να δώσει εβδομαδιαία άδεια στον Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί έχει να κάνει με τις πιέσεις που υπέστη και από ευρωπαϊκής πλευράς.

Όμως εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέβαλε και η ελληνική πλευρά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την υπόθεση ανέλαβε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και όχι η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία την χειριζόταν μέχρι τώρα και η οποία από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει αρνητικά στην προοπτική ο Φρέντης Μπελέρης να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Γεραπετρίτης έκανε συντονισμένες κινήσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο αλβανικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις της αλβανικής πλευράς συνδέονται απολύτως με τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Έτσι μετά την υποχώρηση Ράμα με την εβδομαδιαία άδεια στον Μπελέρη ανοίγει τώρα η συζήτηση και για την πρόωρη αποφυλάκιση του. Με βάση την ποινή που του επιβλήθηκε ο Φρέντης Μπελέρης μπορεί να μείνει στη φυλακή το ανώτερο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Ο επισήμως πλέον Έλληνας ευρωβουλευτής έχει κάνει ήδη αίτηση αποφυλάκισης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις αλβανικές αρχές.

Ο κ. Μπελέρης έχει δύο πλεονεκτήματα πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται από Ελλάδα και Ευρώπη και αυτά έχουν να κάνουν με την καλή διαγωγή που έχει δείξει κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του.

Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι διέσωσε έναν συγκρατούμενο του όταν αυτός αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μετά το τέλος της άδειας του θα επιστρέψει το Σάββατο κανονικά πίσω στις αλβανικές φυλακές.

Αυτά τα δύο δεδομένα είναι πιθανό να δώσουν στον Ράμα την δικαιολογία που χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει πρόωρη αποφυλάκιση του Έλληνα ευρωβουλευτή. Όμως υπάρχει πάντα και το σενάριο να του δοθεί χάρη από τον Αλβανό πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεκάι σε μια προσπάθεια να αποκρουστούν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Ράμα χειραγωγεί την δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποφυλάκιση του Μπελέρη υπολογίζεται να συμβεί κοντά στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου και αυτό γιατί οι εκλογές για νέο δήμαρχο στην Χειμάρρα έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Αυγούστου.

Ο Ράμα δεν θα ήθελε ο Μπελέρης να είναι ελεύθερος όλο τον Ιούλιο προκειμένου να συμβάλει στην προεκλογική εκστρατεία του νέου Έλληνα υποψηφίου για την θέση του δήμαρχο της Χειμάρρας.

Γι’ αυτό και είναι πιθανό η αποφυλάκιση να συμβεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές δηλαδή στα τέλη Ιουλίου όπου δεν θα υπάρχει πια χρόνος ουσιαστικής παρέμβασης του Μπελέρη στην προεκλογική εκστρατεία.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η περιπέτεια του Φρέντη Μπελέρη οδηγείται προς αίσιο τέλος και δικαιώνεται η θέση όσων είχαν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως το «κλειδί» που θα άνοιγε την φυλακή για τον ευρωβουλευτή πλέον Μπελέρη.

Από την εξέλιξη αυτή φαίνεται να ακυρώνονται και οι αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απέδιδαν στην κίνηση Μητσοτάκη μόνο μικροκομματικά κίνητρα και εκτιμούσαν ότι μία εκλογή Μπελέρη δεν θα διεθνοποιήσει το θέμα αλλά θα το περιπλέξει περισσότερο, θα το κάνει ελληνοαλβανικό και δεν θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση του. Οι εξελίξεις πια διαψεύδουν αυτές τις εκτιμήσεις.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Euronews για δημογραφικό: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση

Άδεια χωριά, απογοητευμένοι νέοι εργαζόμενοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που...

ΝΔ: 11 βουλευτές κατά κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια – Zητούν αλλαγή πολιτικής

Ξέσπασε «αντάρτικο» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς 11 «γαλάζιοι» βουλευτές...

Καλώδιο: Πρώτο “ναι” της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στην...