19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Φυλακή ΚΡΗΤΗ 1 – Από το Ημερολόγιο της Επιτροπής Χανίων για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Ημερομηνία:

«΄Ολες οι τέχνες δημιουργούν τα αριστουργήματά τους, η τέχνη της ποινικής καταστολής δημιουργεί μόνο τέρατα»

Εδώ και 4 μέρες οι κρατούμενοι της φυλακής Κρήτη 1 απέχουν από το συσσίτιο της φυλακής διαμαρτυρόμενοι για τις εξαγγελθείσες αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη ισονομίας στην μεταχείρισή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας όπου έχει ξεχειλίσει η οργή των κρατουμένων για το απαράδεκτο καθεστώς κράτησης και τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές του σωφρονιστικού κώδικα .

Επίσης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προβαίνουν σε στάσεις εργασίας για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας   τους και την πρωτοφανή υποστελέχωση του προσωπικού κάνοντας λόγο για προχειρότητα εμπαιγμό και εγκατάλειψη. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί αυτή την στιγμή στις φυλακές όλης της χώρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκρηκτική.

Στις Ελληνικές φυλακές η εικόνα είναι τραγική ο συνωστισμός των κρατουμένων φθάνει στα όρια της ασφυξίας. Οι κρατούμενοι διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο κατάδικοι με υπόδικους, βαρυποινίτες με μικροπαραβάτες καθώς σε κελιά για 2 συνωστίζονται 4-5 άτομα με υποτυπώδη περίθαλψη και ανύπαρκτη ψυχολογική στήριξη. Τα διάφορα κυκλώματα μέσα και έξω από τις Ελληνικές φυλακές, οι ομάδες και συμμορίες που δρουν ανεξέλεγκτα σε αυτές καθιστούν την διαβίωση των κρατουμένων αφόρητη. Ο μεγάλος επίσης αριθμός θανάτων και αυτοκτονιών στις Ελληνικές φυλακές αποτελούν συνέπεια αυτής της κατάστασης και συνάμα ντροπή για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.

ΦΥΛΑΚΗ ΚΡΗΤΗ 1 Πέμπτη 26-6-2014

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στην   «σύγχρονη» φυλακή ΚΡΗΤΗ1 από τις 5 πτέρυγες της των 120 ατόμων η καθεμία , λειτουργούν δύο , στις οποίες κρατούνται 317 άτομα που στοιβάζονται ανά 5 σε κελιά των 3 ατόμων. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες 21 κρατούμενοι με πρωτοβουλία και ευθύνη του προσωπικού φύλαξης μεταφέρθηκαν σε μία από τις 3 άδειες πτέρυγες της εξ αιτίας του αδιαχώρητου και της υπερχείλισης του συστήματος αποχέτευσης της φυλακής.

Η δεινή θέση των κρατουμένων κάνει επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των όρων κράτησης τους και όχι για παρεμβάσεις που μειώνουν τα δικαιώματα τους και επιδεινώνουν τις συνθήκες κράτησης τους. Ο αγώνας τους μας αφορά και σχετίζεται με τους αγώνες όλης της κοινωνίας για αξιοπρέπεια με αλληλεγγύη.

Για την αντιγραφή Νίκος Τζάρας

Σημείωση έκκληση: Στο περίπτερο της ΕΠΟΧΗΣ στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ θα συγκεντρωθεί υλικό ( ΑΝΔΡΙΚΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ,ΣΟΡΤΣ,ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ,ΦΟΡΜΕΣ,ΚΑΛΤΣΕΣ για τους κρατούμενους της φυλακής ΚΡΉΤΗ 1) .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...