16.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Σε προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να μικρύνει την απόκλιση από την τιμή των ΗΠΑ, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκές βιομηχανίας.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν τις τελευταίες ημέρες σε υψηλό δύο και πλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανσης και της ταυτόχρονης έλλειψης ανέμων που περιορίζουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Η τιμή του φυσικό αερίου έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους FT, η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή, στο πλαίσιο των συζητήσεων για ένα κείμενο πολιτικής «καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Το συγκεκριμένο κείμενο θα περιγράφει τρόπους στήριξης της βαριάς βιομηχανίας που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της ΕΕ.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ένωσης είπαν στους FT ότι στα σχέδια της Κομισιόν συμπεριλαμβάνονται μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους traders να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, όταν καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται καύσιμα για τον επόμενο χειμώνα.

Αντιδράσεις

Αμεση ήταν η αντίδραση των ομίλων που έχουν κέρδος από τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο: Έντεκα ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Europex, της ένωσης ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, και της AFME, της ομάδας λόμπι των χρηματοπιστωτικών αγορών, έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα Τρίτη στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο, εάν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο».

Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου θα «πλήξει την εμπιστοσύνη» στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αναφοράς Title Transfer Facility, το κύριο κέντρο εμπορίας και διακανονισμού της τιμής του φυσικού αερίου, ανέφερε η επιστολή. Θα ωθήσει επίσης την παγκόσμια κοινότητα φυσικού αερίου να στραφεί προς άλλες τιμές που δεν θα έχουν πλαφόν, οι οποίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός της ΕΕ, υποστηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση από την ΕΕ έπεσε στο τραπέζι το 2022, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναφοράς.

Βασιζόμενος σε αυτή την εμπειρία, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε πέρυσι η Επιτροπή, στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, να έχει την εξουσία να εισάγει «δυναμικά ανώτατα όρια» σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ αποκλίνει από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας. «Μελετούμε λεπτομερώς τις συστάσεις του Ντράγκι για αυτό το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, ορισμένα κράτη μέλη είναι πιθανό να είναι «διστακτικά» απέναντι στην επιβολή πλαφόν. Η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στην προηγούμενη προσπάθεια επιβολής πλαφόν.

«Η έμφαση στην Ευρώπη θα πρέπει να δοθεί στην απόκτηση αρκετής ενέργειας για τη λειτουργία των βιομηχανιών τους και τη θέρμανση των σπιτιών τους», δήλωσε ο Άμουντ Βικ, ανώτερος σύμβουλος του Ομίλου Eurasia και πρώην υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας. «Ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου τιμών στην αγορά χονδρικής δεν πρόκειται να το λύσει όταν το υποκείμενο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενέργειας».

ΟΤ

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ