25.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Καλαθά

Ημερομηνία:

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου, γύρω στις 11 η ώρα, μία κάτοικος του Ακρωτηρίου με έκπληξη είδε θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, η οποία βγήκε από την θάλασσα στην αριστερή μεριά της παραλίας όπου επιχείρησε να κάνει φωλιά. Έπειτα από δυο δοκιμές, έσκαψε φωλιά και άφησε τα αυγά της. Η όλη διαδικασία διήρκεσε μέχρι της 2 η ώρα το βράδυ.

Η κάτοικος επέστρεψε το πρωί, έβαλε σήμανση γύρω από το σημείο που έκανε τα αυγά και ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) και μέλη της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι. Δυστυχώς ένας λουόμενος απομάκρυνε την προστατευτική περίφραξη και τη σήμανση, αλλά παιδιά που κάνουν μπάνιο κάθε μέρα στον Καλαθά την έφτιαξαν ξανά.

Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον που έδειξαν λουόμενοι του Καλαθά και κυρίως τα παιδιά για την παρουσία αυτού του εμβληματικού είδους και τις ερωτήσεις που έκαναν σχετικά με την προστασία της φωλιάς και των νεοσσών που αναμένεται να βγουν από αυτήν σε περίπου 50-60 ημέρες. Η Caretta Caretta είναι προστατευόμενο είδος. Είναι ένας πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών και κατάφερε να επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια, αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Αυτή η καταγραφή της φωλιάς στον Καλαθά μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και εάν δεν το βλέπουμε, θαλάσσιες χελώνες κάνουν τις φωλιές τους και σε πολυσύχναστες παραλίες του Ακρωτηρίου όπως τον Καλαθά (απομεινάρια φωλιάς είχαν εντοπιστεί ήδη πέρυσι το φθινόπωρο) – και το λιμανάκι του Σταυρού (πέρυσι είχαν βγει χελωνάκια από φωλιά στην κεντρική παραλία του Σταυρού).

Είναι σημαντικό να υπάρξει πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση τόσο των επισκεπτών όσο και των επιχειρηματιών της περιοχής. Οι παραλίες είναι για όλους! Για χελώνες, για λουόμενους και για κάθε νόμιμο επιχειρηματία. Μπορούμε να συνυπάρξουμε. Με θέληση και σωστή ενημέρωση η παρουσία θαλάσσιων χελωνών σε μία παραλία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και να επιδράσει θετικά και κερδοφόρα στις τοπικές επιχειρήσεις.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κρήτης, στα Χανιά – Μια γιορτή με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο...

Φοιτητική στέγη: Ακριβά ενοίκια, μικρή διαθεσιμότητα

Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα...

Πολάκης: Για μένα δεν έχει κανένα νόημα μια κουβέντα περί Κεντροαριστεράς γενικώς

Με αιχμές για την «ενιαία Κεντροαριστερά», την ηγεσία του...

Επετειακή εκδήλωση στο μνημείο της Καλής Συκιάς

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η ΤΚ Καλής Συκιάς ,...