19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Φωτιά στην Πεντέλη: Πλησιάζει προς Παλαιά Πεντέλη – Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη για να σωθούν τα σπίτια

Ημερομηνία:

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Εντολή εκκένωσης για Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δαμάσι, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων.

Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς που μίλησε ΣΚΑΪ, η φωτιά έχει πλέον μπει στο Ντράφι και καίγονται σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Σε ενημέρωση σχετικά με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει ανά την Ελλάδα, προχώρησε η πυροσβεστική υπηρεσία με σηματικότερη αυτή της Πεντέλης.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Αυτή την στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, «παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων».

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 4 μηνύματα από το 112 ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα.

Συγκεκριμένα στις 18.20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επιπρόσθετα οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μία δύσκολη μέρα, καθώς όπως είπε, «βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση των πυρκαγιών», ενώ προσέθεσε ότι αρκετές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και κυρίως στην ‘Αρτα, στη Μάνη, στην Ελάτεια Φθιώτιδας, στη Λακωνία και στην Ηλεία έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων

Την προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων διέταξε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανείς από την φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό θα μεταφερθούν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Την επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της πυροσβεστικής ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως και τη θέση Άγιος Πέτρος, αλλά και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Επίσης:

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

Έτοιμος ο στρατός να συνδράμει με 150 κομάντος – Επεμβαίνει και η ΕΛΑΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχειρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων».

Πρόκειται για περίπου 150 κομάντος από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές.

Οι στρατιωτικοί είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης. Πρόκειται για περίπου 150 εκπαιδευμένους στρατιωτικούς από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών.

Ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, εφ’ όσον απαιτηθεί.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι προβλέψεις του meteo για τους ανέμους

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπασουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
  • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...