20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μάχη για να ανακοπεί η πύρινη κόλαση

Ημερομηνία:

Μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη και την ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Περιοχές εκκενώνονται, κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

Εκκενώθηκαν η περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες, ενώ με νέα επείγουσα ειδοποίηση 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Ολυμπιακό χωριό.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ.

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια στη Βαρυμπόμπη, αλλά και στις Αδάμες, με τους αστυνομικούς, πόρτα-πόρτα να ελέγχουν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή εκκένωσης των περιοχών με μηνύματα στο 112. Οι πολίτες κλήθηκαν αρχικά να φύγουν προς Θρακομακεδόνες και στη συνέχεια με νέα μηνύματα κλήθηκαν να φύγουν προς Αχαρνές.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχείρησαν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχαν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Οι πυροσβέστες αναγκάζονται μετά της 21:02 να επιχειρήσουν χωρίς την συνδρομή εναερίων μέσων.

"google ad"

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.

Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, άλογα που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους, εμφανίστηκαν στην πλατεία. Oι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι δημοτικές αρχές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι με ασφάλεια.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Η κατάσταση μένει ως έχει, δύσκολη. Είμαστε μαζί με τον περιφερειάρχη, καίγονται και κάποια κτήματα, καίγονται και σπίτια, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μας είπαν για κάποιους εγκλωβισμούς, είχαν εγκλωβιστεί αστυνομικοί και πυροσβέστες, έγινε απεγκλωβισμός, δεν υπάρχει κανένα θέμα προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους:

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...