17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Φωτοβολταϊκά: ισοτιμία δικτύου στην Ελλάδα το 2026 – Ο κανιβαλισμός των εσόδων

Ημερομηνία:

Θετικά μηνύματα για τη μεγαλύτερη διείσδυση και την ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας στέλνει η έκθεση των ενεργειακών συμβούλων της Pöyry που προβλέπει ότι αιολικά και φωτοβολταϊκά βρίσκονται πολύ κοντά στην ισοτιμία δικτύου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Κοντολογίς, η έκθεση υποστηρίζει ότι την επόμενη δεκαετία οι τιμές χονδρικής των ΑΠΕ θα μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις εκείνες των ορυκτών καυσίμων.

Εγγύτερα στον στόχο του grid parity βρίσκεται ηΙσπανία με ορίζοντα το 2021. Ακολουθούν η Πορτογαλία ένα χρόνο μετά και η Ιταλία το 2025.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πρόβλεψη της Pöyry κάνει λόγο για ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις από το 2026-27, ενώ η Βουλγαρία θα φτάσει εκεί το 2024-25, η Κροατία το 2024-25 και η Ρουμανία το 2025-26.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία μπορεί να πετύχει ισοτιμία δικτύου για τις ΑΠΕ από το  2018 ακόμα, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

—Οι τάσεις στα φωτοβολταϊκά

Τι θα σημάνει όμως το grid parity στα φωτοβολταϊκά; Η έκθεση τονίζει ότι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, τα φωτοβολταϊκά θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται ευθέως τις συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και το αέριο, οδηγώντας σε ακόμα εντονότερη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Η Pöyry εκτιμά ότι στην Ευρώπη υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης 220 φωτοβολταϊκών Γιγαβάτ επιπλέον σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφότου επιτευχθεί η ισοτιμία δικτύου, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας.

—Οι παγίδες

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την επίτευξη της ισοτιμίας δικτύου: ένας από αυτούς είναι η διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, τα οποία μπορεί να διαμορφωθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα προς όφελος των βρώμικων καυσίμων και εις βάρος των ΑΠΕ.

Μπορεί επίσης να ενσκήψει ο κίνδυνος του «κανιβαλισμού» των εσόδων: η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ πιέζει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα αναβάλλοντας την επίτευξη ισοτιμίας δικτύου με τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Το πιο ακραίο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι «η χονδρεμπορική τιμή μηδενίζεται κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής μέσα στην ημέρα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι το σύστημα δεν χρειάζεται άλλα φωτοβολταϊκά».

Τη λύση σε αυτό το γόρδιο δεσμό μπορεί να δώσει η ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τα οποία θα απορροφήσουν το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας, καταργώντας τη διαλείπουσα φύση της παραγωγής, αλλά και η μείωση στα κόστη κατασκευής μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας.

econews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...