19.3 C
Chania
Κυριακή, 17 Μαΐου, 2026

Φωτοβολταϊκά ψύχονται μόνα, αποδίδουν καλύτερα, ζουν περισσότερο

Ημερομηνία:

Μια νέα επικάλυψη που επιτρέπει στις φωτοβολταϊκές κυψέλες να ψύχονται μόνες τους χωρίς να απαιτείται η χρήση ειδικών ψυκτικών ουσιών ή συστημάτων εξαερισμού, τα οποία συχνά είναι υδροβόρα και ενεργοβόρα, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η επίστρωση δεν αυξάνει μόνο την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών, αλλά παρατείνει και το χρόνο ζωής τους.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα φωτοβολταϊκά πάνελ φτάνουν και ξεπερνούν τους 54 βαθμούς Κελσίου με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας και τα πάνελ να διασπώνται ταχύτερα και άρα να διαρκούν λιγότερο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δημιούργησαν αυτή την τεχνολογία παθητικής ψύξης που λύνει τα παραπάνω προβλήματα και δημοσίευσαν τα ευρήματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Opticaτης αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society).

Προσθέτοντας ένα ειδικά επεξεργασμένο στρώμα πυριτικού γυαλιού στην επιφάνεια των συμβατικών φωτοβολταϊκών κυψελών, οι επιστήμονες κατάφεραν να ψύξουν τα φωτοβολταϊκά απομακρύνοντας την ανεπιθύμητη θερμική ακτινοβολία.

Η επίστρωση αποτελείται από μικροσκοπικές πυραμιδοειδείς και κωνικές δομές πάνω σε ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα γυαλιού πυριτίου. Το ειδικά διαμορφωμένο γυαλί “ανακατευθύνει” το πλεόνασμα θερμότητας της υπέρυθρης ακτινοβολίας μακρυά από τις κυψέλες.

“Το πυρίτιο είναι διάφανο στο ορατό φως, αλλά είναι δυνατό να ρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάμπτει και διαθλά φως από πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Σανχούι Φαν, καθηγητής ηλεκτρονικής μηχανικής στο Στάνφορντ.

“Ένα προσεκτικά σχεδιασμένο στρώμα πυριτίου δεν θα υποβάθμιζε την απόδοση της ηλιακής κυψέλης αλλά θα βελτίωνε την ακτινοβολία σε προκαθορισμένα θερμικά μήκη κύματος, ώστε η θερμότητα να απομακρύνεται αποτελεσματικότερα από την κυψέλη”, προσθέτει.

Οι ερευνητές δοκίμασαν πυραμιδοειδής και κωνικές δομές πυριτίου σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και τις συνέκριναν με ένα επίπεδο στρώμα πυριτίου.

Κατάφεραν να βελτιστοποιήσουν τα σχήματα και να εντοπίσουν εκείνα με τη βέλτιστη απόδοση.

Πλέον διενεργούν δοκιμές εκτός εργαστηρίου ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία.

econews

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύλληψη 19χρονου στα Χανιά για ναρκωτικά: Βρέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη και 1.745 ευρώ

Σύλληψη 19χρονου στα Χανιά για ναρκωτικά. Βρέθηκαν 18,5 γραμμάρια κοκαΐνης, κάνναβη, τρίφτες και 1.745 ευρώ. Η προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

Στ. Αρναουτάκης: Η αυτοθυσία του Κρητικού λαού εκπέμπει διαχρονικά μήνυμα καταπολέμησης του ολοκληρωτισμού

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης απευθύνει μήνυμα για την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τιμώντας την αυτοθυσία του Κρητικού λαού κατά τον Μάιο του 1941.

Σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων στα Χανιά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2026

Μείωση 61,90% στα τροχαία ατυχήματα στα Χανιά το πρώτο τετράμηνο 2026. Κανένα θανατηφόρο, λιγότερες παραβάσεις οδήγησης υπό επήρεια και εντατικοί έλεγχοι από το Τμήμα Τροχαίας.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η Μάχη της Κρήτης είναι διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης»

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης για την 85η επέτειο. «Διαχρονικό σύμβολο αντίστασης», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου.