13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Φωτορεπορτάζ: Οι νέοι της Σούδας έβαλαν την πιο μεγάλη φωτιά στα Χανιά για το κάψιμο του Ιούδα

Ημερομηνία:

Εδώ και δεκαετίες οι νέοι της κάτω Σούδας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου ετοιμάζουν τεράστιες κατασκευές για να κάψουν τον Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο.

Δουλεύουν βδομάδες, μαζεύουν τα υλικά και επιστρατεύουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό θέαμα. Όταν ο παπάς λέει το “Χρηστός Ανέστη” όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια.

Φέτος, έστησαν ένα στύλο της ΔΕΗ και εκεί πάνω κάηκε ο Ιούδας. Ο παπάς έδωσε το σύνθημα και το σκιάχτρο κατέβηκε με ειδικό μηχανισμό από το καμπαναριό της εκκλησίας για να πάρει τη θέση του στην πυρά.

“Παλιότερα κάναμε ακόμα πιο μεγάλους”, μας είπε με περηφάνια ένας άνθρωπος λίγο πριν την Ανάσταση.

“Όταν η γενιά μου ήταν παιδιά μπροκώναμε δύο στύλους της ΔΕΗ μαζί! Το θέαμα ήταν πραγματικό μοναδικό”, είπε μπροστά στα όλο θαυμασμό μάτια του παιδιού του.

"google ad"

Πριν το κάψιμο του Ιούδα αφέθηκαν στον αέρα πολλές δεκάδες φαναράκια που στόλισαν τον βραδινό ουρανό.

“Αυτό είναι καινούργιο έθιμο, αλλά είναι όμορφο”, μας είπε ένας άλλος.

Για να στηθεί ο στύλος χρειάστηκε η βοήθεια γερανού ενώ γύρω του συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες ξύλων, που, όπως μας ενημέρωσαν, χρειάστηκαν βδομάδες για να συγκεντρωθούν.

Μετά, όταν μπήκε η φωτιά, για πολλά λεπτά ο ουρανός έλαμψε από όμορφα βεγγαλικά που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου και προκάλεσαν επιφωνήματα θαυμασμού.

Μας είπαν ότι όλα τα κάνουν μόνοι.

Και τα βεγγαλικά τα αγοράζουν με τα χρήματα που συγκεντρώνουν από λαχειοφόρο αγορά.

Κάθε χρόνο οι νέοι στην Κάτω Σούδα μαζεύονται, οργανώνονται μόνοι τους και φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο θέαμα.

Μετά το τέλος, κι όταν ο πολύς κόσμος έχει αποχωρήσει, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι νέοι δε φεύγουν. Κάθονται γύρω από την πυρά, ψήνουν κρέατα, τρώνε και οι μεγαλύτεροι πίνουν, σα πολεμιστές που νίκησαν τον πόλεμο, γιορτάζουν την επιτυχία τους με μεγάλα χαμόγελα και ανανεώνουν το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο με την υπόσχεση ότι θα βγουν πάλι θριαμβευτές.

Είναι μια όμορφη παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια εκεί στη Σούδα. Ενώνει τους νέους και φέρνει κοντά τις διαφορετικές γενιές. Γιατί όλοι έχουν μια ιστορία να μοιραστούν, για τον Ιούδα που ετοίμαζαν όταν ήταν νέοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...