17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Φύτεψαν ένα δέντρο στη μνήμη της Σούζαν Ίτον | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι συμμετέχοντες στο μεγάλο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο, Workshop Molecular and Developmental Biology of Drosophila, συγκεντρώθηκαν για να φυτέψουν δέντρο στη μνήμη της δολοφονημένης Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ίτον.

Τη μνήμη της Σούζαν Ίτον η οποία δολοφονήθηκε και βιάστηκε στα Χανιά τον Ιούλιο του 2019, τίμησαν οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώθηκε στα Χανιά.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζορμπάς, στη σύντομη ομιλία του του, «πάντα ο άνθρωπος βασανίζεται από ένα ερώτημα: ποιος είναι. Και όπως έλεγε ο Έριχ Φρόμ ο άνθρωπος δεν εξαντλείται στο «ἔχειν», αλλά πρέπει να επεκτείνεται στο «εἶναι». Πρόκειται για κλασσικό ερώτημα που έθεσε και σε βιβλίο του με τίτλο: «Νά ἔχεις ἤ νά εἶσαι;», δηλαδή αν ο άνθρωπος είναι μόνον αυτό που έχει, όταν χαθεί αυτό πού έχει, τότε ποιός θα είναι; Σήμερα λοιπόν όλοι μαζί φυτεύουμε στη Μνήμη της ένα δένδρο, αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε στον «ὅλο» άνθρωπο και στην ενότητα του ανθρώπου με τον Θεό, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον, γιατί ο άνθρωπος είναι ο «κόσμος ὁ δεύτερος, ἐν μικρῷ ὁ μέγας».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση καταδικάστηκε ένας 28χρονος Χανιώτης στον οποίο πρωτόδικα επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά, καθώς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατά πλειοψηφία ένοχος για την κατηγορία του βιασμού.

Η δολοφονία

O καθ’ ομολογίαν δράστης, αγρότης και πατέρας δύο παιδιών που διέμενε στην περιοχή του Μάλεμε, με καθαρά σεξουαλικό κίνητρο, συνάντησε την 60χρονη η οποία έκανε πεζοπορία κοντά στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι, το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου του 2019.

Αφού την έριξε αναίσθητη, χτυπώντας την δύο φορές με το αυτοκίνητο, την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ και τη μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε όπου και τη βίασε, όσο ήταν αναίσθητη.

Στη συνέχεια, την πέταξε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, τοποθέτησε στην είσοδο του φρεατίου μία παλέτα και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, υπήρχαν σημάδια βίαιης πράξης και σεξουαλικής επίθεσης, ενώ κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός της άτυχης 60χρονης βρέθηκαν ίχνη από ρόδα αυτοκινήτου. Το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου καθώς και κακώσεις στα χέρια.

Σημειώνεται ότι η Σούζαν Ίτον συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (το οποίο είχε ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου), όμως από ένα σημείο και μετά δεν είχε δώσει σημάδια ζωής. Η 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή της μέσα σε σπηλιά στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων.

Πρόκειται για καταφύγιο που είχε φτιαχτεί την περίοδο της Κατοχής ως αποθήκη πυρομαχικών και πολυβολείο από ντόπιους κατοίκους με καταναγκαστική εργασία, στην οποία τους υποχρέωσαν οι Γερμανοί κατακτητές.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ