21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φώφη Γεννηματά: Μια ζωή γενναία – Όταν μιλούσε ανοιχτά για τη μάχη με τον καρκίνο

Ημερομηνία:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, η Φώφη Γεννηματά, μετά από μια ακόμη μάχη με τον καρκίνο με δύναμη, ήθος και αξιοπρέπεια, όπως στάθηκε σε όλη της την πολιτική διαδρομή. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία το βράδυ της Κυριακής, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε ο θάνατός της.

Η κ. Γεννηματά εισήχθη στον Ευαγγελισμό πριν δύο εβδομάδες μετά την κρίση ειλεού, ασθένεια του λεπτού εντέρου η οποία προβλημάτισε ιδιαίτερα τους γιατρούς.

Ήρθε πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο το 2008, όταν διαγνώστηκε με όγκο στο μαστό σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η ίδια, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που βίωναν αντίστοιχες καταστάσεις είχε αναφερθεί πολλές φορές στην μάχη της με τον καρκίνο, ενώ ουδέποτε άφησε την ασθένεια να τη καταβάλλει. Όπως ανέφερε η ίδια για το όταν νόσησε πρώτη φορά, “διαγνώστηκε Σάββατο, χειρουργήθηκε Δευτέρα” και μια εβδομάδα αργότερα ήταν και πάλι ενεργή.

Από τη δεκαετία του ’80 όταν και έχασε και τους δυο γονείς της, η ίδια δε σταμάτησε να εκφράζεται με δυναμισμό και να αναφέρει ότι “έχω μάθει να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να μην φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να δίνω ταυτόχρονα μάχες”.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται”

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό”

“Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα»”, είχε αναφέρει η Φώφη Γεννηματά μιλώντας την εκπομπή “Μεσάνυχτα”.

Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή

Η Φώφη Γεννηματά είχε μπει στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες το βαρύ όνομα του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’80. Έφυγε τον Απρίλιο του 1995, επτά μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του.

“Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων”

“Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ‘καρκίνος’. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια”

Για τη μάχη της μητέρας της, έλεγε αναλυτικά:

“Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν”.

Αυτό που με δίδαξε (η ασθένεια) είναι ότι η ζωή είναι ωραία

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό Hello η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει “Δεν έχασα ποτέ το θάρρος και την αισιοδοξία μου. Δεν το έβαλα κάτω ούτε στιγμή. Πάλεψα σκληρά και σήμερα είμαι εδώ και συνεχίζω να παλεύω για αυτά που αξίζουν στη ζωή. Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μην χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο. Ζω σε ρυθμούς τρέλας στην καθημερινότητα μου αλλά είναι επιλογή μου”.

"google ad"

Η μητρότητα μετά από 10 χρόνια

Όπως εξομολογήθηκε άλλωστε η Φώφη Γεννηματά, στα 22 της χρόνια έμαθε από τους γιατρούς ότι έχει πολύ λίγες πιθανότητες να αποκτήσει παιδιά. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και μετά από 10 χρόνια προσπάθειας κατάφερε να γίνει μητέρα. Δεν το έβαλε κάτω, γιατί έτσι είχε μάθει να ζει. Μαχόμενη.

Όπως είπε:

“Ήμουν μόλις 22 ετών όταν μου το είπαν. Δεν έγινε εύκολα. Προσπαθούσα δέκα χρόνια να μείνω έγκυος. Με πολλές αποτυχίες και αναποδιές. Αλλά πάντα στη ζωή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Σήμερα έχω τρία παιδιά και χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς, οι γονείς μου δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν. Έφυγαν και με αυτόν τον καημό. Όλη αυτή τη δεκαετία που αγωνιζόμουν, ταυτόχρονα τρέχαμε με τη μητέρα μου στα νοσοκομεία. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος ένιωσα ότι ξαναζώ από την αρχή”.

Η μητέρα μου είναι μέσα μου”

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει άλλωστε και στο Ladylike για τη μητέρα της, Κάκια, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

«Η μητέρα μου η Κάκια. Μία γυναίκα που δεν πέρναγε ποτέ απαρατήρητη. Είχε άποψη και την υπερασπιζόταν, είχε συναίσθημα , έμπαινε μπροστά σε όλα, πρώτη έσερνε το χορό, ήταν ένας χείμαρρος.

Μας έμαθε να διεκδικούμε στη δουλειά, στις σχέσεις, στις φιλίες, στον έρωτα. Μας έμαθε να χαιρόμαστε κάθε λεπτό της ζωής , να αγαπάμε, να έχουμε ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους, να είμαστε απλές, προσιτές. Ήταν το στήριγμα για μένα και την αδερφή μου, ήταν το στήριγμα για το σπίτι μας. Μας έμαθε ότι στη ζωή δεν φτάνει μόνο να ονειρεύεσαι , τα όνειρα πρέπει να αγωνιστείς να τα κάνεις πράξη .
Μας έμαθε να έχουμε μια διαφορετική σχέση με την πολιτική, μέσα από τη δράση της στην Ένωση Γυναικών Ελλάδος , εδώ ταυτιζόταν η άποψή της με τον πατέρα μου.

Ο πατέρας μου ήταν υπουργός και εκείνη διατηρούσε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι. Δεν διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει τη ζωή της.
Η μητέρα μου είναι μέσα μου. Είναι η γυναίκα που με εμπνέει και με καθοδηγεί. Μου μιλά και με συμβουλεύει. Έφυγε νωρίς από τη ζωή, αλλά δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μου».

Η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου

“Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...