25.8 C
Chania
Sunday, June 30, 2024

Χάθηκαν μέχρι κι οι φωτογραφίες των εγκαινίων του Μνημειακού Συγροτήματος της Μάχης της Κρήτης με Μητσοτάκη και Κολ

Ημερομηνία:

«Σοκ και δέος» ένοιωσα στη διάρκεια της προχθεσινής (18/05/2021) επίσκεψής μου στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Ο λόγος της επίσκεψης να ξεναγηθούμε στο χώρο όπου εκτίθενται ντοκουμέντα που κανονικά θα έπρεπε να ευρίσκοντο εδώ και χρόνια στο Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης στο Γαλατά.

Ευτυχώς που η επίσκεψη έγινε με τον Ναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη κι έτσι τα όσα συνέβησαν επιβεβαιώνονται έγκυρα κα άμεσα.

Βρεθήκαμε λοιπόν στο χώρο (ένα δωμάτιο) όπου στο κέντρο του εντός προθήκης εκτίθεται (ακόμα) η περιβόητη μακέτα (παρουσιάστηκε σε κάθε επέτειο της Μάχης επί 20 χρόνια, περίπου όσο ζούσαν οι βετεράνοι) από τον Κωνσταντίνο Μανιουδάκη.

Στους περιβάλλοντες τοίχους του δωματίου της μακέτας είναι αναρτημένες διάφορες φωτογραφίες.

Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι έλειπαν οι φωτογραφίες των εγκαινίων του Μνημειακού Συγκροτήματος.

Τα εγκαίνια έγιναν στην διάρκεια των εορτασμών της επετείου των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παρουσία του Γερμανού καγκελάριου εκείνη την χρονολογία Κολ. Τότε κατέθεσε στεφάνι ο Γερμανός καγκελάριος εκδηλώνοντας έτσι μια συγγνώμη και μια αναγνώριση του μεγαλείου της αντίστασης του λαού της Κρήτης.

Αυτές λοιπόν οι φωτογραφίες ντοκουμέντα δεν υπάρχουν…

Αυτή είναι η μορφή που θα ειχε το μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης στο Γαλατά εφόσον ολοκληρωνόταν. Τώρα, μείναμε με τη… μακέτα. Στους τοίχους βλέπουμε και φωτογραφίες εκτός αυτών των εγκαινίων και από τη Μάχη της Κρήτης

Οι φωτό (από φωτοτυπία προσπέκτους της εποχής) με τους Κ. Μητστοάκη και Χ. Κολ στη διάρκεια των εγκαινίων πριν 30 ακριβώς χρόνια

“Τις κτυπούσε ο ήλιος”… και τώρα δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτες”

Ρωτήσαμε τους υπευθύνους του Ναυτικού Μουσείου που μας απάντησαν ότι «τις κτυπούσε ο ήλιος και ξεθώριασαν». Ετσι, αποφάσισαν να τις κατεβάσουν. Μετά τις έχασαν και τώρα δεν μπορούν να βρουν αντίγραφα!

Όταν τους αντέτεινα ότι είναι εύκολο να βρεθούν και από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που θα έχουν τα παιδιά του, μας αποστόμωσαν βεβαιώνοντας μας ότι και αν βρεθούν τώρα δεν υπάρχει χώρος για την ανάρτησή τους!!!

Μείναμε ΑΝΑΥΔΟΙ από την θρασύτατη, παιδαριώδη αιτιολογία για την αφαίρεση ενός τόσο σημαντικού ντοκουμέντου από την έκθεση υποτίθεται του Μνημειακού Συγκροτήματος της Μάχης.

Σε ερώτηση τέλος για την τύχη του Μνημειακού Συγκροτήματος μας είπαν «να απευθυνθείτε στον Δήμαρχο, στην Περιφέρεια και στον Αντιπεριφερειάρχη».

Ύστερα από όλα αυτά εγκαταλείψαμε το κατά τα άλλα πολύ σημαντικό Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με συναισθήματα απογοήτευσης και εθνικής ταπείνωσης.

ΥΓ 1: Σ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας ασχολούντο με ένα νέο απόκτημα μοντέλου σκάφους του Λιμενικού και με τα κουτιά μπισκότων της Αυστραλίας που απεικονίζουν την Μάχη της Κρήτης

Νίκος Αγγελάκης

ΥΓ2: Περί του Ναυτικού Μουσείου θα επανέλθομε

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου...

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης...

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά...