13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Χάνεται το στρατόπεδο “Μαρκοπούλου”;

Ημερομηνία:

Του Παρασκευά Περράκη

» Νέα Διαφωνία Δήμου Χανίων – Ταμείου Εθνικής Άμυνας

» Ανάγκη νέας πολιτικής παρέμβασης για να διασωθεί η συμφωνία του 2019

Στο απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται η παραχώρηση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”, μετά τη νέα διαφωνία που έχει προκύψει εδώ και μήνες ανάμεσα στον Δήμο Χανίων και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση πρέπει να αρχίσει ξανά από το μηδέν, καθώς από τις επαφές του Ταμείου με τον δήμαρχο κ. Σημανδηράκη από πέρυσι το καλοκαίρι, προέκυψαν νέα, εξαιρετικά σοβαρά εμπόδια.

Κι ενώ η μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση που έβγαινε προς τα έξω ήταν πως βασική εκκρεμότητα αποτελεί η μετεγκατάσταση στο στρατόπεδο “Ραπτοπούλου” ως προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί το “Μαρκοπούλου” επιχειρησιακά «μη αναγκαίο στρατόπεδο» για να μπορεί να παραχωρηθεί, μεγαλύτερη και πολύ πιο σοβαρή εμπλοκή έχει παρουσιαστεί εδώ και έναν χρόνο.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, στις 4 Ιουνίου του 2021, σε συνάντηση μεταξύ του ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανή με τον δήμαρχο Χανίων κ. Σημανδηράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, προέκυψε σοβαρή διαφωνία για τα κτήρια τα οποία θα διατηρήσει στην κατοχή του το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Σημανδηράκης, αποδέχθηκε τη διατήρηση μόνο δύο κτηρίων, του σημερινού Διοικητηρίου, από τη μελλοντική διαμόρφωση των οποίων θα προκύψουν οκτώ διαμερίσματα ΣΟΑ (Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών).
Για τον Στρατό, αυτή η προσφορά κρίνεται «εξαιρετικά ανεπαρκής», καθώς με την επικείμενη αύξηση του αριθμού των στελεχών, που θα υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, οι ανάγκες που θα προκύψουν σε Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών και Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών, εκτιμούνται σε περισσότερα από 100 κατοικίες!

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ;

Για την εμπλοκή αυτή, ο Δήμος Χανίων είναι ενήμερος με επίσημο σχετικό έγγραφο από τις 6 Ιουλίου του 2022, στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι με τα νέα δεδομένα, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί πως «η δρομολογούμενη αξιοποίηση του Στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” είναι άκρως ετεροβαρής, σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, γενικότερα, καθώς και νομικά αδιέξοδη».

Ξεκαθαρίζεται δε προς τον Δήμο Χανίων ότι «το υπόψη ακίνητο δεν είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση την παρούσα χρονική περίοδο, καθόσον δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ταμείο υπογραμμίζει πως οποιοδήποτε αίτημα για το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο δεν έχει δοθεί προς αξιοποίηση, «δεν θα αντιμετωπίζεται θετικά, εφόσον δεν θα έχουν προκύψει νέα δεδομένα για αυτό».

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ  Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ

"google ad"

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2019, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του τότε δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, για την αξιοποίηση του εν λόγω Στρατοπέδου.
Ο Δήμος Χανίων, με την υπ’ αριθμ. 520/18-7-2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενέκρινε τα παρακάτω:

• Τον καθορισμό των χρήσεων γης (Γενική Κατηγορία Χρήσεων, Ειδικές Κατηγορίες Χρήσεων), καθώς και του συντελεστή δόμησης και του ποσοστού κάλυψης, που ενσωματώθηκαν στη πρόταση του Δήμου (master plan), για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου και αφορούν στην έκταση του ακινήτου του θέματος.

• Την υποβολή του master plan και της ανάλογης οικονομοτεχνικής μελέτης, στην Υπηρεσία σας, με σκοπό την εκμίσθωση του ακινήτου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΥΠΑΑΠΕΔ).

Όπως αναφέρει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας σήμερα, ο Δήμος επιδιώκει τη μακροχρόνια εκμίσθωση (για 99 έτη) του ακινήτου ως έχει, δηλαδή άνευ χρήσεως γης, συνεπώς με αντικειμενική αξία 33 €/τ.μ., όταν η εμπορική αξία της γης, στα όμορα ακίνητα είναι περίπου 750 €/τ.μ., με ετήσιο μίσθωμα που αντιστοιχεί σε αξία χορτολιβαδικής έκτασης (5% επί της αντικειμενικής, ήτοι 89.000 € περίπου ετησίως), ενώ ζητά να μη ληφθεί υπόψη, η αξία των επικείμενων κτηρίων, τα περισσότερα των οποίων είναι αξιοποιήσιμα και θα αύξαναν το έξαιρετικά χαμηλό μίσθωμα, κατά 50% περίπου.

Σύμφωνα με το master plan που επικαλείται το Ταμείο, ο Δήμος προτίθεται να ανεγείρει διάφορες εγκαταστάσεις, συνολικής δομημένης επιφάνειας, τουλάχιστον 5.700 τ.μ., γεγονός που προϋποθέτει την πολεοδόμηση του ακινήτου, μετά την υλοποίηση της οποίας, η πραγματική αξία της γης θα ανέλθει σε αυτή των ομόρων εκτάσεων, χωρίς όμως να προτίθεται να αναπροσαρμόσει ανάλογα το μίσθωμα, ενώ παράλληλα, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ενώ θα έχει προβεί σε απλή εκμίσθωση ακινήτου άνευ χρήσεων γης, με την πολεοδόμηση από τον Δήμο, θα προκύψουν τμήματα στα οποία θα έχουν αποδοθεί χρήσεις μη συμβατικές με ιδιωτική περιουσία.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, η κυριότητα της γης παραμένει στο Ταμείο, άρα η πολεοδόμηση της έκτασης θα γίνει στο όνομα του κυρίου, δηλαδή τα νέα κτήρια που θα προκύψουν, θα ανήκουν στο ΤΕΘΑ.

Στο Ταμείο διαπιστώνουν πλέον ότι, μετά την πολεοδόμηση, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου, εκτάσεις κοινωφελούς σκοπού (πάρκα, δρόμοι, κ.λπ.), για τις οποίες το Ταμείο δεν θα αποζημιωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο θα κληθεί να καταβάλλει σε ετήσια βάση, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), για κτίσματα των οποίων την εκμετάλλευση θα έχει ο Δήμος Χανίων.

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η διαφωνία που αποτυπώθηκε από τις συζητήσεις του περασμένου καλοκαιριού υφίσταται μέχρι και σήμερα, ενώ μένει να απαντηθεί από την Δημοτική Αρχή αν για τις αιτιάσειςς του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Ο κίνδυνος για να ακυρωθεί η πολιτική συμφωνία του 2019 είναι παραπάνω από ορατός και ελπίδα πλέον όλων για να μην χαθεί αυτή η πάγια και δίκαιη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, είναι να κινητοποιηθούν οι βουλευτές του νομού Χανίων και να δοθεί και σε αυτό το θέμα πολιτική λύση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...