23.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Χάος στα MyData έφερε η έκτακτη παράταση για τις ταμειακές μηχανές – Η υποχρεωτική διασύνδεση με το Taxisnet αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2022

Ημερομηνία:

Κομφούζιο επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών και των λογιστών-φοροτεχνικών, σχετικά με την υποχρεωτική -από σήμερα- διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, καθώς δόθηκε εκτάκτως παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς να δοθεί παράταση για τη σύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ. 

Στον «αέρα» είναι επίσης και η υποχρεωτική διαβίβαση στο MyData των τιμολογίων από σήμερα για όλους, καθώς, δεν έχει διευκρινιστεί από την ΑΑΔΕ, εάν παρατείνεται και η προθεσμία αυτή, μέχρι τέλος του 2021.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, χορηγήθηκε νέα παράταση για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί της 31ης Οκτωβρίου 2021, που έληγε η τελευταία προθεσμία.

Η παράταση δόθηκε μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, ενώ, μεταξύ των λόγων είναι και η δυσκολία προσαρμογής του Taxisnet.

Σημειώνεται ότι είναι πάμπολλες οι παρατάσεις που χορηγήθηκαν για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας και η τελευταία έληξε χθες.

Οι παλαιές ταμειακές μηχανές αντικαθίστανται, επειδή δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το Taxisnet και να διαβιβάζουν στο MyData σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που εκδίδουν, στο πλαίσιο της προσπάθειες της ΑΑΔΕ να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Το χρονοδιάγραμμα, διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, περιλάμβανε τρία στάδια και συγκεκριμένα:

  1. Από 01/09/2021 συνδέονται οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
  2. Από 01/10/2021 συνδέονται οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000  ευρώ και
  3. Από 01/11/2021 συνδέονται οι λοιπές οντότητες. Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Με την παράταση που χορηγήθηκε με την απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών, έως το τέλος Δεκεμβρίου, σημαίνει ότι η υποχρεωτική διασύνδεση με το Taxisnet, των επιχειρήσεων που όφειλαν να συνδεθούν από σήμερα, αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στο σκεπτικό της απόφασης για την παράταση της αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών γίνεται λόγος για ανετοιμότητα του Taxisnet.

Ειδικότερα, μεταξύ των λόγων της αναβολής αναφέρει συγκεκριμένα και «την ανάγκη παροχής πρόσθετου χρόνου και μετά την 31.10.2021, για την υποβολή δήλωσης παύσης των μοντέλων Φ.Η.Μ. που έπρεπε να αποσυρθούν από τη χρήση με βάση τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1196/2017 (Β’ 4486) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του υποσυστήματος taxis και να καταστεί δυνατή η οριστική διαγραφή των εν λόγω μοντέλων Φ.Η.Μ. από αυτό, δεδομένων και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19».

Το κείμενο της υπ. αρ. Α.1233/2021, απόφασης του κ. Βεσυρόπουλου αναφέρει, πως «αποφασίζουμε την παράταση του χρόνου απόσυρσης των μοντέλων Φ.Η.Μ., που εμφανίζονται ως ενεργοί στο υποσύστημα taxis και τα οποία κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 101 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), έπρεπε να αποσυρθούν από τη χρήση με βάση τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1196/2017 (Β’ 4486) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως και τις 31.12.2021.».

Ανάστατοι οι λογιστές

Η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των λογιστών-φοροτεχνών και στους επιχειρηματίες, καθώς η απόφαση γνωστοποιήθηκε το Σάββατο, και λόγω του Σαββατοκύριακου, δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το τί ισχύει από σήμερα, τόσο για τη διαβίβαση των δεδομένων των ταμειακών μηχανών, όσο και για την υποχρεωτική λειτουργία  (επίσης από σήμερα) των ηλεκτρονικών βιβλίων MyData.

Το myDATA είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας μια ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Πριν την υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων εσόδων στην πλατφόρμα myDATA οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Στην πλατφόρμα myDATA διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.

2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022.

3. Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.

4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

5. Μέσω της εφαρμογής «timologio» ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να:

  • διαμορφώσουν το προφίλ τους,
  • να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
  • να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
  • να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.).

6. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα).

7. Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών.

8. Η εφαρμογή timologio.gr δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

sofokleousin.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ